Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Busy terrace in summer
Afbeelding van Hannekes Boom

Restaurants en bars in Centrum

Natuurlijk, het centrum van Amsterdam wordt drukbezocht, maar je hoeft zeker geen internationale bezoeker te zijn om een van de vele leuke restaurantjes en bars te bezoeken. Integendeel. Ook buurtbewoners weten deze hotspots moeiteloos te vinden.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Kapitein Zeppos

Een plekje waarvan je het bestaan echt moet weten. Gelukkig heb je ons, en loop je niet zomaar aan deze parel voorbij. Je vindt deze parel in een nauw steegje met de klinkende naam ‘Gebed zonder end’, dat zijn naam dankt aan de nonnen die er in de 14e eeuw eindeloos aan het bidden waren. Nu kun je er ook eten, drinken, trouwen, varen én ‘op vakantie gaan in eigen land’.

Café Katoen

Interior of Café Katoen amsterdam centre
Afbeelding van Café Katoen

Nog een klein en intiem zaakje middenin de drukte van de stad: Café Katoen. Je komt hier voor koffie, ontbijt, lunch, hapjes, Italiaanse en Zwitserse pizza’s, bier en/of de eigen burger, die - naar eigen zeggen - net zo beroemd als hun nachos todos berucht zijn. Vanwege de ligging dichtbij verschillende culturele hoogtepunten, is het een prima uitvalsbasis om de stad verder te verkennen.

Café De Jaren

Tussen het Muntplein en het Muziektheater ligt sinds 1990 Café de Jaren, met 2 grote terrassen die een indrukwekkend uitzicht geven op de Amstel. Kom je per boot? Dan mag je aanleggen aan de eigen steiger. Je kunt er terecht van ontbijt tot en met diner, en leuk: ze doen niet aan reserveren. ‘Er is altijd plek voor u’. Scheelt weer.

Mappa

Bij Mappa omarmen de Amsterdammers Italië. Anders gezegd: niet alles wordt volgens de Italiaanse regels gespeld, maar wel met liefde - ‘de Italiaanse passione’ - gemaakt (hun eigen woorden). Aan jou om te kijken of de liefde met de handgemaakte ravioli’s, verse vis van de Nieuwmarkt, huisgemaakte pizza’s en zoetigheden wederzijds is.

Hannekes Boom

Bij Hannekes Boom kun je het hele jaar terecht (hoera voor chocomel bij de houtoven), maar in de zomer komt deze plek dankzij de enorme biertuin, de rooftop bar en het terras aan het water echt tot leven - en tot haar recht. De menukaart is uitgebreid en duurzaam, want Hanneke wil zo veel mogelijk groen zijn - én groen doen.

Hapjeshoek

Aan de Hapjeshoek kun je niet zomaar voorbijlopen, want het bevindt zich ín het metrostation Waterlooplein. En dan ook nog op de hoek ervan, vandaar de naam. Het eethuis is een droom van 3 broers die in 1995 werkelijkheid werd. Je vindt er vers belegde Surinaamse broodjes, hapjes en gerechten voor lunch en diner die je ter plekke kunt eten of afhalen.

't Hooischip

In de 18e eeuw was er veel behoefte aan stro en hooi in Amsterdam, bijvoorbeeld voor het vullen van matrassen. En, je verwacht het al, dit werd met schepen naar de Amsterdamse Hooimarkt gebracht. Sinds die tijd is er veel veranderd. Maar café’s zoals ‘t Hooischip, waar je terecht kunt voor een echt caféhapje (zachte puntjes, gehaktbal, erwtensoep), zijn er nog steeds.

Olijfje

Olijfje is een Mediterraans restaurant met gerechten als stoofschotels, vis en gegrild vlees en Spaans bier van de tap. De zelfgemaakte tapas en mezzes zoals hummus, tzatziki, de Griekse dolmas en de gepaneerde gamba’s worden waar mogelijk met biologische producten bereid.

Café de Sluyswacht

Nog zo’n plek met een rijke historie. Het gebouw werd in 1692 gebouwd als woning voor de ‘sluyswacht’, die de naastgelegen sluis bediende. Tegenwoordig is het - inmiddels - hellende huisje een beschermd Rijksmonument, waar je (in het weekend tot in de late uurtjes) geniet van een biertje, bitterbal en het ruime terras.

Café ‘t Spui-tje

Houd je van een echt Amsterdams bruin café en heb je een zwak voor Frank Sinatra? Dan zit je helemaal goed in ‘t Spui-tje. En anders wel vanwege de poes op de bar, het propvolle interieur vol foto’s en vlaggen, en het feit dat je in het weekend tot 03:00 mag blijven.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen