Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Fabrique des Lumières at Westerpark - Gustav Klimt exhibition.
Afbeelding van Culturespaces / Eric Spiller

Rolstoelvriendelijke activiteiten op een regenachtige dag

Het regent erop los in de stad. Naast een paraplu, wil je ook een idee hebben van activiteiten waar je warm en droog blijft. Waarvan de activiteiten ook rolstoelvriendelijk zijn.

Een audiovisuele ervaring bij Fabrique des Lumières

Fabrique des Lumières - Gustav Klimt audiovisual exhibition.
Afbeelding van Culturespaces / Marijn van Laerhoven

Fabrique des Lumières presenteert kunstwerken door middel van bewegende afbeeldingen en muziek. De kleurrijke projecties dansen over de 17 meter hoge muren in het Westergasgebouw. Hier zie je moderne werken van bekende kunstenaars en artiesten, van onder andere surrealistische schilder Salvador Dalí, symbolistische teken- en kunstenaar Gustav Klimt en fotograaf Jimmy Nelson. 

* Fabrique des Lumières ligt op de begane grond, de deuren van de ingang zijn vrij breed en hebben geen drempel. De tentoonstellingszalen zijn erg ruim, daarbij is er een toilet voor mensen met een handicap aanwezig. De enige plek die niet rolstoelvriendelijk is, is het uitkijkplateau in de hoofdtentoonstellingshal, omdat je er alleen via de trap kan komen. Maar ook in de zaal heb je goed zicht op alle muren!  

Verdwaal in de boeken bij de OBA Oosterdok bibliotheek

people sitting outside OBA public library
people walking in and out of OBA
Afbeelding van Bas Uterwijk

Verdwaal in de boeken bij de OBA Oosterdok bibliotheek 

Vlak bij het centraal station van Amsterdam, is de OBA Oosterdok bibliotheek. Verdiepingen vol met boeken, periodieken, bladen, CD’s en computers met wifi. De OBA Oosterdok heeft 2 knusse cafés waar je in alle rust een boek kan lezen en een lekkere hap kan bestellen. 

Bij de ingang is een lift voor rolstoelen, van de entreehal naar de bibliotheek. De liften gaan naar elke verdieping toe. Er zijn meerdere toiletten voor mensen met een handicap. Bepaalde boeken staan op de bovenste planken, wat het moeilijk maakt voor mensen in een rolstoel. Het buitenterras heeft prachtig uitzicht, hoewel dit belemmerd is als je zit. Om toch van het uitzicht te genieten, kun je op een lagere verdieping bij de grond-tot-plafond ramen uitkijken op het centrum van Amsterdam. 

Leer over de kanalen in het Grachtenmuseum

Grachtenmuseum inside, Arie Schippers exhibition, people watching paintings
Afbeelding van Bryony Rijks

Het Grachtenmuseum is helemaal gewijd aan de geschiedenis en het belang van de grachten. Het museum is gevestigd in een grachtenpand uit de 17e eeuw aan de prachtige Herengracht op nummer 386. Naast moderne kunst en interactieve exposities heeft het museum 2 schitterende stijlkamers. 

Het Grachtenmuseum is een van de enige historische grachtenpanden die rolstoelvriendelijk is. Rolstoelgebruikers kunnen via de zijingang naar binnen: door een druk op de knop verandert de trap in een platformlift. De lift kan naar alle verdiepingen toe. En er zijn oprijplaten geplaatst waar het nodig is. Het museum is voorzien van een toilet voor mensen met een handicap. Kleine minpuntjes: sommige dingen staan buiten het zicht van rolstoelgebruikers, zoals het poppenhuis, en de tuin is op dit moment alleen te bereiken via een trap. 

Het Grachtenmuseum | Herengracht 386 

Geniet van je lunch bij Dignita Hoftuin

Dignita Hoftuin brunch restaurant
Afbeelding van Koen Smilde

Dignita Hoftuin is de perfecte plek om even tot rust te komen. Deze all-day brunchplek zit verstopt achter het H’ART Museum in de kalmerende Hoftuin. Dignita heeft een seizoensgebonden menu met voedzame en zoveel mogelijk lokaal ingekochte ingrediënten. 

De ingang heeft 2 wijde handmatige deuren en een drempel van maar een cm hoog. Het restaurant is voorzien van een toilet voor mensen met een handicap. Dignita zit op meerdere locaties,  maar Dignita Hoftuin is de enige rolstoelvriendelijke.  

Iconische Nederlandse schilderijen in het Van Gogh Museum

A person with a person in a wheelchair admiring the Van Gogh Museum at a sunny Museumplein.
Afbeelding van Jan de Ridder

Het Van Gogh Museum viert het leven en de kunstwerken van Vincent Van Gogh. De Zonnebloemen, De Slaapkamer en de De aardappeleters zijn maar een paar van de meesterwerken die hier hangen.  

Het Van Gogh Museum heeft liften die naar elke verdieping en collectie gaan. De expositiehallen zijn vrij ruim en de kunstwerken zijn makkelijk te zien voor rolstoelgebruikers. Sommige informatie is vrij klein weergegeven, wat het moeilijker maakt om te lezen als je zit. Het Van Gogh Museum is voorzien van meerdere toiletten voor mensen met een handicap. Begeleiders van de rolstoelgebruikers, hebben gratis toegang tot het museum. De souvenirwinkel is te bereiken via een platformlift.  

Josephine Rees is de oprichter van Able Amsterdam, een website over rolstoelvriendelijke plekken en activiteiten in Amsterdam. Voor meer informatie, volg Josephine op Instagram en neem een kijkje op de Able Amsterdam website.