Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Multatuli Huis

In het geboortehuis van de wereldberoemde schrijver Multatuli (1829 -1887) tref je een studiecentrum en een tentoonstellingsruimte aan, rond het leven en werk van de schrijver Eduard Douwes Dekker, beter bekend onder het pseudoniem Multatuli.

Alles wat je weten wilt over Multatuli

Het Multatuli Huis is gevestigd in het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), die onder het pseudoniem ‘Multatuli’ zijn meest beroemde boek Max Havelaar, of de koffijveilingen der Nederlandse handelsmaatschappij (1860) schreef. De Max Havelaar geldt als de belangrijkste ‘klokkenluider’-roman uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis, en past in een bredere literaire stroming van schrijvers in de 19e eeuw die zich uitspraken tegen onrecht.

In diverse kamers van het museum zijn Multatuli’s persoonlijke eigendommen, gebruiksvoorwerpen en bijzondere exemplaren uit zijn oeuvre te zien. In de stijlkamer is het alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om de pen weer op te nemen.

De bezoeker krijgt een rondleiding van een vrijwilliger en wordt meegenomen langs de geschiedenis van Indonesië ten tijde van Multatuli’s verblijf, en maakt bovendien kennis met het mooie, tragische en tegenstrijdige persoonlijke leven van Dekker.

In het huis/museum is ook een werkplek voor mensen die onderzoek doen naar Multatuli.