Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Antony Gormley - Exposure
Afbeelding van Bram Schilling

Redenen om Flevoland te bezoeken

Ten noordoosten van Amsterdam is de grootste polder ter wereld door drooglegging teruggewonnen van de zee en ontstonden de nieuwe steden Almere en Lelystad. De provincie Flevoland staat bekend om de architectuur en stedenbouw en is bovendien gezegend met bijzondere, uitgestrekte natuurgebieden. Dit zijn de redenen om Flevoland te bezoeken.

Bewonder de landschapskunst van Land Art Flevoland

Antony Gormley - Exposure
Afbeelding van Bram Schilling

Nergens ter wereld vind je zo veel landschapskunst (‘land art’) als in Flevoland. In de directe omgeving zijn negen enorme kunstwerken te vinden, gemaakt door kunstenaar als Anthony Gormley, Daniel Libeskind en Richard Serra. Sommige werken staan direct in verband met de omgeving waarin ze zich bevinden, andere staan juist in schril contrast met de geschiedenis van de natuur. Tijdens een rondleiding zie je ze allemaal in één dag en krijg je uitleg bij de kunstwerken.

Ga op avontuur in Nationaal Park Nieuw Land

High plants alongside the brook.
Afbeelding van koen smilde

Tussen Lelystad en Almere ligt Nationaal Park Nieuw Land. Het jongste nationaal park van Nederland dat ook nog eens met mensenhanden is aangelegd. Dit enorme natuurgebied op de bodem van de voormalige Zuiderzee bestaat uit het Markermeer, de Marker Wadden, Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. Je kunt hier wadlopen, op safari, vogels spotten, een boottocht maken, mountainbiken, watersporten, kitesurfen en meer. Een échte ontdekking voor natuurliefhebbers!

Ontdek innovatieve architectuur in Almere

This modern flat building in Almere with living spaces is called The Wave.
Afbeelding van koen smilde

Teun Koolhaas, Herman Hertzberger en Liesbeth van der Pol: zomaar enkele namen van gerenommeerde architecten die hun stempel drukten op Almere. De stad staat daardoor op de derde plaats van architectuursteden in Nederland. Via de VVV zijn architectuurroutes te vinden, maar je kunt er ook op eigen houtje op uit. Niet te missen: De Stofzuiger (Baljuwstraat), Lakeside (Forum) en De Nieuwe Bibliotheek (Stadhuispromenade).

Maak een fietstocht over Schokland

Ooit was Schokland een eiland midden in de Noordoostpolder. Sinds de drooglegging van de Zuiderzee maakt Schokland deel uit van het vasteland. Vanwege de unieke geschiedenis is het gebied uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Je kunt nog altijd de vorm van het eiland zien omdat het hoger ligt ten opzichte van het omliggende land – dit is zichtbaar langs de fiets- en wandelpaden in het gebied. Tijdens een wandeling of fietstocht op de voormalige zeebodem kun je ook een bezoek brengen aan Museum Schokland waar de geschiedenis van het gebied centraal staat.

Meer Flevoland op de fiets ontdekken? Volg dan de cycleseeing routes door Almere of Lelystad.

Shop till you drop in Fashion Outlet Batavia Stad en bezoek Batavialand

Batavialand is a museum in Lelystad where you can find out how people built wooden sailing ships 400 years ago. Board the spectacular VOC ship the Batavia, dive into the history of Flevoland, and experience the stories of the pioneers.
Afbeelding van Koen Smilde

Voor een dagje (voordelig) shoppen moet je in Lelystad zijn. In Fashion Outlet Batavia Stad vind je meer dan 150 winkels van bekende modemerken (o.a. Hugo Boss, Calvin Klein en Nike) die je met kortingen van 30-70% shopt. Aangrenzend aan deze sfeervolle shopstad, ligt Batavialand. Hier kun je aan boord van de Batavia, een knappe reconstructie van het 17e-eeuwse gelijknamige VOC-schip. Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen en activiteiten voor elke leeftijd.