Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
March 15th 2023 - Election day in Amsterdam. People voting
Afbeelding van Bryony Rijks

De meest bijzondere stemlokalen

Op wie je ook stemt: in deze stemlokalen is in de rij wachten zeker geen straf. Voor meer informatie over verkiezingen verwijzen we je naar de gemeente Amsterdam.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Kerk de Duif

Tussen alle statige huizen aan de Prinsengracht vind je De Duif, een kerk waar Jos Brink ooit preekte. Aan de buitenkant ziet het er uit als een ingetogen gebouwtje, wat het contrast met het interieur nog groter maakt. Je moet goed kijken, maar dan ontdek je de neoclassicistische stijl van het gebouw. 

Tolhuistuin

March 15th 2023 - Election day in Amsterdam. Person walking to the entrance
Afbeelding van Bryony Rijks

Stemmen in een culturele oase, dat kan bij Tolhuistuin. Vorig jaar kon je tijdens de Tweede Kamerverkiezingen hier niet alleen stemmen maar wisten ze een grandioos randprogramma te organiseren. Wachtend in de rij luisterde je naar vette sets van dj’s en na het stemmen kon je een foto maken in de photobooth als aandenken. Dit jaar hebben ze vast iets nieuws in petto om stemmen nog aantrekkelijker te maken!

Posthoornkerk

March 15th 2023 - Election day in Amsterdam. People waiting in line to vote and people voting
Afbeelding van Bryony Rijks

Midden in de Haarlemmerstraat staat een van de belangrijkste, nog overgebleven, 19-eeuwse kerken van Amsterdam. De Posthoornkerk is de eerste kerk in Amsterdam van de hand van P.J.H. Cupypers, die later ook het Centraal Station en Rijksmuseum heeft ontworpen.

Van Eesteren Museum

Voor als stemmen in een museum nog niet voldoende is, weet het Van Eesteren Museum je ook nog gelukkig te maken met een prachtig uitzicht over de Sloterplas. De Noordoever zal er prachtig bij liggen als jij je stem hier uitbrengt.

Noorderkerk

March 15th 2023 - Election day in Amsterdam. People waiting in line to vote at the Noorderkerk.
Afbeelding van Bryony Rijks

In het hart van de Jordaan staat de Noorderkerk, een van de eerste kerken die na de Reformatie in Amsterdam is gebouwd. Het protestantisme is in het ontwerp van de kerk al te zien. Dit is de eerste kerk die gebouwd is volgens het grondplan van een Grieks kruis, met armen van dezelfde lengte.

Anne Frank Huis

Anne Frank Huis Museum diary
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Van 9:00 – 19:00 kun je stemmen in de ontvangsthal van het Anne Frank Huis. Als stemmer mag je gratis het museum bezoeken. Hier zie je wat de gevolgen zijn van het verdwijnen van de democratie en de rechtsstaat.

Westermoskee

De Westermoskee is een Turkse moskee in stadsdeel West in Amsterdam.
Afbeelding van Niels Blekemolen

In de Baarsjes kun je stemmen bij de Westermoskee. De architectuur van dit gebouw sluit aan op de Amsterdamse Schoolstijl in de Baarsjes, maar is ook geïnspireerd op Ottomaanse bouwkunst. Er is ruimte voor 780 mensen, waarmee het de grootste moskee is van Amsterdam.

Kinderboerderij De Werf

Wat is nu leuker dan je stem uitbrengen tussen de geitjes, pony’s, konijnen, kippen en cavia’s? Op de rand van Amsterdam-Oost vind je kinderboerderij De Werf. De kinderboerderij heeft zelfs een dierenhotel, waar konijnen en cavia's kunnen logeren wanneer hun baasjes met vakantie zijn. Nu alleen oppassen dat je stempas niet wordt opgegeten!

Planetarium Amsterdam

Midden in de groene omgeving van het Gaasperpark vind je Planetarium Meeting Center (een voormalig planetarium, gebouwd voor de Floriade). Het is dé plek voor inspirerende trainingen, vergaderingen en congressen. Trek je wandelschoenen en stop je stempas in je rugzak want naast stemmen is een rondje Gaasperpark dé perfecte activiteit. 

WTC

March 15th 2023 - Election day in Amsterdam. People voting
Afbeelding van Bryony Rijks

Voor de zakenmensen is dit de juiste plek om nog even je stem uit te brengen, voor of na het werk. Na het stemmen nog trek? Dan is dit ook direct dé plek om even te genieten van een heerlijke lunch of borrel, tussen de hoge gebouwen van het World Trade Center.

  • WTC | Strawinskylaan 77

Wispe Brouwerij

Wat is er nu mooier om dat te doen in een brouwerij, gevestigd in een kerk? Breng je stem uit en geniet daarna nog van de historische monumenten en gezellige cafés in de omgeving.

Praktische informatie

  • Vergeet niet je stempas en je identiteitsbewijs mee te nemen als je gaat stemmen.
  • Kijk op de de website van de gemeente voor een overzicht van alle stemlocaties in Amsterdam en de openingstijden.
Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.