Ga naar hoofdinhoud

Expo's en tentoonstellingen in november

Dit zijn de nieuwste exposities en tentoonstellingen in Amsterdamse musea, galeries en andere culturele instellingen die je in november niet mag missen.

Wi Sani e Tyari Tori

Hou je van cultuur en fotografie? Dan is deze mini-expo zeker iets voor jou! Wi Sani e Tyari Tori (onze goederen vertellen verhalen) is de expositie van fotograaf Winny Sandvliet, waarin je foto's van producten met een diepe Surinaamse culturele betekenis ziet.

De tuin als apotheek

In 1635 brak er in Amsterdam een grote pestepidemie uit en van goede zorg was zeker niet altijd sprake. De tentoonstelling De tuin als apotheek laat de medische zorg uit de 17e eeuw zien, en hoe belangrijk planten waren in de geneeskunde. Veel kruiden dienden als basis voor medicijnen om beter te worden. Neem een kijkje in een echte apothekerskast; vol met kruidenpotten, recepten, gedroogde planten en meer…

Festival Frenzy

Nederlandse festivals zijn groot, druk en altijd gezellig. Eddo Hartmann fotografeert een festivalganger in de stroom van de menigte, opgenomen of verloren in het decor van de Nederlandse evenementenindustrie. Hij isoleert in zijn foto's verschillende 'soorten' festivallers, van festivalgangers compleet in hun element tot mensen die op zoek zijn naar een moment van rust.

Etched Denim

G-STAR kroop in de huid van Rembrandt. Geïnspireerd door Rembrandts zelfportret (en etstechniek) uit 1639 maakte het modemerk een collectie met verschillende soorten denim, washings en coatings. Van Ets tot Denim dus. Je ziet het resultaat in de tentoonstelling Etched Denim in Museum Rembrandthuis.

The New Mother Sculptures

The New Mother Sculptures is samengesteld door de bekende Nederlandse kunstenaar en curator Ad de Jong. Met ruim 50 sculpturen van in Nederland woonachtige kunstenaars, in een bijzondere ruimte. Een speciaal aangelegde vloer en een soundscape zorgen voor een nieuwe manier om kunst te ervaren: niet alleen visueel, maar met álle zintuigen.   

Het paradijs van de arbeider

Eind 19e eeuw was de stad druk, vervuild en overvol. Arbeiders woonden met hun grote gezinnen in stegen en kelderwoningen. Dat moest beter. Al in 1924 werd op een congres in Amsterdam gediscussieerd over moderne huisvesting. Het moest gezonder, socialer, groener én mooier. Enter: de tuindorpen en tuinsteden waarvan Amsterdam er nog steeds veel binnen de grenzen heeft. Museum Het Schip brengt de oude idealen voor een groen paradijs op alle mogelijke manieren tot leven.

Don Quixote Sculpture Hall

Het Stedelijk feliciteert de jarige stad met een wel heel tof cadeau: een nieuwe beeldentuin. En wel op dezelfde plek als de vroegere tuin, waar de entree voor in de plaats gekomen is. Dat enorme entreegebied heeft een make-over gekregen en komt vol te staan met hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk, zoals Henry Moore en Anne Imhof. Een spectaculaire bruikleen van Damien Hirst wordt de eyecatcher. En: gratis!

Kuifje

Wie houdt er nu niet van Kuifje, de razende reporter die met zijn hondje Bobbie allerlei avonturen beleeft en daarbij wel of juist niet geholpen wordt door de altijd dorstige kapitein Haddock, professor Zonnebloem en het onafscheidelijke duo Jansen en Jansen? Kuifje en zijn vrienden gaan al een heleboel generaties mee. De wereld van Kuifje zoals die in Fabrique des Lumières tot leven wordt gewekt, is dan ook geschikt voor mensen van 7 tot 77. Ouder mag ook.

Sex: Jewish positions

Seks op z’n Joods, is dat iets speciaals? Waarom zouden Joden ‘het’ anders doen dan andere bevolkingsgroepen? En daarbij: de ene Jood is de andere niet, de ultra-orthodoxen in Antwerpen of Jeruzalem hebben een andere kijk op seks en erotiek als een hippe queer uit Tel Aviv. De tentoonstelling laat iedereen aan het woord, van geleerden van vroeger tot kunstenaars en instagrammers. Position betekent tenslotte niet alleen ‘standje’ maar ook ‘standpunt’.

De exposities in de galeries worden getipt door Amsterdam Art - connecting art and the city. Zie het aanbod van de 66 deelnemende organisaties op amsterdamart.com.