Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Ijmuiden aan zee
Afbeelding van Beeldbank Gemeente Velsen / Ko van Leeuwen

Activiteiten aan de kust

In Zandvoort, Bloemendaal en IJmuiden geniet je van duinen en vergezichten, ontdek je wilde dieren en kun je nieuwe (water)sporten proberen. Wandel door de ongerepte natuur of ontspan in een van de sfeervolle strandclubs.

Geniet van een actief dagje op het water in IJmuiden

Surfers at the beach IJmuiden
Afbeelding van Koen Smilde

Het strand van IJmuiden is een ideale plek voor sport- en natuurliefhebbers. Trotseer de golven op een surfplank, kajak langs de kust of test je evenwicht op een SUP-board of ontdek je inner daredevil op een flyboard. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker languit op het strand liggen.

Maak een wandeling door de duinen van Zuid-Kennemerland

People Hiking at Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Afbeelding van Creativebros

Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een schat aan ongerepte natuurgebieden. Je kunt er een hele dag vertoeven en de 38 hectare aan duinen, bossen en verborgen zwemmeren verkennen. Ontdek het duinlandschap op de fiets of te voet: misschien spot je een Europese bizon, edelhert of rund.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Heerenduinweg 6, IJmuiden

Bezoek een strandfeestje in Zandvoort of Bloemendaal

People dancing at a Woodstock party in Bloemendaal aan Zee.
Afbeelding van Kirsten van Santen

Met een hapje en drankje genieten van de Nederlandse kustlijn? Het kan bij de ontelbare strandclubs in Zandvoort en Bloemendaal. Zin om te dansen? Woodstock 69 in Bloemendaal staat bekend om de legendarische strandfeesten met livemuziek en dj’s. Liever iets chiquers? Strijk dan neer bij Republiek Bloemendaal voor een romantisch diner voor 2.

Race over het circuit van Zandvoort

Max Verstappen in aktie tijdens de maandag van de  Jumbo Racedagen op circuit Zandvoort. foto: Chris Schotanus
Afbeelding van chris schotanus

Voor een flinke dosis adrenaline moet je op het legendarische Circuit Zandvoort zijn. In 2021 werd hier voor het eerst sinds 1985 weer een Grand Prix gereden. Nu keert het event jaarlijks terug aan de kust. Je kunt vanaf de tribune kijken naar de wereldtop of zelf over het circuit scheuren in een Ferrari, Porsche of ander racemonster.

Circuit Zandvoort | Burgemeester van Alphenstraat 108, Zandvoort

Dwaal door de gangen van Forteiland IJmuiden

People walking at the Amsterdam Beach Forteiland Ijmuiden -Bunker
Afbeelding van created by @creativebros.nl for amsterdam&partners

Forteiland IJmuiden ligt in de monding van het Noordzeekanaal en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het eiland staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is alleen daarom al een bezoekje waard. Tijdens de publieksdagen brengt de MS Koningin Emma je in 5 minuten naar het eiland. Daar word je rondgeleid door de bunkers met de indrukwekkende gangenstelsels, zalen en kamers.

Forteiland IJmuiden | Sluisplein 80, IJmuiden

Stap op een e-bike en ontdek de Nederlandse kust

Op een e-bike verken je snel en actief de Nederlandse kust. Dutch Pedelec Tours verhuurt kwalitatieve e-bikes waarmee je kunt touren over de mooie fietspaden door de duinen en bossen. Tip: stop onderweg voor een picknick in een duinpannetje of op een picknickbank in het bos.

Dutch Pedelec Tours | Flevoland 11, Beverwijk

Help mee met het schoonhouden van de stranden met Juttersgeluk

De Nederlandse stranden lijken netjes, maar toch vind je er elke dag zwerfplastic en dat is schadelijk voor mens, milieu en dier. Wil je meehelpen met het schoonhouden van onze stranden? Bij Juttersgeluk kun je van dinsdag tot en met vrijdag helpen jutten. Ook leuk voor kids!

Juttersgeluk | Tetterodeweg 27a, Overveen

Bezoek een museum aan de kust

Ontdek alles over Zandvoort in het Zandvoorts Museum of laat je verrassen door de Nederlandse cultuur in het Pieter Vermeulen Museum. En wil je weten welke strandschatten er aanspoelen? Neem dan een kijkje in het Juttersmu-ZEE-um.

Fiets langs kastelen en over de duinen

Afbeelding van kasteel Assumburg

Spring op de fiets en verken historische dorpjes, lange stranden en hier en daar wat heuvelachtige stukjes. Of maak je eigen fietsroute en waan je even in de middeleeuwen. Want wist je dat er heel wat oude kastelen te vinden zijn aan de kust? Kasteel Marquette en Slot Assumburg zijn zeker een bezoekje waard.