Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Café de Ceuvel terrace
Afbeelding van Koen Smilde Photography

Aan de slag met zero waste in Amsterdam

Je wilt minder afval produceren, maar je weet niet waar je moet beginnen. Wij geven je tips om te starten met een zero waste lifestyle. Het zal je verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn om afvalarm te leven in Amsterdam.

Stap 1: basics

Woman walking with INAmsterdam merchandise tote bag close up
Afbeelding van Martin de Bouter

Beginnen is makkelijk: het enige wat je nodig hebt is een zero-waste-kit. Als je altijd een linnen tas, hervulbare fles, rvs-rietje en verszakje met snacks bij je hebt, hoef je bijna nooit meer plastic aan te nemen of te kopen. Grijp je onderweg naar koffie of lunch? Voeg dan een koffie- of theebeker aan je kit toe, en een tupperware-bakje met besteksetje om je verse, zelfgemaakte lunch mee te verorberen. Als bonus word je bij steeds meer koffietentjes beloond met korting op je on-the-go cafeïne.

Stap 2: boodschappen

Maak eerst een boodschappenlijstje met de ingrediënten die je onverpakt kunt kopen en neem genoeg bakjes mee om die in te doen. Een herbruikbare boodschappentas is natuurlijk je beste vriend. Ook bulk- of broodzakken voor brood of noten, glazen potjes voor natte, droge of losse ingrediënten (zoals olijven, kruiden, thee), een blik (voor poreus fruit of verse maaltijden) en hervulbare fles (voor olie of azijn) komen goed van pas. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal tips voor waar je verpakkingsvrij kunt winkelen.

Bij Ekoplaza aan de J.P. Heijestraat kun je pindakaas draaien, olijfolie, rijst en diverse noten ‘tappen’. Het laatste kan ook bij Saber nuts, vestigingen van Vomar en Lidl, en Odin (hier hebben ze ook onverpakte koekjes, peulvruchten en zaden). Bij zero-waste-winkel Delicious Food tap je allerlei noten, gedroogd fruit en muesli uit een enorme wand. Bij Simon Lévelt neem je koffie en thee in je eigen verpakking mee. Voor onverpakte olijven en andere delicatessen spring je op de fiets naar Olives & More of de zaterdagmarkt op Noordermarkt. Voor olie en azijn in je eigen beugelfles kun je bij de zaterdagmarkt op Nieuwmarkt terecht. Bij bakkerij Hartog is je brood vaak een stukje goedkoper als je gebruik maakt van een broodzak en bij Little Plant Pantry moet je zijn voor al je plantaardige producten.

Stap 3: persoonlijke verzorging

Bij de winkels van Lush vind je onverpakte zeepblokken en andereverzorgingsproductendie niet alleen heerlijk ruiken en voelen – maar je ook binnen no-time je favoriete fles shampoo en vloeibare zeep doen vergeten. Make-up-producten lijken lastig te vervangen; ze zitten immers altijd wel in plastic. Maar ook hier zijn simpele alternatieven voor. Kies voor producten die verpakt zijn in een natuurlijke, gerecyclede en biologisch afbreekbare verpakking. Of duik in de wereld van DIY-beauty en maak binnen een handomdraai je eigen fijne gezichtscrème, make-up-remover of deo

Stap 4: interieur

Voor unieke tweedehands meubels wandel je binnen bij Ari (Overtoom 532), Neef Louis, Van Dijk en Ko of de IJ-hallen. Wil je tóch iets nieuws en duurzaam design steunen? Kijk dan bijvoorbeeld op de websites van lokale ondernemers als Van Plestik (unieke meubels van plastic afval), Studio Hamerhaai (Dutch Design van afval) of Roetz-Bikes (nieuwe fietsen van afdankertjes).

Stap 5: kleding en accessoires

Cotton fabric with label saying '100% recycled fabric'
Afbeelding van Shutterstock_2101879099

Het platform COSH! wil zoveel mogelijk consumenten stimuleren om bij winkels en webshops van fysieke, duurzame winkeliers te shoppen. Daarom hebben zij een duurzame shoppingkaart gemaakt, waarop alle duurzame modewinkels van Amsterdam verzameld zijn. Hier vind je tweedehandswinkels, kinderkledingwinkels en shops met een duurzaam aanbod voor dames en heren. 

Stap 6: horeca

Er zijn steeds meer Amsterdamse spots die voedselverspilling proberen tegen te gaan. Bij Circl, De Ceuvel en Spirit zetten ze het thema voedselverspillingop de kaart en gooien ze zo min mogelijk eten weg. Via Taste Before You Waste kun je een “wasteless dinner” of doorgeefmarkt bijwonen. Of schuif aan bij het wekelijkse Food Waste Feast in Robin Food, waar elke woensdag een vega(n) driegangendiner van gered voedsel gekookt wordt. Eigenhandig voedsel redden kan ook. Zo zijn er apps waarmee je supermarktkoopjes en complete restaurantmaaltijden kan afhalen voor een fractie van de prijs, zoals Too Good To Go.

Voor een luxe maar zero-waste-overnachting in Amsterdam ben je bij hotel QO aan het goede adres. Hier is over alles nagedacht, tot duurzaam toiletpapier aan toe. In Hotel Breeze, Nederlands eerste (bijna) ‘zero energy-hotel’, hanteren ze een no waste-beleid. En de circulaire hotelmeubels zijn gemaakt van plastic zwerfafval dat door Plastic Whale uit de Amsterdamse grachten is gevist. 

Stap 7: afval

Misschien ben je al een ster in het scheiden van glas, papier, karton en restafval. Maar wist je dat je ook door gft-afval te scheiden je CO2-uitstoot enorm kan verminderen? Begin een composthoop of maak een wormenhotel op je eigen balkon of tuin of met je buren. De wormen zetten de gft-resten om in vruchtbare grond, zodat er weer allerlei mooi planten kunnen groeien. Vind je het lastig om te beginnen of heb je vragen over een wormenhotel? Kijk dan even snel op de website van balkonton. Hier staan de meest gestelde vragen met uitleg. Elektronisch afval kun je inleveren bij een van de WeCycle-verzamelpunten. Ook dat scheelt ontzettend veel uitstoot. En grote kans dat er gewoon in je plaatselijke supermarkt een verzamelpunt staat.

Meehelpen om onze wateren van de plastic soep te verlossen? De organisatie Plastic Whale (ja, daar heb je ze weer) zuivert de grachten van plastic afval en organiseert uitjes waarbij jij mee kunt helpen. 

Stap 8: festivals

Natuurlijk hebben we het leukste voor het laatst bewaard: duurzaam feesten! Steeds meer Amsterdamse festivals geven om zero (food) waste, duurzaamheid en een fijner milieu. Bij De Zon Festival, Amsterdam Open Air en Welcome To The Future kun je met een gerust hart terecht. Ook DGTL en Mysteryland, uitgeroepen tot een paar van de groenste festivals ter wereld, hebben een hart voor de planeet. En alleen al met jouw bezoek draag je daaraan bij. Zo makkelijk kan het zero-waste-leven zijn.