Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug

Expo's en tentoonstellingen in maart

De nieuwste exposities en tentoonstellingen in Amsterdamse musea, galeries en andere culturele instellingen die je in maart niet mag missen.

Rembrandthuis

Op 18 maart heropent het Rembrandthuis na een maandenlange verbouwing. In de nieuwe opzet krijgt ’s lands beroemdste schilder nóg meer de ruimte – en dat verdient-ie. Zo keert het iconische schilderij van de zoon van Rembrandt weer terug op de plek waar het geschilderd is tijdens Titus is weer thuis. Daarna volgt Rembrandt en de liefde (vanaf 1 juli) en Framing Rembrandt (vanaf 6 oktober). En in het heropeningsweekend krijg je zelfs gratis toegang.

Vanaf 18 maart | Rembrandthuis

Diva’s

Van legendarische Egyptische volkszangeres Umm Kulthum (vroeger bekend als: Oum Kalsoum) tot Libanese Fairuz en nog veel meer oosterse diva’s. De tentoonstelling Diva’s brengt een hommage aan deze krachtige vrouwen die vaak ook politieke invloed uitoefenen en wier muziek de Arabische wereld onderling verbindt.

Vanaf 8 maart | Tropenmuseum

Open kaart

O, wat zijn ze mooi, die oude landkaarten met soms vreemd gevormde continenten en her een der een zeemonster in de oceaan. Nederland is van oudsher toonaangevend in de cartografie. Aan de hand van talrijke schitterende kaarten en atlassen worden we meegenomen op een reis door 7 eeuwen om uiteindelijk aan te komen bij het prozaïsche Streetmaps.

2 maart t/m 16 juli | Allard Pierson

House of Bondage 

Ernest Cole, geboren in een township in het gesegregeerde Zuid-Afrika, kreeg toegang tot plekken waar de meeste Zuid-Afrikanen geweerd werden. Hij fotografeerde de grimmige realiteit van de rassenscheiding en werd verbannen vanwege zijn publicatie in het boek House of Bondage. Zijn werk werd als grotendeels verloren beschouwd, tot in 2017 in een Zweedse bankkluis 60.000 negatieven en contactafdrukken werden ontdekt.

t/m 14 juni | Foam

Retelling Untold Tales from Mokum

Hoe vaker je een verhaal vertelt, hoe meer deze verandert. De site-specific installatie Retelling Untold Tales from Mokum speelt met dit idee door meerdere verhaallijnen uit verschillende decennia in Amsterdam te met de ruimte om hier zelf invulling op te geven.

t/m 18 maart | Galerie Fontana

Armin van Buuren presents: 20 years A State of Trance

Van een radioshow tot een wereldwijd bekende brand, ervaar A State of Trance van Armin van Buuren bij het Our House Museum. Duik mee de archieven in om te zien hoe Armin van Buuren de show heeft uitgegroeid in de afgelopen 2 decennia. Met oude beelden, fragmenten maar ook interactieve installaties en grote audiovisuele shows.

t/m 10 april | Our House Museum

Women In Street Art

In een scene die voornamelijk bestaat uit mannen zijn er vele invloedrijke vrouwelijke straatkunstenaars actief zoals de Japanse Lady Aiko, Faith47, Nina Valkhoff, Lady Pink en Mick La Rock (Mickey). In deze tentoonstelling worden vrouwelijke straatkunstenaars in de schijnwerpers gezet om een gendergelijke verdeling en kansen binnen deze scene, en vrouwelijke rolmodellen in de street art, aandacht en zichtbaarheid te geven.

t/m 28 mei | STRAAT Museum

Amsterdam, dag en nacht

Arie Schippers trok jarenlang door de stad er schilderde alles wat hij zag. Nu heeft hij 34 verschillende Amsterdamse stadsgezichten uit de periode 1994-2006 geselecteerd voor Amsterdam, dag en nacht waarin het karakter van de stad goed te zien is. Leuke feitje: speciaal voor deze tentoonstelling heeft hij ook nieuwe werken gemaakt!

2 maart t/m 4 juni | Grachtenmuseum

Continue This Thread

In Continue This Thread verkennen Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge als gastcuratoren de kracht van handwerk. Vanuit hun eigen visie maken ze verbindingen tussen de collectie van het Amsterdam Museum, werk van makers uit de stad en vullen deze aan met eigen creaties.

t/m 3 september | Amsterdam Museum

De exposities in de galleries worden getipt door Amsterdam Art – connecting art and the city. Zie het actuele aanbod van de 66 deelnemende organisaties op amsterdamart.com.