Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tours

Audiotour Damrak

Welkom bij de audiotour langs het Damrak! De meeste bezoekers leren het Damrak kennen wanneer ze vanuit het Centraal Station de stad in wandelen. Zij doen hier de eerste indrukken op van Amsterdam, van de rondvaartboten en de huizen die direct uit het water oprijzen. Lopend in de richting van de Dam wordt het steeds drukker en de gebouwen worden alsmaar groter. Amsterdam verwelkomt je hier met open armen. Ontdek het Damrak – van de Beurs van Berlage tot het Victoria Hotel, en van de Beurspassage tot aan gebouw De Utrecht.

Van haven naar entreeportaal

Deze audiotour van architour geeft een informatief beeld van de historische en actuele ontwikkelingen langs het Damrak.

Oorspronkelijk was het Damrak de haven van Amsterdam. De open verbinding met het havenfront aan het IJ gaf uitzicht op de afgemeerde schepen. Over het water van het Damrak konden de kleinere schepen zelfs tot aan de Dam de stad binnenvaren en aanmeren. Aanvankelijk was slechts één zijde van het Damrak bebouwd met smalle Amsterdamse panden, maar met de bouw van de Beurs begon de opmars van grote gebouwen aan de Oostzijde. 

De Rode Loper

De straat werd steeds stedelijker. De meest radicale ommezwaai kwam met de bouw van het Centraal Station aan het IJ, waardoor het Damrak van het open havenfront afgesloten werd. Niet langer lag de overgang van stad naar de havens bij de Dam, maar deze schoof op naar het IJ. 

Het Damrak transformeerde van een buitenkant naar het entreeportaal van de stad. Er kwamen verzekeringskantoren en banken, met in het kielzog ook hotels, winkels, restaurants en bioscopen. Nu maakt het gebied deel uit van de Rode Loper, een project dat de hele hoofdas van het Centraal Station door het centrum tot aan De Pijp opwaarderen wil – niet toevallig is dat ook de route van de nieuwe metrolijn.

Ontdek 10 markante bouwwerken

Tijdens de audiotour worden bezoekers en bewoners meegenomen langs het Damrak, langs 10 markante bouwwerken. Op een individuele manier verken je het gebied, ondersteund door een digitale plattegrond en enkele actuele en historische foto’s per gebouw. 

Bij elke stop kun je ca. 5 minuten uitleg beluisteren over de architectuur, maar ook over de ontstaansgeschiedenis van de instituties en de bedrijven. De verteller is een lokale architect en architectuurgids die zijn ervaring op een even toegankelijke als goed onderbouwde manier deelt. Over elk project weet hij een verhaal te vertellen.

De tour is gratis beschikbaar en wordt je aangeboden door Biz Damrak-Beursplein. Alles wat je nodig hebt is een smartphone met oordopjes. Vertrekpunt van deze audiotour is Damrak 1015.