Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Dit kun je doen op Bevrijdingsdag

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Des te meer reden om onze vrijheid te vieren op 5 mei en stil te staan bij democratie en mensenrechten tijdens lezingen, op festivals, bij vrijheidsmaaltijden en bij andere activiteiten. Om je op weg te helpen, tippen wij onze favoriete activiteiten.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

Vrijheidsmaaltijden

Bevrijdingsvliegtuig
Afbeelding van Michiel Landeweerd

Elkaar ontmoeten voor een goed gesprek onder het genot van een gezamenlijke maaltijd. Door de hele stad zijn er vrijheidsmaaltijden met verschillende gerechten van over de hele wereld. Neem bijvoorbeeld deel aan een Eritrese koffieceremonie in de Buiksloterkerk, debatteer tijdens de lunch op het Tolplein of schuif aan bij de studenten van sociëteit de KPATHP of studentenvereniging L.A.N.X. Deelname is vaak gratis maar let op, voor enkele vrijheidsmaaltijden is aanmelden verplicht dus wees er op tijd bij!

Bevrijdingsfestivals

Vrijheid dient gevierd te worden en dat gaan we dan ook groots aanpakken op 5 mei. Er zijn 12 steden in Nederland die een groot en gratis Bevrijdingsfestival organiseren. Amsterdam en Haarlem zijn daar 2 van. Amsterdam heeft Het Vrije Westen in het Westerpark. Hier kun je op 5 mei terecht voor foodtrucks, een silent disco en livemuziek. Haarlem heeft Bevrijdingspop, en die pakken het dit jaar goed aan want je ziet onder andere Donnie, WIES en John Coffey.

Overige festivals

Naast de grote events, zijn er ook andere bevrijdingsfestivals. Zo opent het Olympisch Stadion haar deuren weer voor Het Amsterdams Verbond, geniet je van inspirerende dansoptredens tijdens Bevrijdingsdans Festival, of maak je kennis met lokaal talent tijdens het eerbetoon aan vrijheidsstrijder Anton de Kom.

Cultuur

Voor jong en oud is er op 5 mei genoeg te doen, van workshops tot rondvaarten en nog veel meer. Tijdens de Meidagen op Plein ’40-’45 neem je deel aan verschillende activiteiten, georganiseerd door culturele makers uit de buurt. In Studio/K ga je op reis door de confronterende geschiedenis van Nederland en Indonesië tijdens de documentaire Kleinkinderen van de Oost. Laat je gidsen door bootvluchtelingen die hun persoonlijke verhalen delen tijdens een rondvaart over de grachten of leer portretten tekenen in Street Art Museum Amsterdam.

Lezingen en debatten

Duik de geschiedenis in en debatteer over de toekomst. De vele lezingen die er op Bevrijdingsdag zijn, helpen je om te verdiepen in het verzet, de verhalen van de mensen op zee en nog veel meer. Herdenk de Damslachtoffers van 7 mei 1945, luister naar verhalen over de koloniale en maritieme geschiedenis tijdens De Zee en leer meer over de rol van lhbtiq+-personen in het Nederlands verzet. Of laat je stem horen tijdens een debat over de misdaden tijdens de oorlog.

Concerten

The traditional 5 mei concert on the Amstel river to celebrate Liberation Day in the Netherlands.
Afbeelding van Joël van Houdt

Voor de muziekliefhebbers is er op 5 mei meer dan genoeg te doen. Met diverse concerten verspreid door de stad kun je jouw favoriet uitkiezen. Begin je dag met een ochtendconcert door het Alma Quartet in de Oude Kerk of geniet van klassieke muziek met een hapje en drankje in het Concertgemaal. Ook in de avond staan concerten op de agenda. Luister naar fluistermuziek, ofwel muziek met een geluidslimiet, bij Tempel of luister naar de hoopvolle muziek van Bach, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast vindt traditiegetrouw het gratis 5 mei-concert plaats op de Amstel als feestelijke afsluiter.

Feesten

Tot in de late uurtjes doorfeesten? Gelukkig zijn er genoeg feesten om op deze dag zo lang mogelijk je vrijheid te vieren. Ga bijvoorbeeld na Het Amsterdams Verbond naar de afterparty in Club Atelier of laat je meeslepen in de ritmische Zuid-Afrikaanse muziek tijdens Amapiano NL. Voor de techno-liefhebbers heeft IJland een Bevrijdingsdag special gepland staan en kun je tijdens Liberté Liberté naast dansen ook een bijdrage leveren aan de vrouwenrechtenbeweging in Iran.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.