Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Beach Sloterplas,   child playing on the beach
Afbeelding van MAARTEN BRANTE

Tips om een hete zomer te overleven

Kom te weten waar je verkoeling kunt vinden in de stad en wat je het beste wel en niet kunt doen als het té heet is. Om je een urenlange zoektocht over de genadeloos hete straten van Amsterdam te besparen, hebben wij 10 activiteiten- en overlevingstips voor je op een rij gezet.

Wees mild voor je maag

Maak het je lijf gemakkelijk bij hoge temperaturen. Zware maaltijden eten is peentjes zweten, want voedsel verteren kost je darmen flink wat energie. Hou het licht en ga bijvoorbeeld voor een frisse, groene salade. Dat bevat veel vocht en zorgt dat je niet uitgedroogd raakt. Hier kun je voor terecht bij onder andere Urban Salad en SLA.

Eet een ijsje

Zet je tanden zonder schuldgevoel in iets ijskouds en zoets! Bij deze ijssalons vind je de allerlekkerste ijsjes van Amsterdam. Van authentieke gelato en klassiekers als pistache tot exemplaren met stroopwafelsmaak en in chocolade gedipte ijshoorntjes.

Duik de boeken in

Altijd al dat ene boek willen lezen, maar nooit tijd gehad? Dan is dit hét moment. Zet koers naar de Centrale OBA (Oosterdok), waar het dankzij hun luchtcirculatiesysteem altijd heerlijk koel en kalm is. Strijk neer met een verfrissend drankje en een fijn boek of tijdschrift op schoot. Of snuffel rond in een van Amsterdams leukste boekenwinkels en neem je nieuwste verovering daarna mee naar een schaduwrijk plekje voor leesplezier.

Ga zwemmen

Over duiken gesproken: er gaat niets boven een frisse plons in het water. Niet uiterst origineel, maar wél effectief. Amsterdam heeft genoeg zwemplekken maar zorg dat je altijd goed voorbereid bent. Vermijd drukke plekken zoals Park Somerlust en Gaasperplas en ga ook eens op ontdekkingstocht naar andere plekjes! Wist je dat je in Diemerpark en het Amsterdamse Bos ook kunt zwemmen? Check wel eerst even via deze website of er geen blauwalg in het water zit. Zoek je liever een veilig buitenzwembad op? Dobber onder de glazen koepel en palmbomen van De Mirandabad of in het kindvriendelijke Noorderparkbad

Schuil in een theater of museum

Ontsnappen aan de zon kan prima in een koel theater of museum. Rust uit op een van de rood fluwelen stoelen in een theater in Amsterdam en laat je vermaken door een voorstelling. Of bekijk je favoriete kunstwerken in een van deze musea.

Smeren!

Rondlopen met een lijf dat gloeit en vervelt is geen pretje. Gelukkig is het een kleine moeite om je huid tijdens de zomer gezond te houden. Haal een fijne zonnebrandcrème in huis die tegen uv A- én uv B-straling beschermt. Smeer dagelijks (het liefst om de 2-3 uur) met factor 30 – daarmee word je ook bruin en blijf je dat zelfs langer. Gebruik genoeg crème, anders valt de factor lager uit en ben je onvoldoende beschermd. Neem voor een betaalbare en milieuvriendelijke zonnebrand eens een kijkje bij bio-spots als Holland & BarrettEkoplaza en Odin.

Zoek het koele groen op

The sun shines through the trees in the Amsterdamse Bos
Afbeelding van Koen Smilde

Laat het centrum van de stad achter en zoek beschutting in de groene, schaduwrijke oases in en rondom Amsterdam. Pak je kleedje in, neem wat te drinken en snacken mee, en zoek een natuurgebied uit waar je onder een boom kunt plaatsnemen. Of slenter op je gemak door het Diemerbos of Het Amsterdamse Bos.

Hydrateer

A couple drinking coffee in het Muziekgebouw aan 't IJ.
Afbeelding van Jan de Ridder

Pas op voor uitdroging, dus neem altijd een hervulbaar flesje met water mee voordat je de deur uitgaat. Daarmee ben je niet alleen lief voor je lijf, maar bespaar je ook geld en onnodig afval omdat je onderweg geen flesje water hoeft te kopen. Je kunt afkoelen en je flesje vullen bij een van de vele watertappunten, bijvoorbeeld bij het Marnixplantsoen, in het Flevopark of op de hoek van de Ossenmarkt in Weesp. 

Flaneer op het (stads)strand

Verruil het grijze, gloeiende beton voor een koel briesje aan het water. Hop je fiets op richting een stadsstrand. Of je nu wilt relaxen terwijl de kids rondspetteren, of met een muziekje het zand tussen je tenen wilt voelen; de stad hoef je er niet voor uit.

Waag je aan watersport

Versla de hitte met wind- en watersport. De stranden dichtbij Amsterdam en Haarlem bieden een scala aan mogelijkheden om te bewegen in en op het water. Ga goed voorbereid het water op: vermijd de middagzon tussen 12:00 en 15:00, gebruik hoofd-, huid- en oogbescherming en drink voldoende water (750 ml per uur). Tijdens het zwemmen zweet je ongemerkt, en daarom is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.