Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verborgen parels in Oud-West

Oud-West is een geliefde buurt in Amsterdam en kent naast de vele leuke horecagelegenheden en winkels natuurlijk een belangrijke trekpleister: De Hallen. Maar ook in dit deel van de hoofdstad zijn er nog te gekke, verborgen plekken te ontdekken. Ga mee naar daar waar je kunst, rust en het vakantiegevoel vindt, zomaar in eigen stad!

Van ziekenhuis tot kunst op het WG-terrein

Tussen de Jacob van Lennepkade en de Overtoom ligt een schat aan historie. Medische historie welteverstaan, op het terrein van het voormalig Wilhelmina Gasthuis. In de 20ste eeuw was hier een groot ziekenhuiscomplex gevestigd, met afdelingen verspreid over verschillende gebouwen. Van psychiatrie, chirurgie tot neurologie: elk ‘paviljoen’ had destijds een eigen specialisme. De insteek van het ziekenhuis was dat patiënten in een groene omgeving, in vrijstaande gebouwen konden profiteren van veel frisse lucht. Dit dorpse karakter kenmerkt de buurt vandaag de dag nog steeds, maar de paviljoenstructuur bleek in de praktijk beperkend te werken. Doordat de verschillende afdelingen allen een eigen gebouw hadden stond dit een vlot behandeltraject in de weg. Ook het met een soort melkboerenkarretje vervoeren van patiënten raakte uit de tijd, het inmiddels academisch ziekenhuis is begin jaren tachtig naar de Bijlmer (AMC) verhuisd.

Na de verhuizing van het Wilhelmina Gasthuis ontwikkelde het WG-terrein zich tot een broedplaats voor kleine bedrijven, ateliers en woningen. Een paar ziekenhuisgebouwen zijn blijven staan. Wandel eens vanaf de Eerste Helmerstraat onder de poort door, waar vroeger de centrale receptie van het ziekenhuis zat. Achter de poortwoningen schuilt een oase van rust en vanaf hier heb je een mooi zicht op de autovrije Pesthuislaan met Paviljoen 1 en 2. In eerstgenoemde paviljoen vind je onder meer WG Kunst, een bijzondere plek met tentoonstellingen van startende en gevestigde kunstenaars. Een paar deuren verderop zit het WG Café, een ongedwongen plek voor lunch, diner of borrel. Een andere niet te missen aanrader op het WG-terrein is Lab111, een fijn filmhuis in het voormalig pathologisch anatomisch laboratorium. Het is lastig voor te stellen dat op dit terrein ook minder prettige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden!

Bourgondisch genieten in het Bilderdijkpark

De kans is groot dat je hier al een aantal keer voorbij bent gefietst, je afvragend wat er nu eigenlijk achter die hekken ligt. Dat is dus een van de kleinste parkjes van Amsterdam: het Bilderdijkpark. Dit ieniemienie park, gelegen aan de Hugo de Grootgracht, bevindt zich op de plek waar ooit de katholieke begraafplaats De Liefde lag. Het enige dat daar nu nog aan herinnert is het neogotische gebouwtje dat je in het park aantreft, waar al enige tijd horeca in huist. Het voormalig ‘lijkenhuisje’ van de begraafplaats is gebouwd naar ontwerp van architect J.D. Zocher jr., die ook deels het Vondelpark ontwierp, en is in de loop der tijd uitgebreid met een serre van staal en glas.

Op deze geweldige verborgen plek is het goed toeven: je ploft hier middenin de stad in een heerlijk rustige setting neer. Haal op weg hiernaartoe koffie bij Monk Coffee Roasters en een croissantje bij de buurtbakker naast het park en je zit voorlopig perfect op een van de banken rondom het veldje. Al lonkt het terras van het eerdergenoemde glazen paviljoen. Bij het bourgondische (en kersverse) Druis schenken ze de lekkerste wijnen en serveren ze stoere, Franse gerechten. Dit intieme park voelt toch bijna als een pleintje in Zuid-Frankrijk!