Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
First King's Day. Hundreds of thousands celebrate the festival in the capital of the Netherlands.
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Koningsdag rondom Amsterdam

Het is geen geheim dat Amsterdam één van de drukste locaties is om Koningsdag te vieren. Om de grootste feestvierders te ontwijken en het op je eigen manier te beleven, zijn er genoeg andere plekken rondom Amsterdam voor een feestelijke Koningsdag.

Amber Brandenburg
Redacteur. Daagt graag mensen uit in spelletjescafés en heeft een zwak voor shared dining en goede koffie.

Haarlem

Met meer dan 7000 vierkante meter aan vrijmarkten, livemuziek en kinderactiviteiten, is het in Haarlem een feest op iedere hoek van de straat voor jong en oud. Doordat de festiviteiten verspreid zijn van Noord tot Zuid, is het een stuk minder druk dan in Amsterdam. Dus slenter over de vrijmarkt of waag een dansje bij een van de vele podia.

Zaanstreek

Naast grote vrijmarkten op Burgemeester In ‘t Veldpark (Zaandam), Heiligeweg (Krommenie) en Kaaikpad (Assendelft), vind je ook toffe koningsdagfeesten in de Zaanstad. In de Bullekerk in Zaandam gaat het los tijdens het Royal Jazz Festival, en in Krommenie is het groot feest voor de kleine feestvierders in de Nicolaaskerk in Krommenie tijdens de kinderspelen.

Purmerend

Met Koningsdag en -nacht pakt Purmerend het groots aan. Op Koningsnacht wordt de Koemarkt omgetoverd tot de grootste dansvloer van Purmerend en op Koningsdag komt iedereen samen op diezelfde Koemarkt. Ook wel de grootste reünie van Purmerend genoemd. Je ziet live optredens van onder anderen Billy Dans, John Keijer en Fake Tits. In het Leeghwaterpark kun je struinen langs kleedjes tijdens de vrijmarkt.

Edam

Voor een traditionele Koningsdag moet je in Edam zijn. Zo zijn de Kaasmarkt en het Damplein hét decor voor Koningsdag Edam. Er zijn Oudhollandse spelletjes, workshops en wedstrijden voor jong en oud. Ook kun je de omgeving verkennen tijdens verschillende speur- en puzzeltochten.

Alkmaar

Naast de vrijmarkt in het centrum, en een kinderkermis op het Kerkplein, organiseert Alkmaar jaarlijks de grootste feesten voor 16- en 18-plussers. Dit jaar zetten Vunzige Deuntjes, Royaal Kabaal en Rebel City Alkmaar op zijn kop tijdens Oranje Koningsdag, barst op de Paardenmarkt de Gramdioze Koningsdag los en vieren ze op het Hofplein feest bij Kingsday. Ook Hal 25 kleurt tijdens Koningsnacht- en dag weer oranje. Op Koningsdag feesten ze hier tijdens Nachthalte Kingsday Special.

Almere

In Almere begint het feest al op Koningsnacht. Deze avond luister je naar plaatjes van dj’s op de Grote Markt, of ga je los op oldskool classics bij Belfort. Op Koningsdag heb je 2 grote podia in het centrum met live muziek. Je hoort onder anderen Laura Fischer, dj Vici en Jeffrey Stappers. Op het Stadhuisplein is er een commerciële markt met foodstands en attracties voor kinderen.

Amstelveen

Amstelveen trapt Koningsnacht af met Koningsnacht Karaoke op het Stadsplein, en A Night at the Church bij ANNA waar 3 dj’s opzwepende house en tech-house beats draaien. Tijdens Koningsdag geniet je vooral van vrijmarkten door heel de stad. De grootste is bij het Oude Dorp, deze loopt langs de hele Amsterdamseweg en de Molenweg. Hier ben je ook aan het juiste adres voor oer-Hollandse gezelligheid bij een van de vele bars en cafés.

Hilversum

Door heel Hilversum vind je op Koningsdag podia met livemuziek, vrijmarkten en allerlei kinderspelletjes. Op het Marktplein staat een kermis en op de Groest is een groot meezingfeest met de lekkerste hitjes. Je ziet hier ook live optredens van onder anderen Mart Hoogkamer, Yves Berendse en John West. Koningsnacht vier je op het Weversplein waar de mannen van Fusebox de stoppen laten doorslaan met de beste meezingers van alle genres.

Amber Brandenburg
Redacteur. Daagt graag mensen uit in spelletjescafés en heeft een zwak voor shared dining en goede koffie.