Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Compleet dagje uit in De Pijp

Het grote voordeel van een dag in De Pijp doorbrengen is dat het een van de kleinere buurten van Amsterdam is. Alles op loopafstand dus. Al wandelend proef, ruik en voel je de sfeer in die smalle straatjes van De Pijp.

Horeca in overvloed

Laten we de dag goed beginnen met een fijn ontbijt. Met een ruim horeca-aanbod is er op elke straathoek wel een goede hap te scoren. Bij Paul gooit hoge ogen met rijkelijk belegde broodjes, bij Bakers & Roasters kies je voor uitstekende koffie en een uitheems ontbijt, en als je met zijn tweeën bent kun je bij Bar Bouwmeester aanschuiven voor een hemels ontbijt voor twee. Bij alledrie kun je ook goed terecht voor een brunch of lunch.

Uitbuiken in het groen

Op een enkel plantsoen na is het Sarphatipark het enige échte stuk groen in De Pijp. Geheel in de gedachte van naamgever Samuel Sarphati – die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van het onderwijs, de volksgezondheid, de stedenbouw en de nijverheid van Amsterdam in het midden van de 19e eeuw – nodigt het park uit om vooral te ontspannen. Of om gebruik te maken van de sportvelden.

Voor groenliefhebbers met jonge kinderen staat in de schaduw van het Okura Hotel een van de leukste kinderboerderijen van Amsterdam. Bij Kinderboerderij De Pijp zijjn natuurlijk veel dieren, maar er zijn ook speeltoestellen en er lopen altijd genoeg vrijwilligers rond om je bij te scholen over (het leven van) de dieren.

Verrassende filmkeuze en Amsterdamse School

Rialto cinema front of building at night
Afbeelding van Bas Losekoot

Een korte wandeling naar de Ceintuurbaan brengt ons bij onze volgende stop: Rialto. In deze ruim 100 jaar oude bioscoop wordt niet alleen het beste van de westerse cinema vertoont, maar kijk je ook pareltjes uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Die worden aangevuld met specials; kleine evenementen rondom bijzondere films. Dan zijn er inleidende lezingen, worden makers geïnterviewd of is er een feestje in het café. Een special is tenslotte pas een specials als er iets speciaals gebeurd.

Voor je dagelijkse dosis architectuur loop je door naar de ‘nieuwe’ Pijp, waar je veel voorbeelden van de Amsterdamse School-architectuur tegenkomt, een prachtige bouwstijl uit begin 20e eeuw met een hele politieke gedachtegang erachter. Rondom het Cooperatiehof kijk je je ogen uit. Net iets langer besteden aan de Amsterdamse School? Doe dan de hele Amsterdamse School wandeling.

Pubfood of Japanse verleiding?

Brouwerij Troost brewery bar
Afbeelding van Labolleur

Tijd om de inwendige mens weer van smaakvolle aandacht te voorzien. In een voormalig klooster op het Cornelis Troostplein zit sinds 2013 één van Amsterdams grootste speciaalbierbrouwerijen; Brouwerij Troost. Uiteraard kun je hier van de eigen brouwsels proeven, maar ook de keuken is het langskomen waard. Verwacht hier geen nauwkeurig samengestelde, moleculaire gastronomie, maar eerder een kwalitatieve vette hap om de Troost IPA of Honingblond te begeleiden. Langs de Albert Cuyp is nog een andere aanrader te vinden. De Japanner serveert, zoals de naam al doet vermoeden, zalige gerechten uit de Japanse keuken. Dat er hier met een rauwe Amsterdamse gezelligheid geserveerd wordt voegt alleen maar toe aan de ervaring.

De nacht in

We gooien de dag in het slot in een van de vele bars, (nacht)cafés en kroegen van De Pijp. Zo is er de klassieke Irish pub O’Donnell’s, om de hoek van speciaalbiercafé Gollem. Je vindt er gastropubs als De Kleine Appel of de aangename wijnbar Paulus. Het (studenten)nachtleven speelt zich af op en rondom het Gerard Douplein, waar Het Paardje en De Pilsvogel toonaangevend zijn voor de sfeer.

Ontdek meer in De Pijp, of ga er op uit in een van de andere Amsterdamse buurten!