Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
De Stadsschouwburg theater in Haarlem
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

10 dingen om te doen in Bijlmer West

Deze wijk mag zich dan aan de bedrijvenkant van de metrobaan bevinden, het betekent niet dat hier buiten kantooruren niets te beleven valt. Welnee, juist dan bruist Bijlmer West. En dan niet alleen: van woonwinkelen tot kloosterbierproeven en streetartwandelen: eigenlijk is hier op elk moment van de dag iets te beleven.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Johan Cruijff Arena

Het ligt er wellicht een beetje aan met wie je dit bezoekje wil afleggen, maar eigenlijk kan een bezoek aan de Johan Cruijff Arena niet ontbreken als je in het westelijk deel van de Bijlmer bent. En anders: voetbal verbroedert, toch? Verken het stadion, vernoemd naar ‘onze’ legendarische nummer 14, Johan Cruijff, met een rondleiding (ook speciaal voor kinderen), of woon een wedstrijd bij van Ajax of het Nederlands Elftal. Daar scoor je punten mee.

Johan Cruijff Arena | Johan Cruijff Boulevard 1

Concert bezoeken

Om de hoek van het stadion ligt een ander walhalla, maar dan op het gebied van muziek. In de Ziggo Dome kunnen 17.000 bezoekers meedeinen en dansen met hun favoriete artiest of band - en dan hebben we het niet over de minsten. We noemen een Justin Bieber, Robbie Williams, Lizzo en Snoop Dogg. En zie je grote drommen mensen in pyjama of anderszins bont verkleed richting de Ziggo wandelen, dan weet je: het is weer tijd voor de concerten van De Toppers of Chantal’s Pyjama Party.

Mag het een onsje intiemer zijn? In de nabijgelegen muziekzaal Afas Live genieten 6000 mensen van muziek, stand-upcomedie en techno-evenementen.

Pathé Arena

Iets verderop vind je Pathé Arena, een bioscoopcomplex met 14 zalen waar je de nieuwste films op de nieuwste manier kunt bekijken. In 4DX bijvoorbeeld. Voor iedereen die nu denkt dat dit over een nieuw automodel gaat, een 4DX-beleving betekent bewegende stoelen, sneeuw, regen, wind en geur in de zaal.

Houd je het liever droog? Ga dan voor een de IMAX-beleving met grotere schermen, scherper beeld en harder geluid dan in gewone bioscoopzalen. Keuzes, keuzes - en dan heb je de film nog niets eens gekozen. Gelukkig is de popcorn, zoet of zout, heel gewoon gebleven.

Pathé Arena | Johan Cruijff Boulevard 600

Game State

Knuffels grijpen, muntjes schuiven en ballengooien: het is een kleine greep uit meer dan negentig verschillende spelletjes (‘arcades’) die je bij Game State kunt spelen. Gewonnen? De soms meterslange slierten papieren tickets die de apparaten uitspuwen, zijn in te wisselen voor prijzen. Let op: kinderen onder de 18 jaar moeten begeleid worden door een volwassene van 18 jaar of ouder.

Game State Amsterdam | Johan Cruijff Boulevard 183-187

De Proefzaak

De groene loods van De Proefzaak is een béétje een vreemde eend in de bijt tussen de grijze kantoorgebouwen van Amsterdam-Zuidoost, maar het groen belooft veel goeds, of beter gezegd: veel groen. Het is een klein stukje natuur waar Brouwerij Kleiburg het enige bier van de Bijlmer brouwt. Dit kloosterbier is verbonden aan het Kleiklooster, een levendige en spirituele plek in deze buurt. Probeer het bier in het proeflokaal naast de brouwerij, terwijl je uitkijkt over de brouwketels. Proost.

De Proefzaak | Hullenbergweg 6

Bullewijck Par Hasard

In Bullewijck by Par Hasard schuift vooral zakelijk Amsterdam aan tafel voor een snelle lunch, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je er niet ook kunt eten als je vrij bent. Integendeel. Neem lekker je tijd en geniet bijvoorbeeld van de huisgemaakte frites die, naast in het vet, ook vaak in de prijzen zijn gevallen.

StreetartwandelingZuidoost

Streetart vind je overal in Amsterdam, maar in Zuidoost vind je echt prachtexemplaren. Onder meer de muren van gigantische flatgebouwen, passages en wooncomplexen, zijn omgetoverd tot ware kunstwerken. Weten waar? Wandel dan deze wandeling, die begint bij Metrohalte Bullewijk, en je langs verschillende verborgen parels leidt van de H-buurt met zijn kenmerkende hoge flats.

Woonwinkelen

Of je er nou komt voor de Billy, de ballenbak of toch de Zweedse balletjes: een bezoek aan woonwarenhuis IKEA is altijd een goed idee, alleen al omdat er voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar een speciale speurtocht is. Beetje klaar met de Klippan? Een deurtje verder, bij Woonmall Villa Arena, vind je meer dan 50 woonwinkels onder hetzelfde dak (nooit shoppen in de miezer dus). Wellicht vind je daar wat je zoekt, en anders je kinderen wel. Voor hen is er een kinderspeelplein en zelfs een kinderbioscoop. Kun jij rustig bedenken of die bank er nou uitgaat, of… toch maar niet.

Soak Urban Wellness

Dan een tip waar je even helemaal niets hoeft, behalve ontspannen dan. Het complex van Soak Urban Wellness bestaat uit 8 omgebouwde zeecontainers waarin verschillende beautybehandelingen en massages worden gegeven. Ook zijn er twee sauna’s, een stoomcabine, een zonnestudio en een bar met gezonde hapjes en sapjes.

Soak Urban Wellness | Hullenberg 6a

Papa Aswa

Op de 4e verdieping van het StARTwell-gebouw vind je het restaurant van Papa Aswa, vernoemd naar de opa van eigenaar Tiffany Hiralal. Samen met haar vader en kok Jim serveert Tiffany authentieke Surinaamse smaken in een vernieuwende vorm. Niet de alom bekende nasi, bami of roti dus, maar wel de smaken die daarbij horen, zoals laos, masala of citroengras.

Papa Aswa | Laarderhoogtweg 18

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen