Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verhalen van de Albert Cuypmarkt

We vinden het steeds belangrijker om onze boodschappen lokaal te halen: we willen weten wat we eten en we willen lokale ondernemers steunen. In Amsterdam kan dat gelukkig heel gemakkelijk: op de markt. In ieder stadsdeel vind je wel een markt met bijzondere kramen. Een van de meest bekende is misschien wel de Albert Cuypmarkt. Een toeristische markt, maar ook bij de buurtbewoners een hele geliefde. Na een rondje over de markt snap je waarom.

De Albert Cuypmarkt loopt van de Van Woustraat tot de Ferdinand Bolstraat. De markt is sinds 1905 een favoriete plek voor Amsterdammers, maar ook toeristen, studenten, dagjesmensen en ondernemers zijn er thuis. We vroegen marktbezoekers naar hun favorieten op de Albert Cuyp. Doe er je voordeel mee!

People shopping at the Albert Cuyp market
Afbeelding van Koen Smilde

Sophie: “Ik heb ze lang niet allemaal geprobeerd, maar ik geloof dat de loempiakraam op de Albert Cuyp de lekkerste heeft van de stad. Voor 1,20 ben je echt even in de food-hemel. Sowieso is de markt hier een paradijs voor foodies. De kraam Osaka-Balls verkoopt elke vrijdag Japanse octopus-balletjes en ook de Japanse kool-pannenkoeken zijn te gek. En aan de kant van de Van Wou heb je nu een kraam met glutenvrije empanada’s, die zijn ook fantastisch. Ik zou me helemaal rond kunnen eten hier op de markt.”

Kaia: “Ik moet altijd nog lachen om die grote reiger die vis probeert te stelen van de viskraam. Ik kom daar heel graag, want de haring is fantastisch. Hier op de Albert Cuyp zijn de verkopers niet opdringerig. Er wordt niet onnodig geschreeuwd en alle producten zijn goed. Ik kocht eens een mandje appels waarvan de onderste rot bleken. Toen ging ik terug naar de kraam en kreeg ik een hele nieuwe mand mee en wat extra’s. Mensen maken hier ook altijd een praatje en zelfs als het druk is, nemen ze de tijd.”

Jan: “De kraam met olijven en Mediterraanse delicatessen is geweldig. Als ik op zaterdag ga borrelen haal ik daar altijd wat. Er staat soms een lange rij, maar dat is helemaal terecht. Ik woon hier aan de markt dus soms ben ik ’s ochtends wel even aan het vloeken als ik de kramen hoor. Maar ik vind het ook iets gezelligs hebben en het is een feestje om ’s ochtends richting mijn auto te lopen en dan te beginnen met een vrolijke 'goedemorgen!' van de marktkoopmannen. Soms ben ik eigenlijk te vroeg, maar dan is de bakker niet te beroerd me al een croissantje te verkopen.”

Samira: “De Albert Cuypmarkt is gewoon de beste markt van de stad. En dat zeg ik niet alleen omdat ik hier om de hoek woon, haha. Je hebt hier alles. Van kleding tot de beste verse producten. De mensen zijn aardig en als ik stof nodig heb, kom ik ook altijd hier."