Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Two Horizons, part of expo 18,000 worlds
Afbeelding van Saodat Ismailova

Expo's en tentoonstellingen in februari

De nieuwste exposities en tentoonstellingen in Amsterdamse musea, galeries en andere culturele instellingen die je in februari niet mag missen.

Op verschillende locaties in de stad krijg je in februari het 2e kaartje gratis. Scoor het bonnenboekje of kijk op iamsterdam.com/1plus1 voor de deelnemende locaties.

Wij kussen de aarde  

Artwork Heerup Krig og fred 1945
Afbeelding van Henry Heerup - Cobra Museum

De vrolijke kunststroming Cobra bestaat 75 jaar, dus pakt het Cobra Museum uit met een drieluik van Deense kunstenaars die hun tijd ver vooruit waren. Met kunstenaars zoals Egill Jacobsen, Ernest Mancoba en Sonja Ferlov, en Ovartaci ervaar je de Deense moderne kunst en zie je onmiskenbaar Cobra.

t/m 14 mei | Cobra Museum

Ik, Joods?

In deze nieuwe tentoonstelling maak je kennis met Joodse Nederlanders die zich in persoonlijke documenten uiten over hun Joodse identiteit. Maar wat is eigenlijk de Joodse identiteit?

17 februari t/m 24 september | Joods Cultureel Kwartier

Rembrandt & tijdgenoten 

Rembrandt van Rijn, Minerva in haar studeerkamer, 1635
Afbeelding van The Leiden Collection

Kwam de Hermitagekunst voorheen uit Leningrad, nu is het New York dat een bescheiden maar heel mooie tentoonstelling aanlevert. Pronkstuk is Rembrandts Minerva, een heel Hollandse godin van de wijsheid. Leuk: alle tentoongestelde schilders hebben een directe link met Amsterdam.

Krijg voor deze expositie het 2e kaartje gratis! Meer info op iamsterdam.com/1plus1

4 februari t/m 29 augustus | Hermitage

Kiezen voor Vincent

author
Afbeelding van Van Gogh Museum

De tentoonstelling Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis vertelt een persoonlijk verhaal vol twijfel, tegenslag, trots en triomf. Een verhaal vol dilemma’s, gezien door de ogen van Vincent van Gogh, zijn broer, Theo’s vrouw Jo, en hun zoon Vincent, vernoemd naar zijn oom. De vele topstukken én onbekende pareltjes in de tentoonstelling laten zien hoe de familieverzameling uitgroeide tot een imposante wereldcollectie.

Vanaf 10 februari | Van Gogh Museum

18,000 Worlds

Two Horizons, part of expo 18,000 worlds
Afbeelding van Saodat Ismailova

De 18.000 werelden van de Oezbeekse kunstenares Saodat Ismailova bestaan uit mythes, rituelen én de werkelijkheid van de post-sovjetsamenleving waarin ze opgroeide. Ismailova’s werk gaat over de complexiteit van haar cultuur en brengt op genuanceerde wijze aandacht voor maatschappelijke kwesties, met een nadruk op die van de Oezbeekse vrouwen. 

Krijg voor deze expositie het 2e kaartje gratis! Meer info op iamsterdam.com/1plus1

t/m 4 juni | Eye Filmmuseum

KIND VAN

Stichting Open Mind KIND VAN
Afbeelding van Sevilay Maria

In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen op als kind van een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Dit nieuwe project van stichting Open mind met een reizende multimediale binnen- en buitententoonstelling, magazine, podcast en randprogrammering maakt het thema op een laagdrempelige manier zichtbaar en bespreekbaar. Op deze manier willen stichting Open mind en haar partners waaronder de gemeente Amsterdam dit onderwerp uit de taboesfeer halen. Op het Hoekenrodeplein zie je deze maand de indrukwekkende tentoonstelling.

