Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
World Press Photo at De Nieuwe Kerk
Afbeelding van De Nieuwe Kerk

10 dingen om te doen in Hartje Centrum

Een stedentrip is leuk, maar je moet natuurlijk niet hebben dat je elke keer nét de verkeerde deur binnenstapt. Nu kan dat in Amsterdam-Centrum al bijna niet gebeuren, maar om je toch een handje te helpen in het enorme aanbod leuks, zetten we op een rij wat je in ieder geval niét wilt missen. We beloven je plechtig dat er tussen deze tips geen verkeerde ingang zit.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Verstopte cultuur

Allard Pierson museum met bezoekers
Afbeelding van Victor Wennekes

Je verwacht het misschien niet in een wereldberoemde hoofdstad als Amsterdam, maar er zijn nog altijd culturele plekken waarvan nog niet iedereen op de hoogte is. Nu zouden we die misschien beter voor onszelf kunnen houden, maar ach, we zijn de beroerdste niet en geven je er twee cadeau: het Allard Pierson, dat de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam beheert én presenteert, en de St. Jozefkerk, beter bekend als De Papegaai.

Bij de deur van laatstgenoemde nodigt een groot bord met de tekst ‘Een kwartier voor God’ haastige (en minder haastige) voorbijganger uit om vooral even binnen te stappen voor een momentje weg van alle hectiek.

Kleine theaters

Voor musicals, cabaret en theater kun je in Amsterdam op bijna iedere straathoek wel terecht. En hoewel Carré, de Kleine Komedie en het DeLaMar natuurlijk hartstikke leuk zijn voor een avondje uit, kun je ook eens kijken naar de agenda’s van de iets kleinere theaters. In een intiemere setting kijken naar het moois dat zich voor je afspeelt, doe je bijvoorbeeld bij Torpedo Theater, Frascati Theater, Tobacco Theater, of De Brakke Grond. En daarna mag je heus weer een keer naar Carré, wat we al zeiden: we zijn de beroerdsten niet.

Winkelen

Shop till you drop, doe je op De Kalverstraat. Vlakbij deze langste shopstraat van de stad vind je op De Dam het luxe warenhuis De Bijenkorf, waarna je in één streep door wandelt naar grote ketens als Zara en HEMA. Liefhebbers van boetiekjes en speciaalzaakjes kunnen hun shophart ophalen in de 9 straatjes, de Utrechtsestraat en de Magna Plaza.

Twee specifieke tips zijn nog Mendo en By Popular Demand. Eerstgenoemde is een boekwinkel met boeken over onder andere mode, fotografie, koken en architectuur. Nippen aan een vers gezette kop koffie (dat kun je er namelijk ook krijgen) en daarna aan de bladzijden van een vers boek ruiken. Zo mooi kan het leven zijn. En oja, By Popular Demand dus, daar waar je de grappigste en gekste cadeaus op de kop tikt.

De Oude Kerk én De Nieuwe Kerk

World Press Photo at De Nieuwe Kerk
Afbeelding van De Nieuwe Kerk

Amsterdam barst van de kerken, maar de Oude en de Nieuwe Kerk zijn er zeker twee om op je to-dolijstje neer te pennen. De Oude Kerk, midden op de Wallen, is letterlijk de oudste kerk van Amsterdam en zag het levenslicht in 1306. Inmiddels is het dé plek voor hedendaagse kunst in een historisch gebouw.

En ook de Nieuwe Kerk mag er zijn. Niet alleen vanwege zijn imposante uiterlijk, maar ook vanwege de kunst- en fotografietentoonstellingen die gemiddeld zo’n 250.000 bezoekers per jaar trekken. Naast zijn culturele functie, heeft de Nieuwe Kerk bovendien een nationale functie met koninklijke ceremonies, officiële bijeenkomsten en culturele evenementen. Kortom: kom naar dit historische moment pál aan de Dam om je te laten inspireren, te herdenken óf te vieren.

