Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Indrukwekkende, bizarre en échte Amsterdamse wereldrecords!

Op 10 november is het ‘Guinness World Records Day’! Op deze dag wordt iedereen uitgedaagd een record te breken en bestaande records te bewonderen. Mijn interesse in wereldse records bracht mij op het idee om ‘hoe goed is Amsterdam eigenlijk in wereldrecords?’ te onderzoeken. Ik dook het World Wide Web in, snuffelde rond in oude Guinness World of Records boeken en kwam met de 5 indrukwekkende, bizarre en échte Amsterdamse records!

Mirte Vreemann
Social media redacteur. Neemt je mee door het Mokumse paradijs, waarbij ze op zoek gaat naar alles wat lekker, gezellig en creatief is.
Volg Mirte

Langste gezin ter wereld

Measuring tape, unsplash stock
Afbeelding van Siora Photography

Indrukwekkende kunstjes uithalen op een motor, honderden kauwgomballen eten of gewoon het langste gezin ter wereld zijn: dat laatste is de familie Zegwaard uit Weesp overkomen. Met 2,01 meter is Sjoerd Zegwaard een lange man. Zijn vrouw Janneke is 1,86 meter, ook niet klein voor een vrouw. En lang maal lang is… nog langer. Want hun zoons Dirk, Rinze en Sjoerd jr. zijn respectievelijk 2,06 meter, 2,12 meter en 2,04 meter. Maar deze lengtes zijn niets als je het vergelijkt met de langste man van Nederland. Want, geen enkele man in Nederland was – voor zover men weet – ooit langer dan Albert Johan Kramer (1897-1976). Hij had een lengte van naar verluidt 2,42 meter. En laat hij nou net in Amsterdam geboren zijn!

167 honden wassen in 8 uur

Afbeelding van Pema.Prima

We hebben ook records die behaald zijn door mensen in samenwerking met dieren. In 2014 behaalde een Amsterdamse hondentrimster het record voor de meeste honden wassen. Yorma de Ruiter kreeg het voor elkaar om maar liefst 167 trouwe viervoeters te wassen binnen 8 uur. Klinkt al best veel, maar als je bedenkt dat er in Amsterdam zo'n 18.000 honden zijn, moet dat record ooit verbroken worden, toch?!

Bingewatchen

Hand with remote pointing at tv, Unsplash stockphoto
Afbeelding van Glenn Carstens-Peters

Voel jij je schuldig na een avondje films of series bingewatchen? Denk dan maar aan deze manier van buitensporig lang televisiekijken: 4 mensen hebben in 2014 het wereldrecord televisie kijken verbroken door 88 uur lang naar televisie te kijken. En, dit was niet eens op hun eigen bank. Nee, in een glazen ruimte op Amsterdam Centraal Station! Denk je dat jij het record verbreekt met het bekijken van je favoriete nieuwe serie?

IJskoud record

Broken ice on a lake, Unsplash
Afbeelding van Erin McKenna

600 coole kikkers wisten 2 vliegen in 1 klap te slaan tijdens een benefietgala in Theater Amsterdam. Onder leiding van ‘Ice Man’ Wim Hof (helaas geen Amsterdammer), doken deze mensen in een ijskoud bad om een wereldrecord op hun naam te zetten en om geld op te halen voor Stichting Kika. Win-win dus!

Grootste kroket

De afsluiter moet natuurlijk typisch Amsterdams zijn: de kroket, en dan onbetwistbaar van Van Dobben. Zoals je misschien al raadt en verwacht is het record voor de grootste kroket in Amsterdam gevestigd. De lekkernij woog maar liefst 225,8 kilo en had een lengte van 143 centimeter. Dit zegt je misschien niet zoveel, maar als je het vergelijkt met een gemiddelde kroket, die een lengte van 10,5 centimeter heeft, is dat natuurlijk enorm!

Ben jij nu ook van plan om een nieuw record te pakken of een huidig record te breken? Succes! Misschien kom jij binnenkort in een nieuw artikel te staan als trotse houder van een Amsterdams Wereldrecord!

Mirte Vreemann
Social media redacteur. Neemt je mee door het Mokumse paradijs, waarbij ze op zoek gaat naar alles wat lekker, gezellig en creatief is.
Volg Mirte