Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

6 tips voor het Holland Festival

Tientallen acts verspreid over de hele maand juni: het programma van het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland kan wat overweldigend zijn. Welke voorstellingen eruit springen tijdens deze 76ste editie van het Holland Festival? Onze 6 aanraders.

Dit artikel verscheen eerder in de Uitkrant van juni 2023
Tekst: Margriet Prinssen

Complicité - Drive Your Plow Over the Bones of the Dead

Holland Festivalfavoriet Simon McBurney opent de 76ste editie met een bewerking vande roman van Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk. Mannen van de plaatselijke jachtclub sterven onder mysterieuze omstandigheden. Milieuactivist en astroloog Janina, een excentrieke oudere vrouw, heeft haar vermoedens. Een prikkelend moordmysterie, magisch-realisme met absurdistische trekken, een even amusant als duister sprookje.

1 t/m 3 juni | Theater Amsterdam

De Warme Winkel - Brideshead Revisited

Na het succesvolle Lady Chatterley’s Lover brengt De Warme Winkel opnieuw een literatuurklassieker naar het theater. Florian Myjer katapulteert samen met theatermaker Abke Haring Brideshead Revisited de 21e-eeuw in. Het van nostalgie doordrenktemeesterwerk van Evelyn Waugh wordt in het licht van onze tijd bezien: verboden verlangens botsen op machtsverhoudingen en normatieve visies op de liefde.

5 juni t/m 1 juli | Theaterbroedplaats De Sloot

National Theatre - Wuthering Heights

De productie Wuthering Heights, gebaseerd op het epische verhaal over liefde, wraak en hoop van de Britse schrijfster Emily Brontë (Woeste Hoogten), is een bekroonde Britse theaterhit. Emma Rice, een van Londens invloedrijkste regisseurs, bewerkte het meesterwerk van Brontë tot een vurige theatrale ervaring, met livemuziek, humor, poppenspel en dans. ‘Emotionally epic entertainment’*****, schreef The Times.

9 t/m 18 juni | DeLaMar

Julian Rosefeldt - Euphoria

Een spectaculaire filminstallatie die de euforische aspecten van het kapitalisme en de geschiedenis van hebzucht toont. De installatie wordt muzikaal ondersteund door een levensgroot geprojecteerd koor en 5 jazz drummers.

9 t/m 25 juni | Centrale Markthal

Het Nationale Ballet - Forsythe

Als één choreograaf de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed, is het William Forsythe wel. Het Nationale Ballet presenteert nu voor het eerst een programma met drie van zijn meesterwerken. Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed, is hij het. Een ode aan de internationale meesterchoreograaf.

10 t/m 28 juni | Nationale Opera & Ballet

ANOHNI - The Disintegration Loops (for Euterpestraat)

Associate artist ANOHNI woonde als kind in de Gerrit van der Veenstraat (destijds Euterpestraat), zonder te weten dat de nazi’s daar toen hun SD-inlichtingenhoofdkwartier hadden gevestigd. Ter herinnering wordt op die plek William Basinski’s meditatieve meesterwerk The Disintegration Loops uitgevoerd.Het is een eenmalige voorstelling op locatie, gratis toegankelijk, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest.

Het Holland Festival vindt plaats van 1 juni t/m 1 juli op diverse locaties in Amsterdam. Ga naar de website van het Holland Festival voor meer informatie.