De Oude Kerk | Oudekerksplein 23 - De Nieuwe Kerk | De Dam 12

Boekenmarkt op ‘t Spui

Terwijl het Spui op zichzelf al een bezoekje waard is, is het hier op vrijdag helemaal een gezelligheid van jewelste. Boekhandelaren uit het hele land verkopen die dag van 10:00 tot 18:00 kwalitatieve tweedehands boeken én antiquarische boeken aan iedereen die van lezen (of bladeren) houdt. Buit binnen? Doe dan zeker even een biertje buiten bij Café Hoppe, één van de oudste cafés van Amsterdam. De bezoekersleeftijd loopt hier letterlijk van 18 tot 88, en wil je echt meedoen: bestel dan een bordje gehaktballen of een hardgekookt eitje.

Borrelen

In een beetje centrum moet er natuurlijk goed geborreld kunnen worden.Wel, dan ben je in Amsterdam aan het juiste adres. Binnenstappen voor een biertje kun je in het centrum in menig bruine kroeg (zoals het hierboven genoemde café Hoppe), maar ga je liever voor de iets chiquere variant van de borrel, dan zit je snor bij Bubbels & Wines, Bar du Champagne en Gartine. Ook leuk: het iets alternatieve Bar Jones op Nes nummer 33.

Bekende plekken die inderdaad de moeite waard zijn

Je hebt van die plekken die eigenlijk niemand je hoeft te tippen. Of omdat ze al op ieder hotspotlijstje staan, óf omdat je er simpelweg niet omheen kunt. Maar, eerlijk is eerlijk, dat soort plekken prijken niet voor niets op al die tippenlijstjes. Ze zijn simpelweg een bezoekje waard.

Over welke specifieke spots wij het in dit geval hebben? Madame Tussauds op De Dam, The Amsterdam Dungeons (waar de meest schrikbarende, waargebeurde verhalen tot leven komen in een unieke, interactieve 'walkthrough'-show), én Body Worlds, het museum dat volledig in het teken staat van de verschillende aspecten van het menselijk lichaam.

Het Begijnhof

Midden in de drukke binnenstad, vind je plots een oase van rust in de vorm van Het Begijnhof. Deze plek werd gesticht in het middeleeuwse Amsterdam en mag dus met recht een oude wijze worden genoemd.

Anders dan de meeste hofjes in Nederland werd het Begijnhof niet opgericht als oudedagsvoorziening, maar voor begijnen: alleenstaande vrouwen die in een gemeenschap zonder kloosterregel een semi-religieus leven leidden. Wat opvalt is dat de 47 huizen niet een eenheid van kleine woninkjes zijn, maar juist stuk voor stuk bestaan uit statige stadspanden. De meeste gevels stammen uit de 17e en 18e eeuw, maar de huizen zelf zijn doorgaans ouder. 18 woningen hebben zelfs nog een gotisch houtskelet.

Het Begijnhof | Begijnhof 1

Beurs van Berlage

Phocuswright Europe, Amsterdam 2022 | © Robert Tjalondo | www.rockinpictures.com  | @Beurs van Berlage
Afbeelding van Robert Tjalondo

De Beurs van Berlage, gelegen naast De Bijenkorf, is een letterlijk niet te missen hotspot tijdens je bezoek aan Amsterdam: vanaf het station loop je zo’n beetje tegen de voordeur op. In dit historische pand bestel je wat te eten bij Bistro Berlage, bezoek je dé Tony's Chocolonely-shop of huur je een fiets om de stad verder te verkennen. Voor de diverse (culturele) evenementen die hier het hele jaar door plaatsvinden, bekijk je het best even de agenda.

Beurs van Berlage | Damrak 243

Paleis op de Dam

Hij mag dan een beetje treurig onderaan dit lijstje bungelen, dat wil precies níks zeggen. Want wie in Amsterdam is, wil het Paleis op de Dam niet aan zich voorbij laten gaan. De buitenkant is al een (Nederlands) feestje an sich, maar mocht je de kans krijgen een kaartje te bemachtigen om het paleis van binnen te bekijken: zeker doen.

Treed in de voetsporen van alle koninklijke gasten die hier al meer dan 200 jaar over de vloer komen, en slenter op je dooie gemakje langs alle zalen en salons. Met een ontvangstpaleis als dit, ben je toch wel echt een.. ja - een koning.

Paleis op de Dam | Nieuwezijds Voorburgwal 147

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen