Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Duurzaam winkelen en eten in Zuidoost

Ga voor heerlijke groentepita's, soepen en hamburgers in het eerste veganistische restaurant van Amsterdam Zuidoost voordat je op zoek gaat naar schatten in een kringloopwinkel, boordevol betaalbare kleding, accessoires en interieurdesign. Deze en nog meer duurzame tips in Zuidoost vind je in deze route.

Yemayá’s Vegan Corner

Afbeelding van Naima Kiss

Yemayá was het eerste vegan restaurant in Zuidoost. Ze willen op een laagdrempelige manier buurtbewoners van Reigersbos, en de rest van Zuidoost, laten kennismaken met duurzame vegan gerechten. Zo vind je hier plantaardige pita’s, soepen, burgers en pizza’s met een Surinaams tintje. Ga gezellig binnen eten of neem het lekkers mee.

Yemayá’s Vegan Corner | Reigersbos 3A

Restaurant Elixer

Restaurant Elixer is een circulair en lokaal restaurant in de Bijlmer, gelegen in een groene oase, midden tussen de Bijlmerflats. Het interieur maakt gebruik van gerecyclede materialen en meubels, en de ingrediënten komen deels uit de eigen Voorbeeldige Voedseltuin. Daarnaast gebruiken ze een deel van de winst voor duurzaam ondernemen en culturele buurtprojecten. Behalve heerlijk lunchen, borrelen en dineren, kun je bij Elixer ook deelnemen aan kooksessies en een ruilmarkt, en meehelpen in de tuin.

Restaurant Elixer | Egeldonk 50

Kringloop Centrum Zuidoost

Afbeelding van Martin Meijlink

Ga lekker struinen in de loods van Kringloop Centrum Zuidoost, en geef gebruikte artikelen een tweede leven. Dagelijks komen er nieuwe, tweedehands spullen binnen zoals kleding, meubels, bouwmaterialen, fietsen, elektronica en meer. Mocht je schone en werkende spullen hebben die toe zijn aan een tweede leven, dan zijn deze erg welkom. Je kunt voor de deur gratis parkeren.

Kringloop Centrum Zuidoost | Schepenbergweg 26

De Proefzaak 

In 2015 vestigde zich een christelijke leefgemeenschap in een flat in de Bijlmer; genaamd Kleiburg. Volgens kloostertraditie werd daarbij een brouwerij opgericht. Het bier kun je proeven in de Proefzaak, gevestigd in een fraai ingerichte groene loods. Bij je Kleiburg biertje eet je lekkere broodjes voor lunch, snacks bij de borrel of een heerlijk diner. Een deel van de winst besteden ze aan maatschappelijke activiteiten van het klooster.

De Proefzaak | Hullenbergweg 6

Heesterveld

Ooit was deze flat in de oorspronkelijke Bijlmer een no-go area. Inmiddels is het een broedplaats van creatieve bewoners van de Heesterveld buurt. Acteurs, kunstschilders, filmmakers, muzikanten en meer kunstenaars werken hier aan eigen projecten, en gezamenlijk aan de leefomgeving. Bij het gezellige Oma Ietje eet je huisgemaakte taarten, ontbijt, lunch en op donderdag en vrijdag een daghap.

Heesterveld | Heesterveld 77

In samenwerking met Amsterdam Impact