Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Man with binoculars ABHZ_Amsterdam Beach Influencer Press trip
Afbeelding van Julia Kniese

5 tips om de dag door te komen tijdens de ramadan

De ramadan is voor veel Amsterdammers een tijd van vasten en bezinning. Maar hoe hou je dat vol tot de zon ondergaat? Lees deze 5 tips om de dag door te komen, zodat je daarna kunt genieten van een welverdiende iftar. Ook zeer de moeite waard als je niet vast.

Nuri Kurnaz
Naast dat ik aan de UvA promoveer, schrijf ik over halalrestaurants en theatershows. 'Rijk en gelukkig tegelijk', zou Johnny Jordaan zeggen.

Breng een bezoek aan de Fatih-moskee en geniet van een fototentoonstelling

Stap binnen in het imposante gebouw van de Fatih-moskee aan de Rozengracht, en laat je daar meteen in de entree inspireren door de fototentoonstelling From Istanbul to Europe van Nicole Segers. Ontdek de Turkse invloeden die de fotografe gedurende 20 jaar heeft vastgelegd in en rondom Europa. Daarna heb je nog alle tijd om door het gebouw te lopen.    

Rozengracht 150-152, Amsterdam-Centrum | gratis | duur: 30 minuten | meer informatie

Verrijk je kennis in de Nieuwe Kerk met de Grote Indonesië tentoonstelling

Wist je dat Indonesië het land is met de meeste mosliminwoners ter wereld? Nergens anders doen zo veel mensen mee aan de ramadan als in de archipel. De eerste president Soekarno riep de onafhankelijkheid van Indonesië zelfs uit tijdens de ramadan in het jaar 1945. Leer meer over die fascinerende tijd en de cultuur van het land in de Nieuwe Kerk. Wees wel snel met een tijdslot boeken, de tentoonstelling is nog tot 1 april te zien.

De Grote Indonesië tentoonstelling | De Nieuwe Kerk, De Dam | €22,50 | duur: 1 - 3 uur

Ontdek de islamitische geschiedenis van Amsterdam in Amsterdam-Oost

Wandelroute over Islam in Amsterdam
Afbeelding van Website izi.travel

Amsterdam en de islam gaan langer terug dan je misschien denkt. En niet alleen door de koloniale geschiedenis. Ga terug in de tijd en volg de audiotour Islam in Amsterdam. De wandeling is mede door de Universiteit Groningen ontwikkeld. Je scant een QR-code op de website of je kunt de route downloaden via een app. De wandelroute start op de Weesperzijde, tegenover de Al Kebir Moskee en eindigt in de Javastraat. De wandeling duurt 1 uur en 40 minuten en is 4.7 kilometer lang.

Start: Weesperzijde 75 | gratis | duur: 1 uur en 40 minuten

Maak een wandeling door de Amsterdamse waterleidingduinen

Al dorstig? Of ben je juist aan het stilstaan bij talloze zegeningen? Allebei een aanleiding om eens de Amsterdamse waterleidingduinen te bezoeken. Hier maak je een rustgevende wandeling tussen de herten en vossen terwijl je langs mooie plassen water komt in de prachtige natuur. In dit gebied zuiveren ze het drinkwater van Amsterdam. Het water uit de kan die nu op de iftartafel staat, komt dus hier vandaan.

1e Leijweg 6, Vogelenzang | €1,50 | duur: meer dan 2 uur | koop kaartjes

Koken voor daklozen

Vrijwilligers die koken bij Inloophuis Makom voor daklozen.
Afbeelding van Website deregenboog.org

Het hele jaar door is het mogelijk om samen met een kleine groep vrienden voor daklozen in Amsterdam te koken, passend bij de geest van de maand. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Inloophuis Makom op de Van Ostadestraat, of via Stichting AmsterdamVerbindt en de Stichting Stoelenproject. Meld je van tevoren aan via hun websites. Neem zelf gekochte ingrediënten mee voor een heerlijk warm gerecht voor tientallen mensen, natuurlijk zonder varkensvlees.

Van Ostadestraat 153 | €100 - € 200 | duur: meer dan 2 uur

Nuri Kurnaz
Naast dat ik aan de UvA promoveer, schrijf ik over halalrestaurants en theatershows. 'Rijk en gelukkig tegelijk', zou Johnny Jordaan zeggen.