Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Koningsdag or King's Day is a national holiday in the Kingdom of the Netherlands. Celebrated on 27 April, the date marks the birth of King Willem-Alexander. 

Celebrations: Partying, wearing orange costumes, flea markets, prams, and traditional local gatherings.
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Koningsdag rondom Amsterdam

Het is geen geheim dat Amsterdam één van de drukste locaties is om Koningsdag te vieren. Om de grootste feestvierders te ontwijken en het op je eigen manier te beleven, zijn er genoeg andere plekken rondom Amsterdam voor een feestelijke Koningsdag.

Haarlem

Met meer dan 7000 vierkante meter aan vrijmarkten, live muziek en kinderactiviteiten, is het in Haarlem een feest op iedere hoek van de straat voor jong en oud. Doordat de festiviteiten verspreid zijn van Noord tot Zuid, is het een stuk minder druk dan bij de buren in Amsterdam. Dus slenter over de vrijmarkt of waag een dansje bij een van de vele podia, beleef het op jouw manier. 

Zaandam

Naast grote vrijmarkten op Burgemeester In ‘t Veldpark (Zaandam), Heiligeweg (Krommenie) en Kaaikpad (Assendelft), vind je ook toffe koningsdagfeesten in de Zaanstad. Het kerkplein verandert in een mini festival met pop- en rockbandjes van Zaanse bodem, en op het Hembrugterrein gaat het los tijdens het Verknipt Kingsday Festival. Op het Damplein in Zaandam vind je het grootste gratis feest, met optredens van artiesten als Wesly Bronkhorst, Robert Leroy en Wesley Klein.

Edam & Volendam

Voor een iets traditionelere Koningsdag moet je in Edam of Volendam zijn. Zo zijn de Kaasmarkt en Damplein hét decor voor Koningsdag Edam. Er zijn Oudhollandse spelletjes, workshops en wedstrijden voor jong en oud. Ook heb je de Smaak van Edam Food Walk. Tijdens deze wandeling krijg je 8 koninklijke bites bij Edamse horecazaken. In Volendam vinden de feestelijkheden onder andere plaats bij De Opperdam waar vanaf 10:00 de springkussens de jongsten bezig houden, terwijl de rest van de familie de vrijmarkt kan afstruinen of kan meedoen aan een grote loterij met prijzen. Mocht je trek hebben gekregen, kun je bij de  sfeervolle kantine van HV KRAS/Volendam terecht.

Alkmaar

Slechts een half uurtje bij Amsterdam vandaan, maar toch wordt Alkmaar vaak over het hoofd gezien. Zéker tijdens Koningsdag is dat meer dan onterecht, want de festiviteiten zijn er minstens zo uitbundig. Naast de vrijmarkt in het centrum, en een kinderkermis op het Kerkplein, organiseert Alkmaar ook jaarlijks de grootste feesten voor 16- en 18-plussers. Zo heb je Gramdioze Koningsdag op de Paardenmarkt en Kingsday op het Hofplein.

Almere

In Almere begint het feest al op Koningsnacht. Deze avond luister je naar plaatjes van dj’s op de Grote Markt, of ga je los op oldskool classics bij Belfort. Op Koningsdag heb je 2 grote podia in het centrum met live muziek. Je hoort onder anderen Laura Fischer, The Ed Sheeran Tribute en DJ Jeroen Hamer. De echte waaghalzen kunnen zelf het podium op klimmen voor een potje karaoke, onder leiding van de Karaoke Live Band.

Amstelveen

Door heel Amstelveen zijn er verschillende vrijmarkten. De grootste is bij het Oude Dorp, deze loopt langs de hele Amsterdamseweg en de Molenweg. Het startschot voor het grote oranjefeest is op 26 april om 18:00 op het Stadsplein. Hier zie je een bijzondere show, met DJ Nijkie, verschillende dansers, slagwerkgroep Bovenkerk en een laser- en vuurshow. Op Koningsdag zelf kun je goed vertoeven in het Oude Dorp, waar genoeg muziek en eten en drinken is voor iedereen. Dit jaar wordt de muziek verzorgd door een dj.

Hilversum

Door heel Hilversum vind je op Koningsdag podia met live muziek, vrijmarkten en allerlei kinderspelletjes. Op de Groest staat een kermis, met daarnaast een groot meezingfeest met de lekkerste hitjes. Je ziet hier ook live optredens van onder anderen Mart Hoogkamer, Samantha Steenwijk en Quido van der Graaf. Onze tip voor Koningsnacht: Terug naar Toen, waar je lekker kunst dansen en sjansen.

Purmerend

Met Koningsdag en -nacht pakt Purmerend het groots aan. Op Koningsnacht wordt de Koemarkt omgetoverd tot de grootste dansvloer van Purmerend en op Koningsdag komt iedereen samen op diezelfde Koemarkt. Ook wel de grootste reünie van Purmerend genoemd. Je ziet live optredens van onder anderen Dries Roelvink, K-Liber en Nick White.