Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Hortus by Night botanical gardens
Afbeelding van Jan Jaap Hubeek

Lichtjes in de stad

O de donkere dagen... Gelukkig is er verlichting in de stad! Door de hele stad geven de lampjes wat extra sfeer. In mineur rond nieuwjaar? Hop, naar buiten, en laat de lichtjes je weer opvrolijken. Om je op weg te helpen: onze niet-te-missen tips voor de gezelligste lichtjes in de stad.

Karin Thybaut
Eindredacteur Uitkrant. Selecteert de leukste artikelen uit het magazine om hier online terug te lezen.

Amsterdam Light Festival

Vanaf 30 november worden de grachten weer prachtig verlicht tijdens het Amsterdam Light Festival. Meer dan 20 lichtkunstenaars zijn voor de 12e editie van het festival gevraagd na te denken over de effecten van kunstmatige intelligentie op ons dagelijks leven. Je kunt ook zelf kiezen hoe je het festival wilt verkennen; ga het water op en vaar langs de route of wandel langs de kunstwerken tijdens een wandeltocht van 7,5 kilometer. Het festival duurt tot en met 21 januari, precies het moment waarop we wel wat extra licht kunnen gebruiken. 

De Dam

Christmas Tree Palace and Nieuwe Kerk at Dam Square 2016
Afbeelding van Koen Smilde

Ieder jaar is het een momentje: de dag dat de Bijenkorf de complete façade van het gebouw volhangt met lichtjes. Met energie-efficiënte LED-verlichting, welteverstaan. Het is de perfecte achtergrond voor de gigantische kerstboom op de Dam en geeft het hele plein meteen die gezellige december-sfeer. Neem vooral ook even de tijd om de etalages te bekijken, want ook die worden ieder kerstseizoen gedecoreerd met glitter, licht en feestelijkheid. En als je er toch bent, vergeet ook de gevel van boekhandel Scheltema niet. Net zo mooi.  

Winkelstraten

Utrechtsestraat is een van de meest charmante straten van en heeft een fantastische mix van bars, cafés, hippe winkels en boetieks. In de winter hangen er ook nog eens prachtige decoraties die de straat van begin tot eind verlichten. Wandel langs dit mooie straatje, beginnend bij een eveneens verlicht Rembrandtplein, en bewonder de prachtige etalages van kleine gespecialiseerde winkels. Maar niet alleen de Utrechtsestraat is prachtig versierd, onder andere de P.C. Hooftstraat, de Spiegelgracht, de Haarlemmerstraat, de Albert Cuypstraat en de 9 Straatjes worden ook omgetoverd tot een lichtspektakel. 

Op het water

Amsterdam canal at night with reflections of lights on water
Afbeelding van NC

Het is een magische tijd in de stad en niet is magischer dan de grachten die tot leven komen. Maak een romantische wandeling langs de grachten en de Amstel om de met licht bezaaide grachten en verlichte bruggen te zien. Vooral vanaf De Hogesluis-brug en De Magere Brug heb je een prachtig uitzicht over de Amstel. 

Botanisch licht

Hortus by Night botanical gardens
Afbeelding van Jan Jaap Hubeek

Voor iedereen die gek is op planten en wandelen in de natuur, is dit misschien wel de beste plek om naartoe te gaan. Tijdens Hortus by Night kun je opwarmen bij het kampvuur op het terras, een romantische avondwandeling maken of op excursie in de kassen om de wondere wereld van de nachtbloeiers te ontdekken. Met talloze glinsterende en kleurrijke lichtjes wordt er een knusse wintersfeer gecreëerd. Een ideaal gezinsuitje of een romantische avond met z'n tweeën.

Karin Thybaut
Eindredacteur Uitkrant. Selecteert de leukste artikelen uit het magazine om hier online terug te lezen.