Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verborgen parels op de NDSM

Het blijft bij velen een favoriet, zo ook bij ons: NDSM in Amsterdam-Noord. Waar je de wind door je haren voelt waaien, waar je een combinatie van ruig, kunstzinnig en ongerept vindt en waar je echt even helemaal weg kunt zijn. En natuurlijk zijn ook hier een aantal heerlijke pareltjes te ontdekken!

IJver plus NDSM-loods (kunststad)

In de vorige eeuw rolden hier, op een van de grootste scheepswerven ter wereld, gigantische mammoettankers van de helling. Vandaag de dag is de NDSM-werf de plek bij uitstek om een beetje rond te banjeren en te genieten van de kunstenaars en creatieve pioniers die hun stempel op deze buurt drukken. Eerste stop: de NDSM-loods. Stap door de gigantische blauwe deuren binnen en dompel onder in deze industriële setting in een artistieke wereld. Sinds begin 2000 hebben kunstenaars tientallen ateliers in deze scheepsbouwloods gebouwd, wedden dat je ogen tekortkomt! Het voelt soms alsof je ergens rondloopt waar dat niet mag, maar echt: deze kunstenaarsbroedplaats is publiek toegankelijk.

Na het heerlijk snuffelen en ronddwalen in deze kunststad in Noord is er niks fijners dan even bijkomen met wat lekkers. Komt dat even mooi uit: plof neer bij café-restaurant IJver en laat een van die koude speciaalbiertjes op de kaart je goed smaken. Binnen bij deze toffe plek iets eten of drinken is al een feestje, op het zonnige terras neerstrijken is helemaal het einde. Je kijkt dan namelijk ook nog eens uit op de fantastische muurschilderingen van het naastgelegen Street Art Today. Proost!

Openbare vlindertuin Mot in Mokum

Pak de fiets en trap naar de ring A10, richting Zaandam. Hier vind je vlak voor de ring Noordoogst, een bijzonder landelijk terrein met duurzame ondernemers en stadslandbouw. Het doel van je fietstocht is een specifiek plekje bij Noordoogst: de openbare vlindertuin Mot in Mokum. Een locatie waar je nog maar eens met je eigen ogen kunt bekijken hoe mooi echte natuur is.

Vlinderman Nicky leert je hier alles over vlinders en hoe je bijvoorbeeld je eigen tuin (of balkon!) aantrekkelijk kunt maken voor vlinders. Maar gewoon door de bloemenzee wandelen en simpelweg genieten kan natuurlijk ook. Misschien wel het allerleukst aan deze vlindertuin: je kunt hier in de lente en zomer ook overnachten! Je slaapt dan tussen de vlinders en je kunt de beestjes, onder het genot van een glaasje wijn, observeren met professionele apparatuur. De natuurbeleving staat hier voorop, dus douchen doe je de volgende ochtend midden tussen de bloemen. Trek gekregen van al deze vlinderavonturen? Er is een klein koelkastje en gaspitje om zelf te koken, maar bij buurman Proost & Stroop smaken de pannenkoeken en burgers ook heerlijk. Drie keer vallen ben je thuis!