Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Sin Wai Kin

Expo's en tentoonstellingen in april

De nieuwste exposities en tentoonstellingen in Amsterdamse musea, galeries en andere culturele instellingen die je in april niet mag missen.

Nu:Reality

Zet een VR-bril op en stap in een wereld waar je de natuur ziet zoals je haar nog nooit hebt gezien. Reis met Sir David Attenborough 350 miljoen jaar terug in de tijd om oog in oog te staan met de eerste dieren op de aarde. Of volg 2 jonge Mazateekse zussen in de mistige bergen van Oaxaca. Dit programma dompelt je onder in een mix van 360° VR-films en interactieve installaties.

Onzichtbaar verlies

Onzichtbaar verlies toont kunstwerken van 8 jonge kunstenaars die zijn geïnspireerd door verhalen van mensen met epilepsie. De expositie wordt georganiseerd door vrienden en familie van de overleden epilepsiepatiënt Caro Jacobs, die de tentoonstelling heeft bedacht, in samenwerking met EpilepsieNL, Beautiful Distress en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

  • t/m 26 mei | Beautiful Distress House NDSM | meer informatie

Marco Brambilla

In de videowerken Heaven’s Gate en Creation, onderdeel van Marco Brambilla’s Megaplex-serie, worden bekende filmfragmenten gecombineerd tot nieuwe verhalen en landschappen. Met een overvloed aan beelden en digitaal samengestelde video’s, speelt hij in op hoe we de constante stroom van media produceren en consumeren.

Photocollage

Afbeelding van Deborah Turbeville

De tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Deborah Turbeville bevat een grote selectie aan vintage collages, unieke werken waarvan een deel nooit eerder werd getoond. Met haar dromerige beelden gaf Turbeville in de jaren 1970 en 1980 nieuwe inspiratie aan de (mode)fotografie. De tentoonstelling Photocollage brengt voor het eerst beelden uit haar belangrijkste series samen.

Home and the world

Museum Van Loon houdt zich al langer bezig met het koloniale verleden van de familie die ooit in het museum resideerde. Na de focus te hebben gelegd op de connecties met de VOC, Suriname en het slavernijverleden zoomt het museum uit door de complexe verbanden te onderzoeken tussen kolonialisme en nationalisme. Want wat heeft dat nationalisme nou eigenlijk gebracht? De tentoonstelling brengt de visies van 14 kunstenaars, vertegenwoordigers van diverse groepen, bijeen.

World Press Photo

People in front of De Nieuwe Kerk at Dam Square
Afbeelding van Koen Smilde

Met 61.062 inzendingen, ingestuurd door 3851 fotografen uit alle werelddelen, was het voor de jury van World Press Photo weer een hele klus: de beste, mooiste en meest indrukwekkende persfoto’s van het jaar selecteren. De winnaars, waaronder ook de Photo of the Year, worden op 18 april bekendgemaakt in De Nieuwe Kerk. Een dag later opent de World Press Photo Exhibition, om dan in juli op zijn wereldtour te gaan.

Verzet tegen Slavernij

Afbeelding van Bristol Museums Galleries Archives

In afwachting van het Slavernijmuseum biedt het Verzetsmuseum onderdak aan een eerste pop-uptentoonstelling over het verzet tegen de trans-Atlantische slavernij. Daarbij gaat het zowel over het verzet van de slaven zelf als over de anti-slavernijbeweging Nederland, de abolitionisten.

Oase van verwondering

Vanaf deze maand gooit Ruigoord de deuren open voor de Oase van Verwondering: een wandelroute langs meer dan 30 nieuwe en groene kunstprojecten, ateliers en de vlindertuin. De projecten, waaronder de enorme muurschildering door Gijs Frieling in de kerk, een schommelinstallatie van Chiel Kuijl en werken van Atelier Van Lieshout en Ruchama Noorda, onderzoeken wat het betekent om mens te zijn en hoe we ons verhouden tot de natuur.

The art of drag

Hoewel dragshows razend populair zijn, weet iedere jongen die weleens een jurk draagt dat je de gendernormen niet ongestraft uitdaagt. Bij The Art of Drag zie je een unieke selectie kunst die met drag te maken heeft. Dat varieert van de androgyne types op de schilderijen van Ferdinand Erfmann en de ‘manwijven’ die rond 1900 een grote opkomst maakten tot kunst van nu.

Baksteenexpressie

Museum De Dageraad exterior
Afbeelding van Marcel Westhoff

De Dageraad vertelt het verhaal van een groep jonge architecten die de stad begin 20e eeuw versierde met hun ontwerpen, ook wel bekend als de Amsterdamse School. Je herkent de Amsterdamse School aan de vele decoraties, glas-in-loodramen, golvende gevels, verticale accenten… én baksteen. In expositie draait alles om de baksteen: de geschiedenis erachter, het maakproces, verschillende technieken, metselverbanden en de toepassing ervan, zowel in gebouwen als sculpturen. Kortom: hoe klei kunst wordt.