Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Huis Marseille, Museum voor Fotografie

Huis Marseille is het eerste fotografiemuseum van Amsterdam. Sinds september 1999 biedt het museum een rijk en gevarieerd tentoonstellingsprogramma dat gemiddeld vier keer per jaar gewisseld wordt. De tentoonstellingen worden getoond in twee zeventiende-eeuwse grachtenpanden waarin vele originele details intact zijn, zoals weelderige plafondschilderingen, stuccowerk, marmer en een rode stijlkamer in de stijl van Louis XIV. Het museum beschikt tevens over een bibliotheek, een gespecialiseerde fotoboekenwinkel en een grachtentuin.

Het eerste fotografiemuseum van Amsterdam

Huis Marseille is het eerste fotografiemuseum van Amsterdam. Het museum biedt al meer dan zeventien jaar een rijk en gevarieerd tentoonstellingsprogramma dat gemiddeld vier keer per jaar gewisseld wordt. Het museum werd in 2013 uitgebreid met buurpand Keizersgracht 399, zodat het inmiddels beschikt over zo’n veertien tentoonstellingstellingsruimtes, waardoor er naast de wisselende tentoonstellingen ook veel gelegenheid is voor het tonen van de eigen collectie, die voornamelijk bestaat uit toonaangevende, moderne (nationale en internationale) fotografie.

Fotografie als kunstzinnig medium 

Hoe ontwikkelen fotografen een nieuwe beeldtaal die relevant is voor de kunstzinnige aard van de fotografie, die tegelijkertijd reflecteert op deze tijd? Dat is de vraag die centraal staat in Huis Marseille en die van invloed is op het tentoonstellingsprogramma en de collectievorming. In een tijd dat fotografie ongekend populair is, dat het als (massa)medium voor iedereen toegankelijk en alomtegenwoordig is, is fotografie als kunstzinnig medium voortdurend in beweging. 

Huis Marseille kiest voor fotografie waarbij een artistieke beeldtaal centraal staat en die gekenmerkt wordt door een gepassioneerde onderzoek geest, als onderdeel van een voortdurend onderzoek naar avant-gardistische vernieuwing. Daarnaast heeft de fotografie in Huis Marseille een maatschappelijke relevantie en vele raakvlakken met de veranderende geest van de tijd.

Authentieke ruimtes

Het feit dat Huis Marseille is gevestigd in twee zeventiende-eeuwse grachtenpanden is van grote invloed op de ‘organische’ manier waarop de tentoonstellingen in de verschillende ruimtes worden beleefd. Het leeuwendeel van de tentoonstellingen in Huis Marseille wordt voor de ruimtes zelf ontwikkeld en geproduceerd. 

Huis Marseille is het tegenovergestelde van een ‘white cube’: een feit dat van grote invloed is op het ondergaan van de tentoonstellingen in de ruimtes. Tegelijkertijd zijn deze authentieke ruimtes zo helder en open dat de uitstraling van de fotowerken zelf er door niet gehinderd, maar juist versterkt wordt.

Bezoek Huis Marseille met je City Card

Het is niet nodig om een tijdslot te reserveren om deze locatie met jouw City Card te bezoeken. Zorg ervoor dat je City Card geldig is op het moment van je bezoek

Toegankelijkheid

Bekijk hoe Huis Marseille een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt

Meer informatie