Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

De leukste plekken om je Vrijheidsmaaltijd te halen

De vrijheid vieren onder het genot van een smakelijke hap. Jaarlijks worden op diverse locaties in de stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, vaak met een muziekje, lezing, activiteit en vooral veel goede gesprekken met buurtgenoten. Op deze plekken kun je aanschuiven voor een gezellige dag of een blik Vrijheidssoep meenemen om thuis op te warmen.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

I amsterdam Store

Afbeelding van SVEN BENJAMINS PHOTOGRAPHY

Bezoek tussen 09:00 en 12:00 de I amsterdam Store om je eigen blik Vrijheidssoep op te halen. Youtube-kok Nick Toet heeft het recept verzorgd dit jaar: tomatensoep met miso. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een blik meenemen, de soep opwarmen en die het liefst delen met anderen, om samen de vrijheid te vieren.  

  • 5 mei, 09:00 – 12:00 | I amsterdam Store, De Ruijterkade 28 | gratis | meer informatie 

Verzetsmuseum

Afbeelding van Keving Kwee

Kunst bewonderen, herdenken en belangrijke gesprekken voeren, én een soepje eten. In het Verzetsmuseum wordt een Surinaamse vrijheidsmaaltijd geserveerd die je voor of na je bezoek aan de tentoonstelling Verzet tegen Slavernij kunt nuttigen. Tijdens deze middag voeren Maartje Duin en Peggy Bouva van de podcast De plantage van onze voorouders het gesprek over de slavernij en de impact van het koloniale verleden op de hedendaagse samenleving 

  • 5 mei, 12:00 – 14:00 | Verzetsmuseum | vanaf €22,- of €6,- voor stadspashouders | koop tickets  

Melkweg

Het thema van de Vrijheidsmaaltijd klinkt dit jaar Heels and Wheels, een project waar begrip gekweekt wordt tussen de queer gemeenschap en taxichauffeurs. Hierbij worden de verhalen van drag artiesten en taxichauffeurs gedeeld met als doel om empathie en begrip te vergroten. Na de lunch is er ruimte om de expositie zelf te bekijken.  

He Hua Tempel

Afbeelding van Pauline Arkesteijn

In het hart van de Zeedijk steekt de Fo Guang Shan He Hua Tempel groots uit in het straatbeeld. Wandel hier op 5 mei langs voor loempia’s, currhoek, roergebakken noedels en soep.  

OBA Roelof Hartplein

In zowel buurthuis De Coenen als het leescafé van de OBA in Oud-Zuid wordt Bevrijdingsdag gevierd met de Vrijheidsmaaltijd. Na de lunch komen de groepen samen in het leescafé voor een concertlezing van schrijfster Judith Koelemeijer over Tweede Wereldoorlog-dagboekschrijfster Etty Hillesum, afgewisseld door een muzikale optreden van Marcel Worms.  

Heesterveld Creative Community

Picknick, gesprekken, kunst en muziek. Bij Heesterveld Creative Community wordt de Vrijheidsmaaltijd geserveerd in picknickmanden en kun je na het vullen van je maag creatief aan de slag in het open atelier. Draag hier bij aan het Gesamtkunstwerk of maak je eigen vrijheidsvlag, gevolgd door optredens van artiesten uit de creative community zelf.  

  • 5 mei, 12:00 – 16:00 | Heesterveld Creative Community | gratis (wel vooraf aanmelden) | meer informatie 

Lola Luid

De lekkerste maaltijden zijn met zorg en liefde gemaakt, zo ook de Vrijheidsmaaltijd bij Lola Luid. Samen met buurtgenoten wordt deze hele middag verzorgd, van de maaltijden gemaakt met geredde groenten uit de buurt tot de livemuziek en workshops georganiseerd door lokale talenten. Een gezellig feest voor en door buren, waar iedereen welkom is.  

BOOST

Nieuwkomers met een vluchtachtergrond zitten samen met andere Amsterdammers aan tafel bij BOOST. Op deze locatie in Oost komen dagelijks mensen met een vluchtverleden om elkaar te ontmoeten en samen te bouwen aan hun leven in Nederland. Tijdens Bevrijdingsdag wordt aan lange tafels samen de soep van Nick Toet gegeten en draait het vooral om belangrijke en mooie gesprekken voeren. Er is ook een speciaal optreden van het Ricotti Orkest.

Kindervrijheidsmaaltijd

Een hele bijzondere Vrijheidsmaaltijd, waar kinderen de leiding nemen. Onder begeleiding van chefs zoals Samuel Levie en London Loy de Vrijheidssoep bereiden en serveren kinderen aan hun ouders, broertjes en zusjes, grootouders en iedereen die zij uitnodigen. Duik de oorlogsgeschiedenis van de Centrale Markthal in tijdens de middag, luister naar de inspirerende verhalen van de sprekers, en ga met je kleine in gesprek over het belang van vrijheid.  

Odensehuis

Wie zijn jouw voorouders en waar ben je trots op? Op basis van deze vraag wordt een middag georganiseerd bij het Odensehuis in Zuidoost. Geniet van je soep en ga met elkaar in gesprek en luister naar een lezing over bevrijding met gastsprekers Tanja Jadnanansingh (stadsdeelvoorzitter) en Ramdew Krishna (kunstenaar).  

Theater De Krakeling

Afbeelding van Jonna Bruinsma

Met z'n allen een volledige maaltijd verzorgen, dat doe je bij De Krakeling. Iedereen neemt wat te eten mee, genoeg voor ongeveer 4 personen. Samen Sterk Vrouwen West zorgt voor soep en brood. Luister tijdens de maaltijd naar verhalenverteller Sahand Sahebdivani, doe mee aan de dilemmagame onder leiding van presentator Nizar El Manouzi en krijg na afloop een blik Vrijheidsmaaltijdsoep mee.  

Purmerplein

Hoe werd de bevrijding gevierd in 1945? Bij buurthuis Buuf en Buur herleven oude tijden met een programma dat erg vergelijkbaar is met dat van 79 jaar geleden. Met dank aan Historisch Centrum Amsterdam Noord is de feestgids van juni 1945 naar boven gehaald. Schuif aan voor een maaltijd en neem ook zelf een hapje mee om te delen.  

Meer inspiratie nodig?

Afbeelding van Jonna Bruinsma

Bezoek hier de officiële website van 4 en 5 mei voor een overzicht van alle activiteiten op Bevrijdingsdag.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.