Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Koningsdag or King's Day is a national holiday in the Kingdom of the Netherlands. Celebrated on 27 April, the date marks the birth of King Willem-Alexander. 

Celebrations: Partying, wearing orange costumes, flea markets, prams, and traditional local gatherings.
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Praktische informatie tijdens Koningsdag

Hier vind je alles wat je moet weten over het vervoer in en naar Amsterdam op Koningsdag en de speciale regels, waardoor iedereen een veilige en leuke tijd kan hebben!

Regels

Met de enorme toestroom van bezoekers uit binnen- en buitenland is Koningsdag in Amsterdam met stip de drukste dag van het jaar. Om dit grootse volksfeest in de hand te houden zijn er aantal regels opgesteld zodat iedereen een leuke en veilige dag in de hoofdstad kan hebben:

  • Je mag 1 blikje of flesje alcohol mee hebben op straat. Een thuistap of six pack gelden als meer dan 1. Neem geen alcohol mee naar de stations en in de treinen van NS
  • Winkels verkopen 1 blikje of flesje alcohol per persoon
  • Neem geen glas mee, dat levert onveilige situaties op
  • Er zijn diverse watertappunten in de stad waar je je waterflesje kunt vullen
  • Plassen doe je bij de plaskruizen en in toiletwagens
  • Enkel verstuikt? Bevangen door de drukte? Er zijn verschillende EHBO-posten waar je naartoe kunt
  • Tijdens Koningsdag zijn veel zakkenrollers actief, let goed op!

Vervoer naar en in Amsterdam

Kom op Koningsdag met de trein naar Amsterdam. De NS rijdt volgens de Oranjedienstregeling; er rijden dan langere en extra treinen. Plan je reis van te voren via 9292.nl of ns.nl. Het is het handigst om te voet door de stad te gaan tijdens Koningsdag. Opvallende borden en speciale voetgangersroutes verwijzen je naar de belangrijke evenementen en locaties. De meeste taxi's rijden niet in het centrum tijdens Koningsdag. Mocht je toch graag met de taxi gaan, probeer dan op te stappen bij de Martelaarsgracht tegenover Centraal Station en op de Stadhouderskade bij het Leidseplein. Kijk voor alle tips en reisadviezen op de website van gemeente Amsterdam.

Ga je varen? Let op de vaarregels

De Amsterdamse grachten zijn op Koningsdag extreem druk. Er gelden dan ook speciale vaarregels om het waterverkeer in goede banen te leiden. Zorg dat je van te voren op de hoogte bent van de actuele vaarregels, zoals zorgen voor een geactiveerd vignet, niet harder dan 6 kilometer per uur varen en geen alcohol drinken als je de boot bestuurd. Bekijk de belangrijkste vaarregels op de website van gemeente Amsterdam.

Vragen?

Bij vragen over Koningsdag in Amsterdam kun je ook bellen met het informatienummer van de gemeente: 14020. Informatie over vervoer, varen, vergunningen, openbare toiletten en overige praktische informatie vind je op de website van gemeente Amsterdam.