Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Dit kun je doen op Bevrijdingsdag

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Des te meer reden om onze vrijheid te vieren op 5 mei en stil te staan bij democratie en mensenrechten tijdens lezingen, op festivals, bij vrijheidsmaaltijden en feestjes. Om je op weg te helpen, tippen wij onze favoriete activiteiten.

Vrijheidsmaaltijden

Afbeelding van SVEN BENJAMINS PHOTOGRAPHY

Door de hele stad worden vrijheidsmaaltijden georganiseerd, gezamenlijke maaltijden waarbij je  verhalen met elkaar deelt en de vrijheid viert. Er wordt soep geserveerd die speciaal gemaakt is voor deze dag. Dit jaar is die gemaakt door YouTube-kok Nick Toet. In De Baarsjes kun je vanaf 10.00 mee wandelen en luisteren naar oorlogsverhalen, om na afloop bij de lunch aan te schuiven Er zijn ook bevrijdingslunches bij studentenvereniging L.A.N.X en in de Singelkerk tijdens het programma Vrouwen in het verzet. Deelname is vaak gratis, maar voor een aantal vrijheidsmaaltijden is aanmelden verplicht, dus wees er op tijd bij!

De hele dag worden in de I amsterdam Store op Centraal station blikken Vrijheidssoep uitgedeeld. Kom naar de Store en haal jouw blik vrijheidssoep op voor thuis.

Bevrijdingsfestivals

Op zondag 5 mei wordt de vrijheid in 14 steden van Nederland groots gevierd. In Haarlem is het Bevrijdingspop, met een line-up vol toffe en opkomende artiesten, zoals Kraantje Pappie, Merol, Danny Vera en Mula b. Amsterdam organiseert  Het Vrije Westen in het Westerpark. Hier vind je op 5 mei foodtrucks, een silent disco en veel livemuziek.

Overige festivals

Naast de grote events zijn er ook andere bevrijdingsfestivals. Maak kennis met lokaal talent tijdens het kleinschalige Anton de Kom festival in Zuidoost, een eerbetoon aan vrijheidsstrijder Anton de Kom. Met optredens van lokaal en nationaal talent, eten, openlucht tentoonstellingen en een filmcontainer met korte filmpjes. En op het Bevrijdingsfestival Diamantbuurtfestival begin je de dag met een vrijmarkt, geniet je van livemuziek en dans, en schuif je daarna aan bij de lunch.

Cultuur en lezingen

Tijdens de Meidagen op Plein ’40-’45 neem je deel aan verschillende activiteiten, georganiseerd door culturele makers uit de buurt. Neem een kijkje bij het pop-up theater in De Tagerijn tijdens het programma Terug in het licht, met optredens van onder andere kinderen van buurtschool Joop & Willy Westerweel. In het Torpedotheater gaat Shula Tas in gesprek met Arnon Grunberg over de betekenis en politieke lading van ‘dit nooit meer’. Let op: veel programma’s zijn gratis maar je moet wel een plekje reserveren.

Vrijheidswandelingen

Magere brug / Skinny Bridge during Tulp Festival 2021.
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Kom erachter hoe het met de dieren ging en hoe ARTIS heeft geholpen met onderduiken tijdens de Luisterwandeling in ARTIS. Of wandel de verhalenwandeling in Oost van 3,5 kilometer over het Westerborkpad: een route langs monumenten en bijzondere plekken die je meeneemt terug in de tijd, naar 1940-1945.

Concerten en feesten

The traditional 5 mei concert on the Amstel river to celebrate Liberation Day in the Netherlands.
Afbeelding van Joël van Houdt

Er zijn genoeg plekken om tot in de late uurtjes de vrijheid te vieren. Ga bijvoorbeeld na Bevrijdingspop in Haarlem naar de afterparty Ons huis in de Patronaat. Of ga naar de gratis LIBERADIO Block Party bij club Radio radio in het Westerpark, gevolgd door de Liberation Day After party. Bij Liberté Liberté in Lofi ben je uitgenodigd om te dansen, jezelf te zijn en samen de bevrijding te vieren. En in Paradiso trap je 5 mei ’s nachts (op 4 mei om 23:59) al af met Bevrijdingsdance, met techno en housemuziek.