Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

De Waag

Het gebouw vindt zijn oorsprong in 1488 als de Sint Anthoniuspoort, een van de drie stadspoorten van Amsterdam. Na uitbreiding van Amsterdam in 1617 werd de muur omgebouwd tot Waaggebouw, waar alle goederen uit de haven gewogen worden. In deze periode vestigden diverse gilden zich in de Waag, waaronder het chirurgijnsgilde dat het bekende Theatrum Anatomicum bouwde. Hier werden anatomische lessen georganiseerd, waarvan jaarlijks één openbare ontleding van het lichaam van een geëxecuteerde crimineel.

Van Theatrum Anatomicum naar restaurant

Rembrandt van Rijn legde deze openbare ontleding zelfs nog vast in zijn beroemde schilderij ‘Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’. In de 19e eeuw diende het gebouw onder andere als stadsschermzaal, brandweerkazerne en gemeentearchief. Maar na de grote restauratie en reconstructie in 1996 werd op de bovenste verdieping de Waag Society (een instituut voor kunst, wetenschap en technologie) gevestigd.

Op de begane grond kun je in café-restaurant In de Waag genieten van een overheerlijk diner in een sfeervolle, authentieke ruimte die door driehonderd kaarsen wordt verlicht.