Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Hofjes in Haarlem

Haarlem is met 21 hofjes een echte hofjesstad. De hofjes herinneren aan lang vervlogen tijden. Rijke burgers stichtten de hofjes voor arme ongetrouwde vrouwen. Zij woonden in piepkleine woningen, die aan een als tuin ingericht binnenhof lagen.

De vrouwen stonden onder toezicht en de toegangspoort, meestal fraai versierd, ging ‘s nachts op slot. Veel hofjes zijn inmiddels gemoderniseerd of verdwenen. De hofjestuinen zijn nog altijd kleine stadsoases.

Soms markeert een poort nog de plek waar ooit een hofje was, zoals in de Jansstraat tegenover de rechtbank. Het oudste en het nieuwste hofje van Nederland liggen naast elkaar in het centrum van de stad. Het oudste nog bestaande hofje is het Hofje van Bakenes, in 1395 gesticht door Dirc van Bakenes. Het nieuwste hofje, het Johan Enschedéhofje, is gerealiseerd in 2007 en ontworpen door het duo Joost Swarte en Henk Döll. Het hofje is vernoemd naar drukkerij Johan Enschedé die ooit op deze plek stond.

De hofjes zijn in principe geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is een deel van de hofjes gesloten. Op zon- en feestdagen zijn de hofjes niet toegankelijk.