Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Anne Frank statue Rivierenbuurt
Afbeelding van Amber Brandenburg

Verborgen parels in de Rivierenbuurt

Het mooie aan verborgen parels is dat ze nog een beetje onontdekt zijn. Daarom moet je de coördinaten van deze ruwe diamanten in de Rivierenbuurt maar niet té hard van de daken schreeuwen, maar er in stilte gewoon goed van genieten.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Beeld van Anne Frank

Anne Frank statue Rivierenbuurt
Afbeelding van Amber Brandenburg

Op het Merwedeplein staat een beeld van een jonge Anne Frank, die als gevolg van de dreiging van het antisemitisme op haar 4e met haar familie uit Duitsland naar een huis op het Merwedeplein verhuist. Het gezin Frank woont daar tot op 6 juli 1942 hun onderduikperiode begint. Het beeld, in juli 2005 onthuld door toenmalig burgemeester Job Cohen, stelt Anne Frank voor, die gehuld in vele laagjes kleren over elkaar, vlak voor het vertrek naar haar onderduikplek nog één keer omkijkt naar haar ouderlijk huis.

  • Beeld van Anne Frank | Merwedeplein

Eerste wolkenkrabber van Amsterdam

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in 1931 werd de torenflat aan Victorieplein 45 in de volksmond al snel ‘De Wolkenkrabber’ genoemd. Best knap voor een gebouw van… 40 meter. Ter vergelijk: de Rembrandttoren meet 135 meter. Maar, ere wie ere toekomt: op het Victorieplein kijk je wel mooi naar de éérste wolkenkrabber van Amsterdam, en het beeld van de ontwerper (H.P. Berlage) ervoor.

  • De Wolkenkrabber | Victorieplein 45 

‘t Bruggehuisje Verteltheater

Als je het niet weet, wandel je er zo voorbij: het kleine huisje op de hoek van de Amstelkade en de Amsteldijk. En dat zou zonde zijn, want het is niet zomaar een huisje, het is hét Bruggehuisje. Met 20 tot 25 zitplaatsen het kleinste verteltheater van Amsterdam, waar directeur, buurtbewoner én timmerman Mark van Duijn voorstellingen voor kinderen en volwassenen geeft.

Scandinavian Embassy Bakery & Shop

Eerder tipten we Scandinavian Embassy als restaurant in de Pijp, en voordat je denkt: huh, staat dat nu in de Rivierenbuurt, neen. Let op, want het wordt nog beter en bovenal: lekkerder. De Embassy heeft ook een bakkerij waar goddelijke cinnamon buns (een van oorsprong Zweeds brøødje met kaneel) worden gemaakt. Althans, dat is onze bescheiden mening. Oordeel vooral zelf (en vertel het vooral niet verder).

Kindermonument Amsterdam

Bij de ingang van de speeltuin in de Gaaspstraat, staat een monument ter nagedachtenis aan 13.000 joodse bewoners van de Rivierenbuurt die tussen 1941 en 1943 door de Duitsers werden weggevoerd naar concentratiekampen. De namen van de bewoners, van wie slechts een klein aantal terugkeerden, staan op het digitale monument dat is opgericht om alle kinderen, van welke afkomst dan ook, te laten beseffen wat er in deze speeltuin is gebeurd. De tekst ‘samen leven, samen spelen’ benadrukt die bedoeling.

  • Kindermonument | Gaaspstraat 8
Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen