Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Birds in the water in Heempark of Amstelveen.
Afbeelding van Koen Smilde

Groen in Amstelveen

Zeg je Amstelveen, dan zeg je groen. Dankzij zijn vele parken is de gemeente één van de groenste van de Randstad. Van bossen tot polders en spontane ontmoetingen met Schotse hooglanders: in Amstelveen kun je genieten van rust, wandelingen en natuur tot je ja, groen ziet.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Het Amsterdamse bos

Het Amsterdamse Bos is niet alleen groen en gezellig, maar bovenal veelzijdig. Naast eindeloos wandelen - of hardlopen, als je daarvan houdt - geniet je er in de maanden april/mei van de bloeiende Japanse Bloesem. Dat is net zo prachtig als populair: iedereen wil graag een plaatje van de roze bloemenpracht. Dat geldt trouwens ook voor de Schotse hooglanders die er grazen. Deze ‘natuurlijke grasmaaiers’ kun je het hele jaar door spotten. Op deze kaart kun je zien waar precies.

Buitenplaats Wester-Amstel

Countryhouse Wester-Amstel
Afbeelding van Koen Smilde

Benieuwd naar 4 eeuwen Amsterdams buitenleven? Bezoek dan landgoed Wester-Amstel. Deze buitenplaats uit 1662 ademt historie in zijn hoeken en gaten en is een oase van rust midden in de stad, midden op het platteland. Ontdek het landgoed met moderne beeldhouwwerken via een gratis downloadbare audiotour met landgoedkaart en kom volledig tot rust in het park en de tuinen. De rijke verhalen, cultuur en natuur doen de rest.

Wijkwandeling Middenhoven en/of Bankras Kostverloren

Afbeelding van Jitske

Zin om je zintuigen te prikkelen met alles wat de natuur te bieden heeft? Trek dan je stoute (wandel)schoenen aan en zet koers naar het wijkpark Middenhoven. De belevingsroute in dit in 1965 aangelegde park voert je langs verschillende planten.

De smaak te pakken? Zet dan de natuurwandeling door de wijk Bankras Kostverloren ook op je to-wandel-lijstje. De route is ongeveer 2,5 kilometer lang, ook goed te doen met rolstoel of kinderwagen, en start bij de zuidelijke ingang van Park de Groene Schakel.

De routes voor deze wandelingen zijn te verkrijgen bij het Raadhuis, de centrale bibliotheek en de wijk- en buurtcentra.

Heemparken

Birds in the water in Heempark of Amstelveen.
Afbeelding van Koen Smilde

De Heemparken van Amstelveen zijn regionaal, landelijk én internationaal een begrip - en als je er bent geweest, snap je meteen waarom. Het gebied, dat uit 3 parken bestaat, wordt gekenmerkt en geroemd door de inheemse beplanting. Dit betekent dat die tot de oorspronkelijke wilde planten van ons land behoort, en verklaart de naam van dit prachtige gebied: ‘heem’. Er is een wandelroute door 3 heemparken samengesteld: het Dr. Jac. P. Thijssepark, de Braak en het Koos Landwehrpark. Deze route is ook beschikbaar in een gratis app met tekst, foto’s en geluid.

  • Heemparken | Hoofdingang op de hoek van de Emmakade en de Prins Bernhardlaan

Middelpolder

De Middelpolder is een rustig park met een netwerk van smalle slootjes, wandel- en fietspaden en veel rietvogels. Vergeet je verrekijker niet dus. Uitgevogeld? De Middelpolder is onderdeel van het recreatie- en natuurgebied Groengebied Amstelland, dat tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt. Hier kun je naar hartelust wandelen, fietsen, varen, paardrijden, skeeleren en hardlopen. Heb je daar nou even geen zin in, geen probleem: er zijn verschillende strandjes, picknickplaatsen en speel-en ligweiden.

(Wandeling om) De Poel

Vraag ons wat De Poel is, en het antwoord is: een poel. Maar vergis je niet: dit water is meer dan het woord wellicht doet vermoeden. Het meer is ontstaan als gevolg van veenafgravingen in de 19e eeuw en is, in tegenstelling tot veel andere poelen, nooit ingepolderd. Gelukkig maar, anders had jij niet kunnen genieten van de rustgevende geluiden, frisse lucht en prachtige natuur waarmee je tijdens ‘een rondje Poel’, een wandeling van ongeveer 4 kilometer, wordt omgeven. De route begint en eindigt bij de Urbanuskerk.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen