Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bench Movie Theater Kriterion cinema cafe interior
Afbeelding van Marie-Charlotte Pezé

De leukste kleine bioscopen

We kennen allemaal de grote bekende bioscopen, maar wist je dat er in Amsterdam ook heel veel kleine en knusse bioscopen zijn met interessant filmaanbod? Van Studio/K die gerund wordt door studenten, tot aan FC Hyena waar je na afloop zeker nog blijft hangen.

Studio/K

Studio/K cinema terrace at Timorplein
Afbeelding van Cecile Obertop

Studio/K wordt volledig gerund door studenten en biedt een maandelijks wisselend thema met bijbehorende speelfilms en inspirerende documentaires. Naast grote titels uit Hollywood komen ook wereldcinema en oude klassiekers aan bod. Met de bijzondere programmering kun je even ontsnappen aan de realiteit. Voor of na de film kun je lekker plaatsnemen in het restaurant of café.

Ketelhuis

In 1999 is het Ketelhuis in de Westergasfabriek opgericht. Hier is er niet alleen ruimte voor artistieke films, documentaires en korte films, maar ook voor de wat meer commerciële. Het Ketelhuis presenteert zich als ‘hét huis voor de Nederlandse film’.

De Uitkijk

Movietheather De Uitkijk
Afbeelding van Erwin Verbruggen

De Uitkijk is een romantische bioscoop gevestigd in hartje Amsterdam. In 1912 werd een voormalig warenhuis omgebouwd tot ‘City Bioscoop’, vooral gericht op een elitair publiek. In 1929 werd deze overgenomen en omgedoopt tot De Uitkijk. De bioscoop werd ingericht naar Parijse Avant-garde stroming. De Uitkijk is hierdoor erg sfeervol, klein en persoonlijk. Het doel was vooral om kunst te laten zien, geen entertainment. Dit principe houdt de bioscoop nog steeds vast. Om de diversiteit in films te vergroten wordt elke week de ‘maandklassieker’ gedraaid, zijn er afwisselende series op dinsdagavond en maandelijks voorstellingen van Vrienden van De Uitkijk.

Bijlmerbios

Bijlmerbios film festival
Afbeelding van Hans Mooren

De Bijlmerbios is in het leven geroepen voor arthouse, documentaires en korte films die in het teken staan van Amsterdam Zuidoost. Het filmhuis levert een bijdrage aan het imago en de ontwikkeling van de Bijlmer met de verbreding van het cultuuraanbod in het stadsdeel, en geeft op deze manier lokale filmmakers uit Zuidoost een podium.

Rialto

Rialto cinema front of building at night
Afbeelding van Bas Losekoot

In 1921 opende Rialto haar deuren, en de kenmerkende voorgevel stamt nog uit deze tijd. Rialto heeft altijd de niet-westerse cinema een warm hart toegedragen. Hier zijn dus naast al die fraaie Europese en Amerikaanse films, juist ook die pareltjes uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika te zien.

  • Rialto | Ceintuurbaan 338 & Boelelaan 1111

LAB111

Lab111 cinema
Afbeelding van Koen Smilde

LAB111 omschrijft zich als ‘een eigenzinnige cult cinema’ en is gevestigd in een monumentaal oud pathologisch anatomisch laboratorium. De eigenzinnige programmering bestaat uit verdiepende documentaires, moderne klassiekers en onconventionele genrefilms. Verder zijn er exposities, debatavonden en is er een leuke bar.

Filmhuis Cavia

Filmhuis Cavia is gevestigd in de Van Hallstraat en wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. De bioscoop is in de jaren 80 voortgekomen uit de kraakbeweging en heeft een eenvoudige formule: er wordt gedraaid wat elders niet te zien is. Zo worden er klassiekers, films met maatschappelijke thema’s en experimentele films getoond. In de bioscoop zijn maar 40 zitplaatsen en dit maakt het de kleinste van Amsterdam.

FC Hyena

FC Hyena cinema cafe restaurant in Noord
Afbeelding van FC Hyena

Gelegen aan de oever van het IJ vind je bioscoop FC Hyena. Het is een kleurrijke plek met een ontspannen sfeer. Je kunt hier een breed scala aan films bekijken, vooral mainstream en independent films zoals de Hollywood-klassiekers. In het restaurant bij de bioscoop kun je een natuurwijntje drinken of een hapje eten.

Kriterion

Bench Movie Theater Kriterion cinema cafe interior
Afbeelding van Marie-Charlotte Pezé

Kriterion werd in 1945 opgericht voor studenten, hier konden zij een bijbaan krijgen om de studie te betalen. Vandaag de dag wordt de bioscoop nog steeds volledig gerund door studenten. De filmprogrammering van Kriterion kenmerkt zich als een mix van edgy arthouse, Oscar-en-Palme-d’Or-kandidaten, toegankelijke maar spannende cross-overs en uitzonderlijke documentaires. Bij het café-restaurant kun je eten en een drankje nuttigen, genoeg voor een leuke avond.