Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A person walking through the Sarphatipark on a sunny autumn day.
Afbeelding van Jan de Ridder

Verborgen parels in De Pijp

De Pijp is een levendige buurt met een lange geschiedenis. Op iedere hoek vind je hippe eettentjes; Van een Nepalese keuken tot aan een Franse cuisine, alles is er te vinden. Maar nu is het tijd om de grote straten in te ruilen voor de kleinere en de verborgen pareltjes op te zoeken.

Verborgen poppodium in de Diamantbuurt

De Diamantbuurt staat bol van de bijzondere gebouwen en monumenten, die grotendeels in de Amsterdamse Schoolstijl zijn gebouwd. Maar ga juist op zoek naar de vreemde eend in de bijt. In dezelfde straat, meer richting de Amstel, vind je namelijk Cinetol. Deze culturele broedplaats is qua uiterlijk misschien wel sterk afwijkend, het is een heuse verborgen parel voor muziekliefhebbers. Hier draait het vooral om muziek, maar er is ook plaats voor film en literatuur. Cinetol is een kweekvijver van veel opkomende artiesten, Paradiso programmeert hier bijvoorbeeld veel concerten. Bij dit intieme poppodium kun je dus zomaar talenten spotten die straks alle festivals plat spelen. Voordat het concert begint kun je in het bijbehorende eetcafé Tolbar nog wat eten en hier na afloop natuurlijk een heerlijk biertje drinken.

Groene vingers in het Sarphatipark

A person walking through the Sarphatipark on a sunny autumn day.
Afbeelding van Jan de Ridder

Het Sarphatipark is altijd fijn voor een wandeling of een picknick op een zonnige dag. Maar heb je ook al eens het monumentale gemaal gespot? Op een prominente plek in het park vind je dit bijzondere gebouw; een van de zeldzame, nog werkende Amsterdamse poldergemalen uit de 19e eeuw die nog altijd het water op peil houdt. Hier vind je ook het door vrijwilligers gerunde Groen Gemaal, waar groen, duurzaamheid en hergebruik hoog in het vaandel staan. Betreed de kleine werf rondom het gemaal en begeef je in een rustgevende, groene wereld waar je rond kunt neuzen tussen verticale plantenbakken, kweekkasten en een bijenkast. Koop hier groen voor een zacht prijsje om je eigen tuin of balkon mee op te leuken. Of win advies in bij de hoveniers welke planten in een geveltuin de meeste kans van slagen hebben. Ook leuk: je kunt er planten of zaden naartoe brengen zodat een ander er plezier van heeft. Ruil ter plekke jouw stekkie voor een nieuwe schat!

Biertjes drinken en mensen kijken op het Cornelis Troostplein

Het Cornelis Troostplein – vernoemd naar de Nederlandse pastel- en aquarelschilder Cornelis Troost – is een perfecte plek wanneer je met vrienden of je geliefde wilt eten of een terrasje wilt pakken. Aan dit plein zijn namelijk diverse leuke plekken waar je lekker kunt zitten, een vorkje kunt prikken en tegelijkertijd gezellig naar mensen kunt kijken. Zo heeft Volt een fijn terras, is de klassieke bruine kroeg Gambrinus sinds jaar en dag een buurtfavoriet en staan fans van eieren – gekookt, scrambled of een omeletje – met liefde even in de rij bij Omelegg. Aan de andere kant van het plein vind je Brouwerij Troost, de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam. In dit voormalig klooster en scholencomplex wordt tegenwoordig een keur aan bieren gebrouwen en gebotteld én worden hier gins en jenevers gestookt. En uiteraard gedronken! Maar in de brewpub kun je natuurlijk ook kiezen voor een frisje of citroenhop-limonade bij je burger of flammküchen.