Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Museum Vrolik

Museum Vrolik kan met recht een van de meest ongewone musea in Amsterdam genoemd worden. Het museum is gevestigd in de Universiteit van Amsterdam (UVA) en huisvest een collectie van buitengewone medische items verzameld door de 19e eeuwse medische professor Gerardus Vrolik en zijn zoon Willem.

Museum Vrolik

De collectie in Museum Vrolik is zeker niet voor watjes! Stalen zenuwen zijn sterk aangeraden: de tentoonstelling laat onder andere anatomische modellen, skeletten, schedels, anatomische modellen en reconstructies zien. Ook zijn er voorbeelden van baby's met aangeboren afwijkingen, zoals een Siamese tweeling en cyclopische baby's, te bewonderen.

Anatomische collectie

Professor Gerardus Vrolik was naast ontleed- en dierkundige ook gespecialiseerd in aangeboren afwijkingen, ook wel teratologie genoemd. Hij en zijn zoon verzamelden jarenlang een collectie van medische en anatomische items. Een bijzondere collectie die hedendaags nog steeds van grote wetenschappelijke waarde is. Het Athenaeum Illustre (de voorloper van de UVA) kocht deze collectie in 1865 van de professor over, maar stelde het pas tentoon in 1984. Museum Vrolik is gehuisvest in het Amsterdam Medisch Centrum, nu Amsterdam UMC. 

Toegankelijk voor het grote publiek

Het museum verwelkomde voornamelijk vele studenten en medische specialisten, maar richt zich sinds enkele jaren ook op een breder publiek. Museum Vrolik is doordeweeks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In het weekend is het museum gesloten. Meer informatie vind je op de website.

Bezoekers kunnen vanaf dit jaar in het geheel gerenoveerde Museum Vrolik een bijzondere ontdekkingstocht maken door het (ongewone) menselijk lichaam.

Bekijk hier een overzicht van alle musea in Amsterdam.