Foodblogger Amijé Roos: mijn 7 favoriete Aziatische restaurants
Hallo, ik ben Amijé Roos, een foodblogger en influencer. Vroeger moest ik thuis af en toe voor het avondeten zorgen, en dat is nu uitgegroeid tot een eigen kookboek. Hoewel ik vrij Nederlands ben opgegroeid, ben ik altijd gefascineerd geweest door de Aziatische keuken. Ik wil je graag meenemen op een culinaire reis langs 7 restaurants waar je leert hoe veelzijdig en verrukkelijk de Aziatische keuken is.
In deze serie tippen de kenners uit Amsterdam hun persoonlijke favorieten. Of dat nu de lekkerste snackspots zijn of vintage winkels, laat je gidsen door de mensen die weten waar je écht moet zijn.
AMOI - Indonesian Kitchen & Bar
Toen mijn broer 7 jaar geleden zijn masterdiploma behaalde, mocht hij een restaurant uitkiezen waar we met het hele gezin zouden eten. Sinds die dag hoort AMOI in mijn lijstje van favoriete eetplekken. De reden? Nou, alle gerechten die ze daar serveren zijn gewoon heerlijk! Je kunt hier veel verschillende gerechten bestellen waardoor je tafel helemaal vol staat. Je kunt daardoor van alles proeven, en aangezien alle gerechten zo lekker zijn, is dat absoluut geen straf. Mijn favoriet was altijd de geitensaté, maar helaas staat die niet meer op het menu. Dus, als jullie allemaal besluiten om hier naartoe te gaan en te vragen of ze de geitensaté weer kunnen toevoegen, wie weet, dan verschijnt het misschien weer op de kaart.
Favoriet: Dus ja, zonder twijfel de geitensaté. Het zou geweldig zijn om het weer te kunnen bestellen.
AMOI - Indonesian Kitchen & Bar | Kinkerstraat 53a
Toko Bersama
Er is een uitzondering op mijn lijst, want dit is eigenlijk geen restaurant, maar een afhaaltoko. Telkens als ik hier bestel of afhaal, ga ik eigenlijk altijd voor hetzelfde gerecht: rames compleet. Dat is een soort mini rijsttafel voor 1 persoon. Je mag dan 1 basis kiezen (nasi of bami), 2 groentegerechten en 2 vleesgerechten. Ik kies altijd nasi putih (witte rijst), sayur lodeh (gemixte groente in kokos), tumis kousenband (gewokte boontjes), Daging Smoor (rund gesmoord in soja en ui) en Ayam honing (kip in honing). Daarnaast krijg je er nog een eitje en een stokje kipsaté bij. Als kers op de taart neem ik vaak ook nog een bakje sambal goreng tempé erbij. Echt waanzinnig lekker.
Favoriet: Rames
Toko Bersama | Bilderdijkstraat 116 & Eerste Van Swindenstraat 423
Restaurant Korea
Dit restaurant heb ik ook ontdekt tijdens een familiediner. Mijn broer vertrok naar Korea voor zijn studie, dus als afscheid gingen we hier eten. Het viel me op dat het restaurant helemaal vol zat met Koreanen, wat voor mij een goed teken was dat je hier authentiek Koreaans kunt eten. En wat is dan authentieke Koreaanse eten? Denk bijvoorbeeld aan Koreaanse barbecue, waar je zelf het vlees aan tafel kunt grillen. Je eet het gegrilde vlees vaak samen met een groot blad sla, en je kunt er verschillende bijgerechten bijbestellen om je maaltijd compleet te maken. Neem er vooral een glaasje soju bij. Dat is een Koreaans drankje gemaakt van gefermenteerde rijst. Oh, en nog een tip: als je met stokjes eet, let dan goed op, want de eetstokjes zijn meestal van roestvrij staal. Als je even niet oplet, kan je hapje zo ertussenuit glijden en zo terug op je bord liggen.
Favoriet: De bbq
Restaurant Korea | Van Boshuizenstraat 207
Kyo
Natuurlijk ben ik gek op de Aziatische keuken, maar stiekem is de Japanse keuken mijn favoriet. In de Japanse keukens koken ze heel clean, met veel smaak, zonder al te veel poespas. Kyo is als een stukje Japan in de stad. Als je er naartoe gaat, zou ik ze gewoon de gerechten voor je laten kiezen, want er is zoveel om uit te kiezen. Daar waar Restaurant Korea soju heeft, serveren ze hier sake. En veel ook! Ze helpen je graag bij het maken van een goede keuze, zodat je niet ineens een vreemde combinatie van wijn en eten krijgt.
Favoriet: Aburi Chasyu. Dat is geroosterde varkensbuik gemarineerd in sake, zoete rijstewijn en sojasaus.
Restaurant Kyo | Koningsstraat 29
Sichuan Amsterdam
Wat dit restaurant zo bijzonder maakt, is dat al hun gerechten worden bereid met de Sichuanpeper. Deze peper lijkt totaal niet op de rode peper, gele peper of de jalepeñopeper die wij hier kennen. Hij heeft meer smaak, maar dat maakt hem niet minder pittig. Gelukkig hebben ze op het menu aangegeven hoe pittig de gerechten zijn, zodat je niet onverwachts een pittige verrassing te wachten staat die je mond in brand zet. Je moet alsnog wel oppassen voor de zwarte korrels. Als je daar eentje van kapot bijt, proef je helemaal niks meer. Dat overkwam mij de eerste keer, dus dan weet je dat nu alvast. Het menu is erg gevarieerd, van een hele vis uit de oven tot tofu in een rode saus. Maar één ding hebben alle gerechten gemeen: de Shichuanpeper.
Favoriet: Chongqing Chili Chicken. Kip met een berg aan chilipepers.
Sichuan Amsterdam | diverse locaties in de stad
Ron Gastrobar Oriental ‘Downtown’
Hier heb ik 5 jaar lang gewerkt, dus Gastrobar Oriental mag absoluut niet missen in het lijstje. Bij binnenkomst staat er altijd iemand verse dumplings te maken. Mijn tip is dan ook, kies voor een plekje aan de bar. Op die manier heb je de hele avond zicht op het dumplingproces. Ze serveren hier ook waanzinnig lekkere pekingeend. Ik heb hier voor het eerst pekingeend gegeten, en het was echt waanzinnig lekker. De prijzen zijn iets hoger dan in andere restaurants, maar je krijgt hier wel er de expertise van een sommelier en een ervaren barman bij.
Favoriet: Pekingeend
Ron Gastrobar | Kerkstraat 23
FuLu Mandarijn
Ik durf te wedden dat een gemiddelde Amsterdammer hier straal aan voorbij loopt. Dit restaurant zit namelijk midden op het Rokin. Het eten is echt heerlijk en biedt een traditionele Chinese smaakervaring. Ze hebben een enorme keuze aan gerechten, werkelijk alles staat erop. Er is voor iedereen wel iets te vinden, wat het ideaal maakt als je met een grote groep bent. Veel van de gerechten serveren ze op een warmhoudplaatje of in een pannetje. De prijzen liggen iets hoger dan bij de Chinees om de hoek, maar de kwaliteit is ook aanzienlijk beter.
Favoriet: Volledige zeebaars met als bijgerecht gewokte groente.
FuLu Mandarijn | Rokin 26
Pittig eten
Voor de mensen die graag Aziatisch eten, is het handig dat je een beetje gewend raakt aan pittig eten. Ik ben opgegroeid met Nederlandse gerechten, dus in het begin hield ik helemaal niet van pittig eten. Mijn tip is om het geleidelijk op te bouwen. Begin met een beetje sambal en chilivlokken en voeg dan steeds meer toe. Het allerbeste is om je eigen sambal te maken, dan kun je zelf de pittigheid bepalen. Als je een blender gebruikt, zorg er dan voor dat deze van glas is. Anders wordt alles wat je daarna bereid ook pittig. Learned the hard way.
Amije’s kookboek
Benieuwd naar de eigen recepten van Amije? Bestel daar haar boek Snackpassie waar ze je meeneemt op culinaire reis, en meer vertelt over haar liefde voor de Aziatische keuken.