Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Compleet dagje uit in Oud-West

Oud-West is misschien wel de buurt waar de gezelligheid van oud Amsterdam het beste vermengt met het vernieuwende en ondernemende karakter van de Amsterdammer. Sfeervolle horeca in monumentale panden, imposante bouwwerken die een nieuwe bestemming hebben gekregen en in elke straat een goede mix tussen oude en nieuwe Amsterdammers. Binnen 24 uur in Oud-West ontdek je het allemaal.

Een goed ontbijt

Outside Levain et le Vin wine bar bread bakery
Afbeelding van Alex Cheuk

We beginnen de dag in Oud-West met een goed ontbijt. Overheerlijk en vers gebakken brood haal je bij Levain et le Vin. Of ga naar Staring at Jacob, een ‘New York style brunch bar’, maar bovenal een lokale favoriet. Hier worden zoet en hartig met veel succes gecombineerd. Denk: wafels met fried chicken of pancakes met (o.a.) eieren en haloumi. Mjam! The Breakfast Club aan het Bellamyplein is een goed alternatief. Met zes vestigingen is deze keten in korte tijd een begrip geworden in Amsterdam. En wat ons betreft geheel terecht! Wij tippen vooral de huevos rancheros, voor een kickstart van je dag.

Kleine parels

greek restaurant
Afbeelding van Ikaria Food

Hoewel het stadsdeel niet uitblinkt in het aantal hectare aan parken en natuur zijn er toch enkele groene pareltjes te vinden. Zo heerst de rust op het WG-terrein, tussen de gebouwen van het voormalige Wilhelmina Gasthuis. Veel groen, weinig voorbijgangers en een oase van rust tussen de drukte van de stad. Dan is er nog het Bilderdijkpark, waar het op een zonnige dag heerlijk vertoeven is. Verwacht geen groot stadspark, maar een groenplaats dat deaal is voor een picnick of een borrel in de zon. Het aangrenzende Ikaria Park serveert een overheerlijke Griekse maaltijd om eventuele honger te stillen.

Lunchplein

Lunchen doen we op het Kwakersplein. Het terras van Karavaan dingt mee naar de titel voor het beste terras van de stad. En de lunchkaart doet hier niet voor onder. Ga je voor de overheerlijke shakshuka? Wordt het een pita popcornfalafel? Of valt de keuze op een broodje spicy makreel? Een verkeerde keuze bestaat hier niet. Op een steenworp afstand van Karavaan worden overheerlijke empanada’s gebakken. Bij BAIRES waan je je heel even in Argentinië. En met meerdere vlees, vis, vega en vegan opties komt iedereen hier aan zijn trekken.

Films, films, films

Oud-West kent twee top bioscopen die je écht eens binnen gelopen moet zijn. Zo is er LAB111, dat volgens eigen zeggen “een eigenzinnige cult cinema gevestigd in een monumentaal voormalig pathologisch anatomisch laboratorium.” Een hele mond vol, maar dat eigenzinnige stralen ze dan ook aan alle kanten uit. Vooral de programmering vol verdiepende documentaires, moderne klassiekers en onconventionele genrefilms maakt van LAB111 een unieke filmbeleving. Schuif na de film vooral nog even aan in Bar Strangelove voor een drankje of een hapje terwijl de film nog naspeelt in je hoofd. De programmeurs van De Filmhallen zijn iets conventioneler in hun keuzes, maar dat maakt het geen minder aantrekkelijke beleving. Met negen zalen is FilmHallen een van de grotere bioscopen in Amsterdam, maar vanaf de binnenkomst voelt het warm, vertrouwd en vooral niet-groot aan. Het fraaie art-deco ontwerp van de Parisienzaal (zaal 7) staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Seizoensgroenten of smaken van ver

Mocht de buik niet vol zitten van de filmsnacks, dan hebben we twee gouden tips voor het diner. Bij restaurant Gertrude kookt men met de seizoenen mee. Eenvoudige gerechten waarin seizoensgroenten en verantwoorde vis en vleessoorten de moeilijkste keuze van de dag zullen bepalen. Lang van tevoren reserveren is echter wel aan te raden. AMOI op de Kinkerstraat tapt uit een totaal ander vaatje. Daar komen de smaken juist van ver en hebben ze het beste van de Indonesische keuken voor je in klein formaat uitgeserveerd. Ideaal om samen te delen en van de gehele kaart te kunnen proeven.

Oud-West in het donker

De nacht van Oud-West is voor de Overtoom. En dan met name voor OT301. Het in de jaren ‘90 door het collectief EHBK (Eerste Hulp Bij Kunst) gekraakte pand aan de Overtoom is tegenwoordig een alternatief, non-profit podium, waar ruimte is voor feesten, concerten en festivals in de ruimste zin van het woord. Wie liever zijn voeten onder een tafel of bar houdt kan uitstekend bij Gollem’s Proeflokaal terecht. Zoals bij alle vestigingen van Gollem is het aantal speciaalbieren dat hier geserveerd wordt niet te tellen en wordt de voorraad continu aangevuld met nieuwe bieren. Zelfs de meest doorgewinterde bierkenner kan zich hier laten verrassen. Eeuwig zonde dat de nacht hier niet wat langer duurt.