Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Daten in de winter

Winter is coming… En eerlijk, de kou is absoluut geen excuus om een paar maanden daten over te slaan. Dit seizoen staat er een lijst vol date-ideeën voor je klaar; van tips waarvoor je de deur uit moet, tot aan activiteiten voor als je weigert de grafkou in te gaan.

De zwoelste (culturele) evenementen

Spin me a Yarn - Studio Vertigov- Artist Impression. ALF 2022.
Afbeelding van Stromma

Geniet samen van de prachtige verlichtte stad tijdens het Amsterdam Light Festival. Eindelijk gaat die weer door zoals we gewend zijn en is hét winterfestival in Amsterdam. De betoverende lichtinstallaties van internationale kunstenaars zijn al wandelend, fietsend of varend te bewonderen. Nog zo’n lichtspektakel, De Hortus is deze winter extra lang open met de ‘Hortus by Night’ avonden. Je kunt de botanische tuin bij nacht ontdekken onder het genot van een knusse wintersfeer met talloze glinsterende en kleurrijke lichtjes in de tuin. Iets warmers? Waan je als een koninklijk stel in het Rijksmuseum, bewonder met al jullie zintuigen het Nxt Museum of leer elkaars artistieke kant in Museum STRAAT kennen. Zijn jullie passieve cultuursnuivers? Dan is daar altijd de bioscoop nog. Zo is daten de meest romantische bioscoop Tuschinski, met de knusse loveseats. Maar ook bij FC Hyena kun je genieten van een natuurwijntje en een goede film. Eens iets anders? Geen standaard poppodium maar de Waalse Kerk is tevens een plek voor muziek in hartje Amsterdam.

Trotseer de kou tijdens een (eet- of drink)wandeling

Wandelen is sinds de afgelopen jaren een allemans hobby. En eerlijk, het is ook gewoon fijn om je tinderdate eerst in een openbare omgeving te ontmoeten. Een simpel rondje door een park bij jullie in de buurt kan al voldoende zijn om de vonk te zien overvliegen. Wandelen wordt natuurlijk nog leuker met een versnapering erbij. De hype van vorige winter: wandelen onder het genot van Glühwein, ook wel ‘glühwandelen’ genoemd. Het is een ware win-win: je geniet van het Winterse, warme drankje én bent aan het bewegen. Vind hier een route in West. Maak je eigen eet- of drinkwandeling. Zo kun je een wandeling doen langs jenevercafe’s, zoals Wynand Fockink, De Ooievaar, De Druif en De Drie Fleschjes. Nog een paar afhaaltips voor onderweg: de Japanse sandwiches van Ranchi, de hotdoctopus van Sjefietshé al Paso en de Thaise viskoekjes van Bird op de Zeedijk.

Romantische activiteiten voor avonturiers

Avonturiers opgelet! De wintermaanden in Amsterdam zijn voor jullie gemaakt. De stad staat vol met leuke (pop-up) schaatsbanen. Dus, heb je zin om je schaats-skills te laten zien of jezelf weer lekker voor schut te zetten? Waag dan een kunstje op het ijs bij de Jaap Eden IJsbaan. Of nog beter, breek het ijs en ga dansend het ijs bij het Museumplein op onder het genot van een silent disco. Zijn jullie allebei dierenvrienden? ARTIS wordt deze winter omgetoverd tot een winterse beleving met twinkelende lichtjes, een authentieke draaimolen en winterse lekkernijen. Met de Winter in ARTIS-app ontdekken jullie hoe de natuur zich aanpast aan het seizoen. Iets kleinschaligs? Ga dan kinderboerderij hoppen. Juist, dat hoor je goed. Amsterdam staat vol met lieve kinderboerderijen. Ben je nog niet klaar om elkaar te knuffelen? Dan knuffel je toch gewoon een geit. Dat doe je bijvoorbeeld bij Kinderboerderij De Pijp of Cityfarm in het Westerpark.

Op pad buiten de ring

A couple is walking on a sunny day in the winter at the Zaanse Schans.
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Toe aan een iets langere date? Pak dan achter het Centraal Station de bus richting het Noorden. Zo kun je zeker een middagje dwalen door Volendam en Edam. Een kibbelingetje eten op de Dijk in Volendam, wandel de dijk af naar Edam, koop het snoepwinkeltje leeg en eindig de dag in een van de leuke kroegen met een hapje en een drankje. Of neem de trein naar Zandvoort, want ook in de winter is deze kustplaats meer dan de moeite waard. Wandel over het strand en warm op met een warme chocolademelk in een strandtent. 

‘Gewoon’ thuis voor de koukleumen

Afbeelding van Facebook Patrimonia

Mochten jullie krap bij kas zitten, elkaar al maanden kennen of zeurende koukleumen zijn, dan is een thuisdate jullie date. Daag elkaar uit tijdens een Amsterdams spelletje. Zijn jullie uitgespeeld en niet vies van een drankje? Dan wordt het tijd dat jullie de Amsterdamse kroeg in huis halen. Hier staan alle ingrediënten gedetailleerd uitgeschreven hoe jullie de lekkerste borrelplank maken – een uitdaging én ook nog eens een goede relatietest. Over testen gesproken, mocht je zelf een chef- of hobbykok zijn (of is je lover dat) dan is het tijd om samen een heel-veel-gangendiner te koken. Zoek een vernieuwend recept uit, koop je ingrediënten op de markt en ga samen aan de slag.