Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Carlijn Jacobs

Expo's en tentoonstellingen in oktober

De nieuwste exposities en tentoonstellingen in Amsterdamse musea, galeries en andere culturele instellingen die je in oktober niet mag missen.

Oog in oog 

Het zou je buurvrouw kunnen zijn, met die mooie oorbellen. Ze kijkt je levendig aan, maar het is een bijna 2000 jaar oud mummieportret. In de tijd dat de Romeinen Egypte overheersten, werd de overledene nog steeds gebalsemd, maar op het gezichtsgedeelte werd een levensecht portret vastgemaakt. Er zijn 38 van deze zeldzame Egyptische mummieportretten te zien en evenzoveel uitnodigingen om iemand in de ogen te kijken.

Refresh Amsterdam #2

Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur met werk van hedendaagse makers. Het thema van deze tweede editie is ‘War & Conflict’. In de tentoonstelling zijn werken van twintig kunstenaars, waaronder Tina Farifteh (foto), uit verschillende disciplines te zien. Met hun werk tonen de makers hoe oorlogen en conflicten over de hele wereld en door de tijd heen een rol spelen in de stad Amsterdam.

This will not end well

Iedereen was onder de indruk van Nan Goldins The ballad of sexual dependency, een hommage aan haar transvrienden die ze begon te fotograferen in de turbulente jaren ‘70, toen de eerste geruchten over aids de kop opstaken. Bij haar overzichtstentoonstelling zie je deze werken maar ook later werk als Sisters, Saints and Sibyls, een getuigenis van familietrauma’s na de zelfdoding van haar zusje, en Sirens, over de extase van drugsgebruik.

Van Gogh aan de Seine

In de 19de eeuw werden plaatsen vlak buiten Parijs beter bereikbaar via bruggen en treinen. Tegelijkertijd domineerden rokende schoorstenen van fabrieken steeds vaker de horizon. De tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars deze veranderingen vastlegden en welke rol Asnières en de Seine hebben gespeeld in de artistieke ontwikkeling van Vincent van Gogh, Georges Seurat, Paul Signac, Émile Bernard en Charles Angrand.

Wie danst, is vrij

Met expositie Wie danst, is vrij haalt het Stadsarchief herinneringen op aan het Amsterdamse clubleven, van de RoXY tot Trouw en alles eromheen. Een feest voor de nostalgische clubber – maar er wordt ook vooruitgekeken.

Feed me. Cheat me. Eat me.

Griekse kunstenaar Janis Rafa maakt films en video-installaties waarin geen woord gezegd wordt; Rafa richt zich op de stille aanwezigheid van wilde of tamme dieren. Een woordeloze ode aan zwerfhonden, huisdieren, aangereden wild, dieren in de bio-industrie en andere slachtoffers van de mens. Haar meest recente installaties gaan over de spanning tussen de zorg voor en de uitbuiting van dieren.

Calling

Afbeelding van Stephanie Berger

De eerste overzichtstentoonstelling van hedendaagse muzieklegende Meredith Monk. De presentatie vormt een unieke terugblik op haar invloedrijke performancepraktijk, waarin ze steeds opnieuw zoekt naar harmonie tussen het geestelijke en aardse bestaan. De klank van Monk’s zang wordt vaak beschreven als eeuwenoud en tegelijk eigentijds. Haar zang, muziek, performances en film transformeert in een ervaring die verder gaat dan het podium.

Random International

De postdigitale kunstgroep Random International komt deze maand naar museum Nxt, thuisbasis van nieuwe mediakunst in Nederland. Met hun enorme installaties onderzoekt Random International sinds 2005 de impact van technologische ontwikkeling op ons als mensen.

De exposities in de galleries worden getipt door Amsterdam Art – connecting art and the city. Zie het actuele aanbod van de 66 deelnemende organisaties op amsterdamart.com.