10 februari t/m 6 maart | Hoekenrodeplein

Vermeers parels

Johannes Vermeer, Meisje met de parel
Afbeelding van Margareta Svensson

Een expositie waarvoor je naar Berlijn zou treinen, of naar Parijs, maar nu spring je gewoon op je fiets om oog in oog te staan met de Schrijvende vrouw in het geel, Meisje met de parel, Meisje met de fluit en Meisje met de rode hoed. Een primeur: van de 37 wereldberoemde Vermeers die er nog over zijn, mag het Rijks er tot juni 18 aan de muur hangen. Verwacht veel verstilde, serene portretten van Hollandse meisjes, met – let maar op – allemáál parels in de oren.

Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar om bezoekers een zo prettig mogelijke ervaring te geven. Om toch zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden Vermeer te zien, gaat de tentoonstelling 3 avonden in de week tot 22.00 uur open.

10 februari t/m 4 juni | Rijksmuseum

Surreal Science

Surreal Science at Teylers Museum
Afbeelding van Stephen White

Je ziet het nog weleens bij een dokter, zo’n model van het menselijk lichaam met uitneembare organen. Vroeger hadden ze ook niet veel andere manieren om iets vergankelijks te laten zien: de hele natuur werd ter wetenschappelijke bestudering vastgelegd in hout, gips, glas of bijenwas. In de setting van een ‘kunstkammer’ zijn er zo’n 200 van bijeengebracht. Een fascinerende kruisbestuiving van kunst en wetenschap: echt Teylers.

17 februari t/m 3 september | Teylers Museum (Haarlem)

RTXP

Van Gogh reproduction at RTXP
Afbeelding van Jonna Bruinsma

In een uurtje zowel De nachtwacht als Jeroen Bosch’ De tuin der lusten, Venus van Botticelli en de Mona Lisa zien? Dat kan, gewoon in De Pijp. Vorige maand opende daar RTXP (spreekt uit: art experience): 600 m2 gevuld met 50 nageschilderde iconische werken van Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Degas, Renoir, Mondriaan en vele anderen. En, leuk: al het tentoongestelde werk is te koop.

Vanaf 16 januari | RTXP

An Alphabet of a Practice

Lumen Gallery artwork of Yvonne Dröge Wendel
Afbeelding van Lumen Travo Gallery

Het werk van YvonneDröge Wendel is een gepassioneerde zoektocht naar de voorwaarden waaronder objecten en mensen zich tot elkaar verhouden. Waarbij de mens en zijn omgeving worden beschouwd als elkaar voortdurend vormend, hervormend, corrumperend en constituerend.

t/m 25 februari | Lumen Travo Gallery

G.B. Jones

author
Afbeelding van Kunstverein

Punkpolymaat G.B Jones (1965, Canada) maakte Tom Girl tekeningen over vrouwelijke rolmodellen met seksuele macht die gecensureerd werden in de jaren negentig. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de queerwereld die Jones in het leven riep.

t/m 1 april | Kunstverein

Botanical Body Bliss

Ron Mandos, Botanical Body Bliss
Afbeelding van Ron Mandos

Voor de tentoonstelling maakte Emmerich nieuwe schilderijen, vinyl collages en een muurschildering waarbij de bezoeker een kleurrijke erotische jungle binnenstapt. In het werk wordt een sierlijke fusiewereld gepresenteerd, waarin lichaamsdelen en plantenmotieven samensmelten tot nieuwe soorten.

t/m 5 maart | Galerie Ron Mandos

BijlmAIR

FB - AIR in Zuidoost (1920 x 1080 px) - 1
author

De missie van CBK Zuidoost is om representatieve, interculturele beeldende kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Zeven kunstenaars(groepen) deden mee met het residentieprogramma BijlmAIR en maakten werk geïnspireerd op de bewoners, omgeving en vibe van Amsterdam Zuidoost.

t/m 25 februari | CBK Zuidoost

De exposities in de galleries worden getipt door Amsterdam Art – connecting art and the city. Zie het actuele aanbod van de 66 deelnemende organisaties op amsterdamart.com.