Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Museum van de Geest | Dolhuys

Het voormalige pest-, dol- en leproohuis. Jarenlang bood dit huis onderdak aan ‘dollen’, mensen die buiten de maatschappij vielen. Nu, bijna 700 jaar later is het een museum over stigma’s en het belang van mentale gezondheid.

Een museum vol persoonlijke verhalen, verrassende kunst en een rijke historische collectie, op het snijvlak van zorg, kunst en wetenschap. Een bezoek aan het museum is een beleving waarbij alles draait om het wonder en de veelzijdigheid van de geest. Het decor is het eeuwenoude voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van de stad Haarlem.

Op een interactieve manier je brein ontdekken

In het Museum van de Geest maak je kennis met opvattingen over dit onderwerp door de eeuwen heen. Wetenschappers, filosofen en kunstenaars proberen allemaal grip te krijgen op de geest. Naast de klassiekers als Aristoteles, Freud en Boeddha delen ook eigentijdse denkers hun gedachtengoed, onder wie arts-onderzoeker Machteld Huber en de Nigeriaanse schrijver van zelfhulpboeken Idowu Kayenikan: “De geest is als een spier: hoe meer je hem traint, hoe sterker hij wordt en hoe meer hij kan groeien.”

Het historische hoogtepunt van het vernieuwde museum blijft de originele dolcel, onderdeel van het gebouw zelf. Daarnaast kom je onder meer een houten leprozenklepper, dwangstoel uit de 19e eeuw, gestichtsjas geborduurd met het gotische alfabet en de bekende vlekkentest van Rorschach tegen. De museumpresentatie is ontworpen door het ontwerpbureau Kossmanndejong en is een combinatie van de omvangrijke historische collectie over 700 jaar zorggeschiedenis en hedendaagse kunst.

Ook voor de kinderen valt er genoeg te beleven in het Museum van de Geest|Dolhuys. Zo zijn er verschillende activiteiten waar aan deelgenomen kan worden, zie bijvoorbeeld de kinderroute voor kinderen van 8-12 jaar, de Young Adult route voor 13-18 jarigen en een zelf te maken kindertentoonstelling voor kinderen van 3-7 jaar.  

Museum van de Geest is onlangs uitgeroepen tot Museum of the year 2022! Het is de meest prestigieuze museumprijs in Europa waarbij innovatieve visies in de museumsector worden bekroond. 

Bekijk Haarlem Tickets voor entreetickets van musea, attracties en culturele instellingen