Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

NDSM met kinderen

Ooit een verlaten stad van staal en beton, maar inmiddels een creatieve, culturele broedplaats. De NDSM-werf is in ontwikkeling, onder leiding van een nieuwe generatie kunstenaars en ondernemers. Een inspirerende plaats dus voor de jongste generatie van de stad, of je nu een kleine kunstenaar, professioneel pannenkoekeneter of fanatiek gamer bent.

Een atelier voor kleine kunstenaars

In de grote scheepsloods zitten talloze ateliers gevestigd, waaronder het NDSM kinderatelier. Dit is een kunstenaarsinitiatief dat regelmatig – vaak tijdens de schoolvakanties – workshops organiseert voor kinderen. Kleine kunstenaars kunnen dan met restmateriaal uit de ateliers geheel hun eigen creatieve knutselwerkjes maken. Hierbij wordt inspiratie gehaald uit de historie van de voormalige scheepswerf en zo goed mogelijk gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die de werf biedt.

Snelgroeiende kids

Kinderen groeien als kool en de kosten daarvoor kunnen nogal oplopen, zeker als je elke maand weer nieuwe kleding voor ze moet kopen. Maar nieuw hoeft niet per se nieuw te zijn. Ga daarom eens naar een vlooienmarkt, bijvoorbeeld de grootste van Europa: de IJ-hallen. Eén weekend per maand – in de zomermaanden vaak elke twee weken – scoor je hier de leukste tweedehandskleding en spulletjes. Of huur een kraampje en vang nog wat cash voor je eigen afdankertjes. Struin samen een middagje over de markt, zet je beste onderhandelbeentje voor en wie weet heb jij binnen de kortste keren een vernieuwde garderobe voor de kleine (en voor jezelf).

Ter land, ter zee en pannenkoeken stapelen

People sitting round fire at Noorderlicht
Afbeelding van Joris Raaijman

De NDSM-werf was ooit de grootste scheepswerf ter wereld, maar nu is het onder andere de opstapplaats van de grootse pannenkoekenboot! Vaar mee over het IJ, terwijl het kroost geniet van onbeperkt veel pannenkoeken en helemaal losgaat in de ballenbak in het scheepsruim. Je kunt zelfs je verjaardag vieren op de boot! Daarbij krijgt de jarige job een speciaal versierde tafel, een cadeautje en nog meer verrassingen.

Blijf je liever aan land? Op de NDSM-werf zelf kun je ook terecht bij kindvriendelijke restaurants zoals De IJ-kantine, Noorderlicht en Pllek. Deze laatstgenoemde pl(l)ek heeft bovendien een strandje om op zonnige dagen heerlijk in het zand te vertoeven.

De grote speelwerf

Gaming hall Blast galaxy in NDSM with kids playing arcade games
Afbeelding van Koen Smilde

De open NDSM-werf kun je natuurlijk zien als één groot speelterrein, maar de echte gamers kunnen ook terecht bij de old school arcadehal Blast Galaxy. Geen gedoe met muntjes, je betaalt alleen entree (korting voor kids!) en daarna mag je onbeperkt gebruik maken van meer dan 100 spellen, waaronder klassiekers als Pinball, airhockey, Tetris en Pacman. Ook een toptip voor als het regent!

Festivals voor het hele gezin

De uitgestrekte betonnen ruimtes van de NDSM lenen zich het hele jaar door perfect voor allerlei festivals. Zo zijn er verschillende kindvriendelijke voorstellingen tijdens Over het IJ Festival in de zomer.