Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Krab Creative Agency

Lokale Makers: Chateau Amsterdam

De lekkerste snoepjes, prachtige houten grachtenpanden, overheerlijke wijnen, mooie puzzels en houten poppetje; allemaal van lokale Amsterdamse makers. Maar hoe maken ze dat nou precies? En wat maakt hun producten nou zo bijzonder? In deze editie is het de beurt aan Chateau Amsterdam. Bekijk de video waar je het maakproces van deze Amsterdamse wijn ziet en lees het interview met oprichter Remy Harrewijn over het ontstaan van Chateau Amsterdam.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Chateau Amsterdam

Video thumbnail

Opgroeien met wijn

Afbeelding van Krab Creative Agency

Als je als kind opgroeit met ouders die gek zijn op wijn, dan is het logisch dat je je eigen wijn gaat maken. Tenminste, in het geval van Remy Harrewijn. Al op zijn vijftiende stonden er vaak drie geblindeerde flessen wijn klaar voor een proeverij als hij thuiskwam van school. Zo groot was de wijnliefde van de Harrewijn-familie – zal het in de naam zitten? Toen Remy later ruimte over had in de loods van zijn eigen communicatiebureau, besloot hij dan ook om samen met zijn vader wijn te gaan maken.

Amsterdamse druiven?

Vader Jos liep twee maanden stage bij wijnmaker Alois Lageder en Remy zorgde samen met vijf vrienden dat er genoeg geld was om roestvrijstalen ketels aan te schaffen. De basis was er, maar het belangrijkste ingrediënt miste nog: de druiven. Amsterdam staat niet bepaald bekend als druivenwalhalla, dus trokken Jos en Remy naar Zuid-Frankrijk. Daar konden ze via de connecties van Alois Lageder druiven kopen. In 2017 kwamen die eerste druiven binnen bij hun wijnmakerij in Amsterdam, een jaar later rolden de eerste zesduizend gebottelde flessen wijn van de band.

Een Amsterdams wijnhuis

Afbeelding van Krab Creative Agency

Remy richt zich nu, zes jaar na die eerste flessen, volledig op Chateau Amsterdam. Zijn vader Jos heeft het stokje overgegeven aan een professionele wijnmaker. En die vijf vrienden die hielpen met investeren? Dat zijn er zevenhonderd geworden. Inmiddels is het wijnhuis verhuisd naar een groter pand: een professionele winery met tasting room, restaurant, shop en binnentuin. De perfecte plek om de echte Amsterdamse wijn van Chateau Amsterdam proeven.

In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de producten van papabubble, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.