Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People gathering around the National Slavery Monument in the Oosterpark during Keti Koti Festival 2022.
Afbeelding van Jan de Ridder

7 evenementen tijdens Keti Koti 2023

Naast de officiële herdenking en viering zijn er door heel Amsterdam evenementen, tentoonstelling en bijeenkomsten. Hier vind je een kleine greep uit het Amsterdamse aanbod.

Mirte Vreemann
Social media redacteur. Neemt je mee door het Mokumse paradijs, waarbij ze op zoek gaat naar alles wat lekker, gezellig en creatief is.
Volg Mirte

Keti Koti Lezing 2023 – de stilte verbroken

De lezing ‘stilte verbroken’ in het Wereldmuseum Amsterdam maakt dit jaar deel uit van het programma Herdenkingsjaar Slavernijverleden, door de overheid uitgeroepen van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. David Olusoga zal dit jaar de lezing uitspreken. David is hoogleraar Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Manchester, zet zich als historicus, filmmaker en (televisie)presentator in voor de erkenning van mensen van kleur en hun rol in de wereldgeschiedenis. Op 28 juni geeft het ticket ook gratis toegang tot de nieuwe vaste tentoonstelling Onze koloniale erfenis.

  • Woensdag 28 juni | Wereldmuseum Amsterdam | gratis toegang | meer informatie

In Kleur

De Toneelmakerij, Theater De Krakeling en Urban Myth organiseren een feestelijke en theatrale Keti Koti-viering voor de hele familie met verhalen en een traditionele maaltijd. Jonge talenten Anton de Bies, Sharona Maguette Diop, Idi Lemmers en Maggie Schmeitz uit Nederland en Suriname schrijven 4 nieuwe theaterteksten die laten zien dat het slavernijverleden nog steeds merkbaar is in het heden.

  • Woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 20 juni | Theater De Krakeling | €19,50 | meer informatie

Stobá di Kòrsou

Het geheim achter een huisgemaakte Curaçaose stobá (stoofschotel) is dat hij lang hoort te sudderen. En dat is precies wat er gebeurt met de muziekcultuur op Curaçao. Want ondanks dat het eiland klein is, kent het een hele rijke stroming van diverse muzieksoorten. Zowel Europese als Afrikaanse muziek hebben er door het slavernijverleden hun sporen achtergelaten. In Stobá di Kòrsou blikken pianist Randal Corsen en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw terug op de muzikale roots van Curaçao. Zo hoor je seu, dansbare tumba en tambú: de blues en protestmuziek van tot slaaf gemaakten die nog steeds voortleeft.

Optocht Zuidoost Beseft

Afbeelding van Southeast Parade – Roshnie Phoelsingh

Op zaterdag 1 juli organiseert stadsdeel Zuidoost samen met Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) een optocht.  De start is bij Station Bijlmer Arena. Hier worden alle deelnemers met een speciaal gehuurde metro naar het Amstelstation gebracht. Vanaf daar wordt er in ongeveer 1 uur gelopen naar het Oosterpark. Met deze optocht wil Stadsdeel Zuidoost ruimte geven aan bewoners die nazaten zijn van tot slaaf gemaakte mensen om dit verleden te herdenken, omdat voor veel van deze bewoners dat verleden ook nu nog sporen achterlaat.

  • Zaterdag 1 juli | Start: Hoekenrode / Station Bijlmer Arena | Gratis

Pon Di Pride x Keti Koti x Black Queer Futures

De herdenking roept de Melkweg op om terug te kijken en stil te staan bij ons verleden. Met Pon Di Pride & Black Pride NL willen zij vieren en dansen op de Black Queer Future!

Free Heri Heri

Midden in de pandemie en geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging bedachten zussen Ira en Ayra Kip in 2020 dat het tijd was om de samenleving actief met elkaar in contact te brengen. En hoe doe je dat het beste? Precies: met eten. Sindsdien worden elk jaar op 1 juli duizenden gratis heri heri-maaltijden (een eenpansgerecht van onder andere cassave, banaan en bakkeljauw) uitgedeeld om samen de afschaffing van de slavernij te herdenken. Tientallen locaties doen hieraan mee, zo ook de I amsterdam Store op het Centraal Station.

Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven

Afbeelding van Cassander Eeftinck Schattenkerk

Op 7 april opende het Museum Van Loon de tentoonstelling 'Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven', in samenwerking met Imagine IC, SpeakUpWorld en hun netwerken. De tentoonstelling verkent het koloniale verleden en erfgoed van slavernij, en biedt verschillende perspectieven op de geschiedenis. Acht vertellers delen hun verhalen in levensgrote boxen in historische kamers van het museum. De tentoonstelling benadrukt de participatie van gemeenschappen en streeft naar nieuwe narratieven in de collectie. Het Museum Van Loon wil met deze tentoonstelling een actieve rol spelen in het maatschappelijke gesprek over het koloniale verleden.

Mirte Vreemann
Social media redacteur. Neemt je mee door het Mokumse paradijs, waarbij ze op zoek gaat naar alles wat lekker, gezellig en creatief is.
Volg Mirte