Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Attracties

Het smalste huis

Het huis op de Singel nummer 7 staat bekend als het smalste huis ter wereld. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het eerder het huisje met de smalste gevel is. De achtergevel is één meter breed en is nauwelijks breder dan de voordeur. De voorkant van het huis is een stuk breder.

Smalste huizen

Het smalste huis van Europa is te vinden op nummer 22 in de Oude Hoogstraat: een piepklein huisje met een typisch Amsterdamse klokgevel. De gevel is slechts 2.02 meter breed. Het huis zelf is vijf meter diep. Een ander smal huis staat hier vlakbij aan de Kloveniersburgwal 26. Het pandje heeft een fraaie lijstgevel van 2.44 meter breed. Dit huis staat bekend als het 'Kleine Trippenhuis', ofwel het 'Huis van de koetsier van de heer Trip'. Het staat pal tegenover het 'Trippenhuis' op nummer 29.

Het Trippenhuis

Het Trippenhuis is met ruim 22 meter het breedste woonhuis van Amsterdam. Het werd in 1660 gebouwd voor de zeer gefortuneerde broers Lodewijk en Hendrick Trip. De broers hadden fortuin gemaakt met de handel in ijzer, koper, geschut en ammunitie. Het verhaal gaat dat de koetsier van de heer Trip uitriep: "Ach, ik zou al gelukkig zijn met een huis dat zo breed is als de voordeur van mijn meester". De heer Trip hoorde dat en zorgde ervoor dat zijn koetsier zo'n huis kreeg.

Bijzondere locaties

- Smalste gevel ter wereld: Singel 7

- Smalste huis van Europa: Oude Hoogstraat 22

- Breedste huis: Kloveniersburgwal 29

- Smalste straat: Trompettersteeg