Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Facebook Patrimonia

De leukste Amsterdamse spellen

Spelletjesfanaten opgelet. Wij hebben spellen met een Amsterdams tintje verzameld. Van het populaire bordspel Ticket to Ride tot aan legpuzzels van Van Haasteren.

Pauline Arkesteijn
Eindredacteur. Staat vaak spontaan bij een concert, of bij een ander cultureel uitje.
Volg Pauline

1. Bordspellen

Ga de strijd aan met familie, huisgenoten of vrienden. Dit zijn onze 6 favoriete, Amsterdamse bordspellen.

Chartered The Golden Age

Afbeelding van Facebook Chartered the Golden Age

In één van de mooist vormgegeven bordspellen van de afgelopen jaren is het aan de spelers om een eigen bedrijf op te zetten in de 17e eeuw. Je verdient geld met de goederen die verhandeld werden in die periode. Denk aan goud, zilver, koffie, thee, peper, opium, etc. Breid je bedrijf uit, hark zoveel mogelijk geld binnen en versla met jouw handelsgeest alle andere koopmannen.

Chartered: The Golden Age | 2-6 spelers | 75 min.

Hotel Amsterdam

In Hotel Amsterdam bestuur je, niet geheel verrassend, je eigen hotel in Amsterdam. Het doel is om zo veel mogelijk bezoekers naar jouw hotel te lokken, door allerlei trekpleisters om je heen te verzamelen en die van de concurrentie te (laten) sluiten. Elk spel duurt minder dan een uur, dus je kunt een verliespartij altijd nog revancheren in een tweede potje.

Hotel Amsterdam | 2-4 spelers | 45 min.

Ticket to Ride - Amsterdam

Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Ken je ondertussen alle wegen in Europa? Ga dan nu voor de Amsterdamse versie van het populaire bordspel, en ga de strijd aan om de meest winstgevende handelsroutes te claimen. In deze versie zijn de bekende treinkaartjes vervangen voor transportkaarten, allemaal geheel in de stijl van de 17e eeuw.

Ticket to Ride - Amsterdam | 2-4 spelers | 10-15 min.

Shadows: Amsterdam

Twee recherchebureaus nemen het tegelijkertijd tegen elkaar op in een race om bewijsstukken te verzamelen en die bij hun klant te krijgen. Elk team wordt bijgestaan door een informant die hints moet geven over de locaties van de bewijsstukken. Is jouw team de eerste die drie stukken aflevert bij de opdrachtgever, dan win je de ronde. Win je ook een tweede ronde, dan heb je het spel gewonnen.

Shadows: Amsterdam | 2-8 spelers | 20-30 min.

Patrimonia

Afbeelding van Facebook Patrimonia

Stap in een sloep en vaar door de grachten van Amsterdam, zonder de keukentafel te verlaten. Met Patrimonia kan het. Onderweg herstel je monumenten, zit je je tegenstanders dwars en leer je elke beurt wat bij over de stad. Bovendien is Patrimonia gemaakt van afval uit de grachten en wordt er nauw samengewerkt met Amsterdamse ondernemers.

Patrimonia | 2-6 spelers | 60 min. 

Memory Meesterwerken van Rembrandt

Moeten we nog uitleggen hoe Memory werkt? Dat lijkt ons niet. In dit spel zitten maar liefst 30 kunstwerken van schilder Rembrandt van Rijn verwerkt. Herken jij alle iconische meesterwerken en weet je elk setje bij elkaar te vinden?

Memory Meesterwerken van Rembrandt | 2-6 spelers | 10-30 min.

2. Puzzels

Het mooie van puzzelen is dat je het alleen kunt doen, maar het niet alleen hóéft te doen. Betrek iedereen in huis bij het leggen van de stukjes en maak er een groepsprestatie van. Reken maar dat jong en oud trots zullen zijn op het eindresultaat.

Fleroux - Cities of the World: Amsterdam

Afbeelding van n.v.t.

Liefst 1000 stukjes aan plezier, waarop je elke keer nieuwe details ontdekt. Frans Leroux zou zichzelf niet zijn als hij hier niet de nodige grapjes in zou hebben verwerkt. Waarvan de mooiste niet op de doos, maar pas in de gelegde puzzel terug te vinden is.

Amsterdam City Puzzel

Als je echt elke hoek van de stad beter wilt leren kennen, dan is dit een puzzel voor jou. Waar je normaal gesproken pittoreske taferelen krijgt voorgeschoteld, neemt deze puzzel een andere afslag. Je legt Amsterdam namelijk neer als een plattegrond. Leer je gelijk waar de Bergstraat ook al weer ligt.

Amsterdam City Puzzel | 500 stukjes

Jan van Haasteren - Dierentuin ARTIS

Afbeelding van Bol.com

Als je het over humoristische puzzels hebt, dan kan het werk van Jan van Haasteren natuurlijk niet ontbreken. De puzzels van de striptekenaar staan bol van grappige details en je zult dan ook leuke situaties blijven ontdekken. Kenners gaan direct op zoek naar de haaienvin, het handelsmerk van Van Haasteren.

Dierentuin ARTIS |1000 stukjes

3D Puzzels

Waarom zou je op de vlakte blijven, als je ook een echt Amsterdams 3D bouwwerk in elkaar kunt puzzelen? Die extra dimensie maakt het ‘leggen’ van deze puzzel ook extra moeilijk, dus wees gewaarschuwd. Gelukkig ligt het aantal stukjes dan ook veel lager.

3D Olympisch Stadion | 78 stukjes

3D Centraal Station | 81 stukjes

3. Kleur- en doeboeken

Wij hebben leuke kleur- en doeboeken voor je gevonden. Leuk voor jonge kinderen, maar net zo leuk voor volwassenen die nog jong van geest zijn.

Carola Rombouts - Kleur je eigen Rembrandt en zijn leerlingen

Afbeelding van bol.com

Leer van de meester zelf, door het werk van Rembrandt en zijn leerlingen vakkundig na te tekenen. Maak je geen zorgen, de grote lijnen zijn al voor je uitgezet. Het is aan jou om die lijnen zo mooi mogelijk in te kleuren. Met dit kleurboek leer je op een andere manier te kijken naar het werk van Rembrandt, Gerard Dou, Govert Flinck en Ferdinand Bol.

Raymond van den Berg - Amsterdam

Uren aan plezier dankzij dit speel- en doeboek van Raymond van den Berg. Teken, puzzel, knip en plak je een weg door het fraai vormgegeven Amsterdam van Van den Berg. Jong, maar ook oud zullen zich vermaken met de grote variatie aan activiteiten in dit boek. Van het bouwen van je eigen huisje tot het uit de gracht vissen van je fiets.

Liset ‘t Hart - Kleurboek van Amsterdam

Afbeelding van bol.com

Kleurboeken alleen voor kinderen? Vergeet het maar. Dit kleurboek legt de lat erg hoog. Gedetailleerde afbeeldingen van bezienswaardigheden in de stad zijn gestript van hun kleur en wachten op jouw inspiratie. Deze zijn zó mooi, dat je buiten de lijntjes kleuren wel uit je hoofd laat.

4. Quizzes

Ben je na al dit leuks nog steeds strijdluchtig, dan kun je altijd nog online quizzes gaan doen. Wij hebben de leukste, echt Amsterdamse quizzes voor je verzameld. Ben je per quiz toch weer minimaal 10 minuten afgeleid.

Pauline Arkesteijn
Eindredacteur. Staat vaak spontaan bij een concert, of bij een ander cultureel uitje.
Volg Pauline