Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
FC Hyena cinema restaurant exterior at night
Afbeelding van Marina Chef

De beste restaurants met natuurwijn

Helemaal gek op vin naturel, vin nature oftewel natuurwijn? Dit zijn de restaurants waar ze natuurwijn schenken.

FC Hyena

FC Hyena in Amsterdam-Noord: een filmhuis, wijnbar en ‘petit restaurant’ ineen. Eet een hapje voordat de film begint en neem wat je nog niet op hebt gewoon mee de zaal in. De wisselende kaart bestaat voornamelijk uit smakelijke gerechten die ze bereiden in de houtgestookte oven. FC Hyena heeft daarnaast een bijzondere verzameling ‘vin nature’. Veel van deze natuurwijnen zijn per glas verkrijgbaar en ook de natuurlijke ciders kunnen we van harte aanraden. film-, wijn- en spijsliefhebbers komen hier dus volop aan hun trekken!

Choux

Een vegetable forward restaurant, of in goed Nederlands: groenten in de hoofdrol. Chef Merijn van Berlo vindt gerechten met groeten in de spotlight veel interessanter en spannender dan een bord met vis of vlees als hoofdingeredient. We geven hem geen ongelijk. In 2022 is Choux zelfs bekroond met de titel ‘beste groetenrestaurant van het jaar’. In 2015 stapte Van Berlo samen met hoofdsommelier Figo van Onna in bij Zuiver Wijnen. Hierdoor is de combinatie tussen de natuurwijnen en het eten ongeëvenaard. Dat maakt het een restaurant wat je eigenlijk niet mag missen.

  • Choux | De Ruyterkade 128

Coba

De traditionele Mexicaanse keuken kun je terugvinden met Coba. Maak je klaar voor een avond vol tortillas, ceviche, tequila én natuurwijnen. In Noord hebben de eigenaren een loods omgetoverd tot een stukje Mexico. Denk aan mariabeelden, cactussen, veel kleur en het personeel in klassiek Mexicaanse klederdracht. Schrik niet, eenmaal aan tafel kan het zijn dat je je bestek mist. Alle hapjes kun je namelijk makkelijker met je handen eten. Gelukkig zijn er wel servetten. Zo kun je toch nog je handen schoonmaken om te genieten van je glas vin naturel.

Café Binnenvisser 

Is het een wijnbar, restaurant of stadskroeg? Het maakt eigenlijk niet uit, het belangrijkste is dat je bij Café Binnenvisser altijd terecht kunt voor gezelligheid, lekker eten én prettige natuurwijnen. Schuif hier gezellig aan voor het wisselende seizoensgebonden weekmenu, dat vooral uit groenten bestaat, of kies losse gerechten van de kaart. Allen heel vriendelijk geprijsd. Alleen de zeer uitgebreide wijnkaart, die uitsluitend uit natuurwijnen bestaat, is het omfietsen al waard. Laat je bijvoorbeeld de oranje wijn of de cider eens goed smaken.

Bar Centraal

Outside Bar Centraal wine bar
Afbeelding van Alex Cheuk

Voor Bar Centraal ga je naar de Ten Katemarkt in Amsterdam-West. Hier heb je gerechten voor lunch en diner waar je smaakpapillen van gaan jubelen. Denk aan burrata met sichuanpeper en daikon met pecorino. Niet geheel onbelangrijk: er is een uitgebreide kaart met natuurwijnen. Ons advies: ga ook eens in de zomer op het terras in de zon genieten.

BAK

Eigenlijk is de locatie alleen al een bezoekje waard. In pakhuis Het Veem, pal aan het IJ zit BAK op de 3e etage. ’s Avonds moet je er aanbellen, anders kom je niet binnen. Maar hiermee doen we het restaurant te kort. Omdat het menu afhangt van het aanbod van hun producenten kan het menu van dag tot dag verschillen. Je weet misschien wel niet precies wat je kunt verwachten, maar 1 ding is zeker: het is kakelvers. Als zelfs chefs als Jonnie Boer en Segio Herman lovend zijn, kunnen wij het natuurlijk moeilijk oneens zijn. Niet helemaal van de fine-dining? Dan kun je terecht bij de bistro versie van BAK: Bambino.

  • BAK | Van Diemenstraat 408

Café Modern

Op zoek naar een fijne plek in Noord waar je de hele dag terecht kunt voor no-nonsense culinaire hoogstandjes? Dan moet je bij Café Modern zijn. Van dezelfde eigenaren als Hotel de Goudfazant. Geweldige gerechten om je vingers bij af te likken, zoals aubergine met miso en sesam of buikspek, kreeft en sambal. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze ook een ruime keuze uit goede natuurwijnen.

Alba

Met een terras van 130 m2 zit je hier van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de zon. Maar dat is niet de enige reden dat je bij Restaurant Alba fantastisch zit. Of je nou kiest om je te laten verrassen door het 4-gangen menu van de chef of liever à la carte besteld, je kunt de plank niet misslaan. Er worden kleine gerechten geserveerd van wisselende seizoensproducten. Niet alleen duurzaam, maar ook nog eens gigantisch lekker. Hierdoor eet je elk seizoen weer iets anders. Combineer het met een natuurwijn uit het brede assortiment en het enige wat je nog moet doen is genieten.

  • Alba | Wibautstraat 105

Alex + Pinard

People sitting outside Alex + Pinard terrace
Afbeelding van Alex Cheuk

Skin contact wine, ook wel bekend als oranje wijn of amberwijn, verschijnt steeds vaker op de wijnkaart. Deze wijn maakte men zo’n 8000 jaar geleden al in Georgië. De wijnen worden gemaakt door de lange inwerking van de druivenschillen op het sap, iets dat bij traditioneel wijn maken juist vermeden wordt. De schil geeft de wijn kleur, iets meer karakter en maakt hem voller van smaak. Let op: dit is niet per definitie natuurwijn. Drink eens een oranje wijntje bij wijnbar Alex + Pinard, waar je naast de mix van natuurwijnen en ‘gewone’ wijnen een menukaart met fijne gerechten treft. Mocht je genoegen nemen met een fles wijn voor thuis, breng dan een bezoek aan de leuke wijnwinkel Rebel Wines, van een van de Alex + Pinard eigenaren.