Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van JVerhoeks

Wandelroute rond de Dam

Het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage zijn prachtig, maar het Paleiskwartier heeft veel moois voor wie goed kijkt. Bewoner en bewonderaar Richard Francke deelt zijn favoriete plekken.

1. Gebroeders Niemeijer

Croissant
Afbeelding van Facebook Gebroeders Niemeijer

In de grote croissanttest (met 26 deelnemers) van Het Parool werd die van de Franse ambachtelijke bakkerij Gebroeders Niemeijer uitgeroepen tot de beste van de stad. "Voor mij is dit ook echt de allerlekkerste. Ik fiets er graag even voor om." 

2. De Papegaai

Verstopt in de Kalverstraat staat de HH. Petrus & Pauluskerk, beter bekend als De Papegaai. Deze 17e-eeuwse kerk deed dienst als schuilkerk toen het verboden was om katholieke geloof openlijk te belijden, en ontstond in een binnentuin van een vogelhandelaar – vandaar de naam. "Midden in een straat vol met winkels vind je ineens een prachtige kerk. Ik blijf het bijzonder vinden dat je 2 stappen doet en dan ineens wordt omringd door rust." 

3. Optiek Schmidt

Dit is de oudste optiek van heel Nederland. Het klassieke interieur uit 1918 is nog bijna helemaal intact. Ook de buitenkant is het bekijken waard. "De meeste mensen kijken niet hoger dan twee meter, maar als je dat wel doet, zie je een prachtige houten gevel." 

4. Begijnhof

Begijnhof Square In Snow
Afbeelding van Marie Charlotte Pezé

Het Begijnhof is een groen hofje gesticht in de 14de eeuw. "Samen met de HH. Petrus en Pauluskerk zijn dit voor mij de 2 rustpunten in het centrum. Midden in de bedrijvigheid van de grote stad." 

5. Het Doktertje

Café De Dokter werd in 1798 opgericht door een chirurg en al gauw omarmd door de medische studenten van de UvA, die vlak bij het café les hadden. Met 18 m2 is café De Dokter het kleinste café van de stad. "De sfeer die binnen hangt is echt uniek. Ik ga er graag met vrienden of collega’s een drankje drinken, uiteraard gecombineerd met Amsterdamse ossenworst en zuur." 

6. Wandelpromenade

Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Tot 1935 stroomde de Amstel via het Rokin. Waar het noordelijke deel ervan is gedempt, is het zuidelijke deel nog steeds water. "Als het zonnetje schijnt, weet ik meteen wat mijn lunchplek wordt. Ik haal dan een broodje en loop dan rustig over de promenade, om vervolgens aan de kade te genieten van het uitzicht." 

  • Oude Turfmarkt

7. De Laatste Kruimel

De Laatste Kruimel hidden canal side café terrace
Afbeelding van Miltiadis Fragkidis

"De eigenaren van deze winkel hebben de etalage zo ingericht, dat je hier niet zomaar langs kunt lopen: ik móét gewoon altijd even naar binnen. Het liefst haal ik dan een French toast, die is hier echt ongeëvenaard."

8. Archeologie

Hou je van archeologie, dan is het ondergrondse metrostation Rokin een hele beleving. Tussen de roltrappen staan vitrines vol opgravingen opgesteld, met 10.000 bijzondere vondsten die zijn gedaan tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn. "Het idee van die vitrine vind ik zo goed, hierdoor krijg je echt een historisch besef als je afdaalt." Een andere aanrader vind je aan de overkant: archeologiemuseum Allard Pierson, met Egyptische mummies, Romeinse en Griekse objecten en Joodse cultuurgeschiedenis. 

Extra: Vijf sterren

Het Paleiskwartier heeft niet alleen een boel onontdekte plekken, er wordt ook op topniveau gekookt. Francke: ‘Het gebied heeft de grootste dichtheid aan sterrenrestaurants per vierkante kilometer van heel Nederland.’ Je vindt er The White Room, Bougainville, The Duchess, restaurant Flore (het voormalige: Bord’Eau) én Vermeer.

Extra: Luister maar

Nog meer horen over het Paleiskwartier? Zoek het bronzen Lego-blok – gemaakt door kunstenaar Streetart Frankey – dat op de Dam staat, scan de QR-code en de audiotour kan beginnen. De tour is volledig gericht op architectuur, op verhalen áchter de gebouwen om je heen.

Richard Francke

Richard Francke is directeur van de sociëteit Koninklijke Industrieele Groote Club en voorzitter van de ondernemersvereniging BIZ Dam. Als voorzitter van BIZ Dam wil Francke het Paleiskwartier weer aantrekkelijk maken voor Amsterdammers. De vereniging heeft onder andere een audiotour ontwikkeld (zie kader) en maakt zich hard voor minder overlast van gestalde fietsen op de Dam.