Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verborgen parels in Zuidoost

Zuidoost is een buurt met vele gezichten. Sport- en muziekliefhebbers zullen zich vooral in het Arena-gebied begeven, en de rustzoekers in een van de mooie parken. Maar deze buurt heeft nog veel meer verborgen parels, die we je bij deze graag helpen ontdekken.

Vergaap je aan de supersize straatkunst in de H-buurt

Op verschillende plekken vind je in Amsterdam geweldige street art, maar ook in Zuidoost wemelt het van de prachtexemplaren. De muren van kolossale flatgebouwen, passages en wooncomplexen zijn hier omgetoverd tot ware kunstwerken. Hoog tijd voor een bescheiden rondje door de H-buurt. Startpunt: metrohalte Bullewijk!

Torenhoge muurschilderingen van internationale kunstenaars

Afbeelding van Koen Smilde

Mede dankzij het internationaal platform RUA (Reflexo on Urban Art) van initiatiefnemer Anouk Piket kun je je vergapen aan deze ‘murales’. Na lange tijd in Brazilië te hebben gewoond, waar Piket werkte met talentvolle, jonge graffitikunstenaars, besloot zij kunstenaars naar Nederland te halen. In Brazilië zie je overal muurschilderingen in de openbare ruimte en wordt dit als verrijking gezien, dus waarom niet hier? Vanaf 2012 maakten Braziliaanse kunstenaars 7 grote muurschilderingen verspreid door Amsterdam en in 2014 volgden er nog een aantal kunstenaars om specifiek de H-buurt onder handen te nemen.

Op eigen houtje verkennen

People sitting on terrace outside Oma Ietje Hesterveld
Afbeelding van Alex Cheuk

Er zijn verschillende tours om met een gids alle imposante street art af te gaan. Maar op eigen houtje de buurt verkennen is natuurlijk net zo leuk! Begin na een koffietje bij buurtfavoriet Oma Ietje bij het kleurrijke werk van Dalata, wat je op de kruising van Heesterveld en Hakvoort nauwelijks kunt missen. Dalata was de eerste street artist die door RUA in Zuidoost werd uitgenodigd. Trek daarna door naar de Hakfort flat, waar de Egyptische streetartkunstenaar Ammar Abo Bakr op de zijkant een van de nieuwste gigantische kunstwerken schilderde. Zijn stijl is afwijkend vergeleken met vele andere murals, waarbij de kleuren van de flatgebouwen spatten. Deze vrij donker geschilderde scene is zeer gedetailleerd en doet haast denken aan een aquarel.

Een feestje én artistiek toetje tot besluit

Vanaf hier is het op naar Haag en Veld om allereerst de passages onder het Haagse Huis op te zoeken. De levendige, abstracte schilderingen van kunstenaar Onio maken het tot een feestje om hier doorheen te lopen. Kijk tot slot vanaf hier in de richting van het Nelson Mandelapark: het 35-meter hoge flatgebouw met de caleidoscopische muurschildering van Ramon Martins kan je niet ontgaan. Nog een artistiek toetje om het af te leren? Bij OSCAM op het Bijlmerplein vind je een plek waar kunst, mode, design en vakmanschap in de Bijlmer samenkomt. Hier vind je inspirerende exposities en programma’s met jonge, bekende en onbekende kunstenaars en kunstinstellingen.

Wegdutten in het Gaasperpark

Pak eens de metro 53 en stap uit bij eindhalte Gaasperplas. Er staat een heerlijk rustgevend bezoekje aan het uitgestrekte Gaasperpark op het programma! Dit park werd net als het Amstelpark voor de Floriade aangelegd, de wereldberoemde bloemententoonstelling die in 1982 in Amsterdam plaatsvond. Een perfecte plek om de hectiek van de stad even achter je te laten. Kijk je ogen uit met de grote verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen en spot verschillende vogels. Er is geen Amsterdams park waar meer soorten broedvogels te zien zijn.

Een frisse duik in de Gaasperplas

Swimming at Gaasperplas lake Gaasperpark
Afbeelding van Koen Smilde

Strijk neer op een van de royale grasvelden en dut even weg in deze oase van rust. Bij mooi weer is het daarna geweldig afkoelen met een frisse duik in de Gaasperplas. En heb je inmiddels trek gekregen? Dan kun je in de zomermaanden middenin het park terecht bij het Planetarium voor pannenkoeken én picknickpakketten!