Uit in Amsterdam
Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Verzetsmuseum Junior

Het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam is het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Kindermuseum over de Tweede Wereldoorlog

In het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland staan vier ooggetuigen centraal: Eva, Jan, Nelly en Henk. Deze hoofdpersonen in de presentatie – nu gemiddeld 85 jaar – waren tijdens de oorlog rond de 9 en 14 jaar, dezelfde leeftijd als de doelgroep waar het Verzetsmuseum Junior zich op richt.

De vier hoofdpersonen zijn de centrale vertellers in de hoofdthema’s: verzet, collaboratie, vervolging en dagelijks leven/aanpassing. Hoe zag hun leven er tijdens de bezetting uit? Wat maakten ze mee? Wat waren de keuzes, problemen en dilemma’s die door onvrijheid, vervolging en schaarste op hen afkwamen?

De bezoekers worden bij binnenkomst eerst in een tijdmachine naar het begin van de oorlog geflitst. Ze stappen uit op een plein ergens in bezet Nederland. Daar kunnen ze in vier huizen ontdekken wat Eva, Jan, Nelly en Henk hebben beleefd. Eva was Joods, Jan had ouders in het verzet, Nelly was een leidster van de Jeugdstorm van de NSB en Henk kwam uit een gezin dat zich aanpaste aan de omstandigheden.

In een hoek ligt een neergestort vliegtuig. Hierin kunnen de bezoekers met de stuurknuppel over de aardbol vliegen. Ze kunnen landen bij kinderen uit Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen en hun verhaal horen. Ook kinderverhalen van elders in de wereld komen aan bod. Een onderdeel over de bevrijding sluit het historische deel van het museum af. In een epiloog vertellen de vier hoofdpersonen hoe het hen na de oorlog vergaan is. In interactief te selecteren interviewfragmenten gaan ze in op wat de oorlog kan betekenen voor kinderen van nu.