Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Swimming at Gaasperplas lake Gaasperpark
Afbeelding van Koen Smilde

10 dingen om te doen in Gaasperdam en Gaasperplas

Mocht je er niet in de buurt wonen, dan ken je de wijken Gaasperdam en Gaasperplas misschien nog niet zo goed. Niks aan de hand, een mens is nooit te laat om op ontdekkingstocht te gaan. Van veel groen, tot eten in een bijzonder restaurant, en van workshops tot shoppen op de weekmarkt: hierbij onze tips in willekeurige volgorde.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Relaxen, wandelen, zwemmen in Gaasperpark

Swimming at Gaasperplas lake Gaasperpark
Afbeelding van Koen Smilde

Zwemmen, (naakt)zonnen, suppen, sporten, luieren, wandelen, fietsen, feesten (op festivals), kanoën, kamperen en knallen in de speeltuin: het Gaasperpark is precies dat relatief rustige park dat je altijd al om de hoek wilde hebben. Hardlopers vinden hier een rondje van vijf kilometer rondom de plas, en ook voor honden is dat rondje een feest. Iets te ver wat jou betreft - er moet immers tóch iemand met hem meelopen - laat je viervoeter dan lekker uitrazen op het hondenstrandje waar honden los mogen lopen. In de zomer worden delen van het park ook omgetoverd tot festivalterrein. Voor ieder dus wat wils.

Planetarium

Naar de sterren kijken kun je hier niet meer, (het planetarium verhuisde in 1988 naar Artis), lunchen kan hier wel. Zowel binnen als buiten het gebouw – dat nu een congrescentrum is -  op het terras is voldoende licht en ruimte voor een hapje en drankje. Probeer het eens, wie weet smaakt je brood opeens buitenaards lekker.

Planetarium | Kromwijkdreef 11

Barbecueën op vaste plekken

Met de zon op je knar een lekker worstje (of wortel, zo je wilt) braden in het groen. Het barbecueseizoen is bij velen favoriet. Goed nieuws: bij de Gaasperplas en in het Gaasperpark mag je je (stevige) barbecue in de zomer meebrengen. Mits op een veilige manier en op een veilige plek, oftewel: alleen tussen de bomen of op het gras. De zandstranden en brandbare (picknick)bankjes zijn verboden terrein voor al onze braad-bevliegingen.

Ballorig Gaasperplas

Rennen, klimmen, springen en klauteren doe je in binnenspeeltuin Ballorig Gaasperplas. Of nou ja - je kinderen dan. Jij kunt er ‘rustig’ (tussen haakjes inderdaad, het is en blijft een speeltuin) een krantje lezen of een koffie achterover slaan. En natuurlijk genieten van het feit dat je huis eindelijk een dag niét ontaard in een grote puinzooi. Ook ideaal voor kinderfeestjes trouwens. Tien punten voor Ballorig.

Ballorig Gaasperplas | Valburgdreef 1001

De weekmarkt in winkelcentrum Reigersbos

People shopping at the Reigersbos market
Afbeelding van Koen Smilde

Iedere woensdag van 9:00 tot 18:00 is het feest in zowel Gaasperdam, de Bijlmer én Amsterdam Zuidoost. Verspreid over deze buurten vind je op deze dag weekmarkt Reigersbos, met maar liefst 140 marktkramen. Je winkelt hier voor je dagelijkse en wekelijkse boodschappen als kleding, cosmetica en (betaalbaar) eten. Van Hollandse vis tot Surinaams: dat wordt gegarandeerd watertanden.

Markt Reigersbos | Reigersbos

Kinderboerderij 't Brinkie

Kinderboerderij ‘t Brinkie is enerzijds een doodnormale kinderboerderij vol koeien, varkens, ezels, pauwen, kippen, konijnen, cavia's, geiten en schapen, maar anderzijds nét even anders. Zo vind je er een Kringloopwinkel en worden er ook regelmatig (rommel)markten en online veilingen georganiseerd. Ook kun je er met het hele gezin terecht voor activiteiten als het knuffeluurtje, en voorlees- en knutselmiddagen. Je kunt er zeker iets lekkers halen, maar het is ook geen enkel probleem als je je eigen koek en zopie meebrengt.

Kinderboerderij ‘t Brinkie | Meerkerkdreef 27

Volkstuinpark De Vijf Slagen

Behoefte aan groen(te)? Volkstuinpark De Vijf Slagen in Amsterdam Zuidoost telt maar liefst 154 nutstuinen, oftewel: moestuinen waar van zonsopgang tot zonsondergang wordt getuinierd. Leden mogen hier voor eigen gebruik groente, fruit en sierplanten kweken, en als bezoeker kun je er van 1 april tot 1 november terecht om te wandelen over de paden tussen de tuinen door. Groente, bloemen en fruit in overvloed: als je hier niet tot rust komt… 

Museum Vrolik

Museum Vrolik, Hoviuskast
Afbeelding van Frank Wiersema

Geïnteresseerd in de anatomie van mens en dier? Bezoek dan Museum Vrolik. De naam staat - anders dan hij doet vermoeden - niet voor ‘vrolijk’, maar voor de achternaam van Gerard Vrolik (1775-1859) en zijn zoon Willem (1801-1863). Beiden waren hoogleraar Anatomie in Amsterdam en hielden een privécollectie bij in hun grachtenhuis in Amsterdam. Door de jaren heen is de collectie uitgebreid door andere anatomen en inmiddels is deze te bewonderen in het Amsterdam UMC. Vrolik dus, niet vrolijk. Al is het heus ook een vrolijk uitje.

Museum Vrolik | Meibergdreef 15

African Kitchen Restaurant

Wil je de Afrikaanse keuken ontdekken? Bezoek African Kitchen Restaurant. Op je bord: internationale gerechten met als huisspecialiteit Nigeriaanse voorgerechten. Dat, in combinatie met de kleurrijke inrichting die zich richt op de Afrikaanse cultuur, doet je even vergeten dat je in Amsterdam bent. Goed bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal en Schiphol Airport.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen