Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Koningsdag or King's Day is a national holiday in the Kingdom of the Netherlands. Celebrated on 27 April, the date marks the birth of King Willem-Alexander. 

Celebrations: Partying, wearing orange costumes, flea markets, concerts, and traditional local gatherings.
Afbeelding van Edwin van Eis

Vrijmarkten tijdens Koningsdag

De vrijmarkt is een uitgelezen kans voor alle Amsterdammers om hun tweedehands spullen op straat of in het park te verkopen. Kom achter alle informatie en locaties van een van de grootste vlooienmarkten ter wereld.

Verkopen op de vrijmarkt in Amsterdam

King's day 2018 Koningsdag 2018
Afbeelding van Koen Smilde Photography

Iedereen mag op Koningsdag van 6:00 tot 20:00 op een vrijmarkt staan. In theorie mag je dit overal in de stad doen, zolang je geen ingangen van huizen en winkels die open zijn blokkeert. Je mag ook de doorstroom van mensen in de stad niet hinderen. Langs calamiteitenroutes mag geen vrijmarkt worden gehouden. Ook bruggen, brughoofden en brandkranen moeten vrijgehouden worden. Bekijk op de website van de gemeente Amsterdam wat je precies mag verkopen. De meeste vrijmarkten beginnen officieel om 09:00, maar wees gewaarschuwd: de strijd om de beste plekken barst al vroeg los met het claimen van tape of krijt!

Kindervrijmarkt

Het Vondelpark is op Koningsdag gereserveerd voor kinderen. Ze verkopen daar hun speelgoed waar ze op zijn uitgekeken of kleding die ze niet meer passen. De waaghalzen pakken zelfs uit en geven allerlei optredens. Het Vondelpark sluit de avond voor Koningsdag en opent de volgende dag om 09:00 de hekken om de kinderpret op tijd te laten beginnen. Naast het Vondelpark zijn er nog meer gebieden aangewezen als kindervrijmarktgebied, zoals het Amstelveld, Noorderpark, Erasmuspark, Rembrandtplein of het Westerpark. Bekijk het volledige overzicht van alle kindervrijmarktgebieden op de website van de gemeente Amsterdam.

Vrijmarkten in de Amsterdamse buurten

Koningsdag or King's Day is a national holiday in the Kingdom of the Netherlands. Celebrated on 27 April, the date marks the birth of King Willem-Alexander. 

Celebrations: Partying, wearing orange costumes, flea markets, concerts, and traditional local gatherings.
Afbeelding van Edwin van Eis

Soms is het even speuren, maar Koningsdag is het moment om fijne koopjes op de kop tikken. In Amsterdam Oud-Zuid, en in het bijzonder de Beethovenstraat, zijn in trek met kwalitatief goede spullen. Ook de Rivierenbuurt zal bedekt zijn met kleedjes waar je verborgen schatten kunt vinden. In West vind je grote vrijmarkten voor kinderen op het Bellamyplein, Frederik Hendrikplantsoen, Plein ‘40-‘45, Osdorpplein en Bilderdijkpark. In het Erasmuspark is er naast de vrijmarkt weer Terrasmus, waar je kunt genieten van live reggae-, salsa- en funkmuziek. In Watergraafsmeer in Oost zie je naast tweedehands spullen ook toneelstukken en optredens tijdens het Bredewegfestival. Ook in Park Frankendael en op het Eikenplein zijn vrijmarkten. In Zuidoost vind je de Kindervrijmarkt Amsterdamse Poort. In Amsterdam-Noord kun je terecht bij het (kindvriendelijke) festival NDSM Vrijhaven. Er is hier ook een minikermis aanwezig, live muziek en er zijn genoeg opties om lekker te eten en drinken. Andere vrijmarkten vind je op het Buikslotermeerplein en in de Van der Pekstraat. 

Vrijmarkten buiten de stad

Liever de stad uit? Ga naar een van de 4 grootste vrijmarkten van Zaanstad; in Zaandam op de Poelenburg en in het Burgemeester In ’t Veldpark. De andere 2 vrijmarkten zijn op de Heiligeweg en omstreken in Krommenie en op het Kaaikpad en omgeving in Assendelft. Bekijk wat er nog meer te doen is in de omgeving van Amsterdam tijdens Koningsdag.

Plan je reis goed van te voren en bekijk hoe het vervoer naar en in Amsterdam geregeld is tijdens Koningsdag.