Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Mercatorplein lights christmas art installation at night
Afbeelding van Koen Smilde

Lichtjes in de stad

O de donkere dagen... Gelukkig is er verlichting in de stad! Door de hele stad geven de lampjes wat extra sfeer. In mineur rond nieuwjaar? Hop, naar buiten, en laat de lichtjes je weer opvrolijken. Om je op weg te helpen: onze niet-te-missen tips voor de gezelligste lichtjes in de stad.

Karin Thybaut
Eindredacteur Uitkrant. Selecteert de leukste artikelen uit het magazine om hier online terug te lezen.

Lichtgevel

Ieder jaar is het een momentje: de dag dat de Bijenkorf de complete façade van het gebouw volhangt met lichtjes. Met energie-efficiënte LED-verlichting, welteverstaan. Het is de perfecte achtergrond voor de gigantische kerstboom op de Dam en geeft het hele plein meteen die gezellige december-sfeer. Neem vooral ook even de tijd om de etalages te bekijken, want ook die worden ieder kerstseizoen gedecoreerd met glitter, licht en feestelijkheid. En als je er toch bent, vergeet ook de gevel van boekhandel Scheltema niet. Net zo mooi.  

Utrechtsestraat

Naar de Utrechtsestraat ga je normaal om te shoppen of om iets te drinken in één van de vele cafés en barretjes. Nu alles dicht is, is het nog steeds de moeite van het bezoeken waard, want de kerst- en winterdecoraties maken van de lange straat een waar Winter Wonderland. Vergeet niet omhoog te kijken, want behalve de kerstverlichting zijn de gevels hier ook op hun mooist. Nog veel meer Amsterdamse straten geven in deze periode een showtje weg: wandel eens door de P.C. Hooftstraat met al zijn luxe etalages, over de Spiegelgracht, de Haarlemmerstraat, de Albert Cuypstraat en door De 9 Straatjes. 

Op het water

Amsterdam canal at night with reflections of lights on water
Afbeelding van NC

Hoe anders dit jaar ook is, de winter blijft een magische tijd. En niks is magischer dan de Amsterdamse grachten die in het donker verlicht worden, langs de kades en de bruggen. Perfect voor een romantische wandeling, ‘s avonds óf ‘s morgens vroeg voordat de zon opkomt.

Amsterdam Light Festival

Spin me a Yarn - Studio Vertigov- Artist Impression. ALF 2022.
Afbeelding van Stromma

Vanaf 1 december komen de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival weer tot leven. Het is de 11e editie van het festival en het thema is dit jaar 'Imagine Beyond'. De lichten zijn wandelend of fietsend te bewonderen. Dit jaar loopt de route langs het Oosterdok, Oudeschans, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht en Entrepotdok. De wandeling is gratis en ongeveer 6,5 kilometer lang.

Karin Thybaut
Eindredacteur Uitkrant. Selecteert de leukste artikelen uit het magazine om hier online terug te lezen.