Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

10 dingen om te doen in Zuidoost

Naast enorme woonwinkelcentra en concerthallen, vind je in Amsterdam Zuidoost ook volop verborgen pareltjes op het gebied van kunst, cultuur, streetfood en natuur. Genoeg redenen om de Bijlmer en de rest van dit stadsdeel (beter) te verkennen, dus. Ontdek snel welke 10 hoogtepunten je niet mag missen!

Straatkunst spotten

Een ware must-see voor liefhebbers van streetart: de kunstroute door de H-buurt. Op initiatief van het internationale straatkunstplatform R.U.A. (Reflexo on Urban Art) werden kunstenaars ingezet om viaducten, trapportalen, parkeergarages, onderdoorgangen en zijmuren van hoogbouwflats om te toveren tot monumentale kunstwerken. Stap uit bij metrostation Bullewijk voor het begin van de route.

Zorg dat je ook een pitstop maakt bij het bontgekleurde gebouw naast het station: Heesterveld. In deze creatieve broedplaats vind je onder meer een hippe b&b met galerie (BnB ZOH) en een fijne lunchspot (Oma Ietje).

BnB ZOH | Heesterveld 4

Oma Ietje | Heesterveld 3

Bijzondere films

A couple buying theatre tickets at the pay desk of Bijlmerpark theater
Afbeelding van Jan de Ridder

Tijdens het jaarlijkse Da Bounce Urban Film Festival (DBUFF) staat Zuidoost meerdere dagen in het teken van cinema. Trakteer je pupillen op fijne films met een Afro-Amerikaanse, -Caraïbische of -Europese insteek. De prachtige selectie aan speelfilms, docu’s en korte films is hét antwoord op de vraag naar meer diversiteit binnen het filmaanbod in de Nederlandse bioscopen. 

Bijlmer Parktheater | Anton de Komplein 240

Ambachtelijk bier proeven

Tussen de grijze kantoorpanden staat een groene loods omringd door natuur: Brouwerij Kleiburg. Deze brouwerij maakt echt kloosterbier, dat tevens het enige bier van de Bijlmer is. In het proeflokaal naast de brouwerij, De Proefzaak, kun je piekfijn uitkijken over de brouwketels met een bordje bites en een goed glas Kleiburgbier in de hand.

De Proefzaak | Hullenbergweg 6

Avondje theater

Building Bijlmer Parktheater
Afbeelding van Eddy Wenting

Wie aan entertainment in Zuidoost denkt, komt meestal uit op De Grote Vier: Pathé Arena, Johan Cruijff ArenA, Ziggo Dome en AFAS Live. Maar ook voor verrassend vermaak zit je hier gebakken. Zo is de programmering van het Bijlmer Parktheater even kleurrijk als de led-gevel. Je kunt er dan ook met een gerust hart terecht voor circus, dans, muziek, cabaret en toneel. De nadruk ligt op intercultureel programmeren en community art – en is daarmee een levendige plek, waarbij artiesten met diverse culturele achtergronden onder één dak optreden.

Bijlmer Parktheater | Anton de Komplein 240

Anatomisch museum

Heb je stalen zenuwen en een ijzersterke maag? Pak dan de 50 of 54 naar metrostation Holendrecht voor een bezoek aan Museum Vrolik. In dit bijzondere museum in het AMC kun je op ontdekkingsreis door het (ongewone) menselijk lichaam. De medische collectie bestaat uit anatomische modellen, schedels en skeletten met aangeboren afwijkingen. Ook kun je er een Siamese tweeling, cyclopische baby's en kleine dieren op sterk water bekijken. Je bent gewaarschuwd.

Museum Vrolik | Meibergdreef 9

Festivals en feestjes

Het begon als een straatvoetbaltoernooi in 1975 – maar inmiddels is het Kwaku Summer Festival uitgegroeid tot een jaarlijks zomerfestival waarbij je vier weekenden lang kunt genieten van livemuziek, dans, film, voetbal, debatten, lezingen en workshops. Op de laatste zondag in juli (Roze Zondag) kleurt ook Kwaku roze en is al het spektakel extra extravagant. Tip: ga erheen met een lege maag, zodat je je tegoed kunt doen aan alle heerlijke versnaperingen.

Ook Amsterdam Open Air Festival en het Reggae Lake Festival zijn trouwens een prima excuus om het huis te verlaten voor een dansje.

Kwaku Summer Festival | Nelson Mandelapark

Reggae Lake Festival | Gaasperplas Park

Schattige schepsels

Voor een middag wollige wezentjes aaien, spring je op de fiets naar Kinderboerderij de Bijlmerweide waar geitjes, kalfjes en konijntjes vrolijk rondhuppelen. Deze kinderboerderij vlakbij het Gaasperplas Park heeft ook een speeltuin en een kantine waar je je dorst kunt lessen. Daarnaast worden er regelmatig leuke evenementen voor de kleintjes georganiseerd.

Kinderboerderij de Bijlmerweide | Provincialeweg 46A

Galerie-hoppen

Wie geen genoeg kan krijgen van kunst en tentoonstellingen, moet zeker binnenwandelen bij CBK Zuidoost. In deze kunstgalerie- en uitleen kun je een scala aan hedendaagse  (beeldende) kunst met een intercultureel tintje bewonderen. Ook kun je er allerlei lessen en workshops volgen. Daarnaast organiseert Open Ateliers Zuidoost het jaarlijkse kunstfestival Open Art Route, waarbij meer dan 100 kunstenaars een hele dag de deuren van hun ateliers opengooien voor publiek.

CBK Zuidoost | Anton de Komplein 120

Open Art Route: bekijk de website voor de datum, locaties en het programma

Food en drinks

Ga voor het eten er maar eens goed voor zitten. Schuif aan in Rhythms Bar + Kitchen voor burgers, hotdogs, grillgerechten en cocktails. Voor een chique diner met een panoramisch uitzicht over Amsterdam, moet je bij SKY Restaurant Pi Amsterdam zijn – op de 18e verdieping van het Fletcher Hotel.

SKYrestaurant Pi | Schepenbergweg 50

Rhythms Bar & Kitchen | De Passage 90

Groene oases

Zuidoost biedt een trits groene juweeltjes waar je prima kunt ontsnappen aan de hectiek van het dagelijkse leven. Trek je bijvoorbeeld terug in het Nelson Mandelapark, het voormalige Bijlmerpark. Hier vind je een skatepark, een magnoliavallei, een vlinderheuvel, waterpartijen, en een tuin met bomen uit de landen waar de inwoners van Zuidoost oorspronkelijk vandaan komen.

Of struin door het Gaasperplas Park: een natuurgebied met een waterspeelplaats voor de kids, een dagkampeerterrein, en diverse barbecueplaatsen. In dit park kun je naar hartelust wandelen, fietsen, paardrijden, watersporten en vliegeren – en maak je kans om padden, vissen en ringslangen (!) te spotten.