Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Koningsdag or King's Day is a national holiday in the Kingdom of the Netherlands. Celebrated on 27 April, the date marks the birth of King Willem-Alexander. 

Celebrations: Partying, wearing orange costumes, flea markets, prams, and traditional local gatherings.
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Survivaltips voor Koningsdag

Koningsdag. Altijd een geweldig feest om al maanden naar uit te kijken, maar de dag zelf is ook altijd een beetje pittig: veel lopen en er is o-ve-ral feest. Een goede voorbereiding is het halve werk. We hebben de do’s, don’ts en de leukste feestjes op een rijtje gezet. Met deze 10 tips kom je de Koningsdag extra feestelijk (en zonder kleerscheuren) door.

Keuzes maken

Voor Koningsdag komt natuurlijk Koningsnacht. Ook een hele mooie avond voor feest maar het is wel verstandig om een keuze te maken: of je maakt er een wild avontuur van en mist de helft van Koningsdag omdat je dan nog in je bed ligt, of je mist de roemruchte Koningsnacht. Maak daarom een duidelijke keuze. Zo half- half is ook net niks.

Koninklijk ontbijt

Je wordt wakker met een gezonde berg goede zin. Zorg dat je iets lekkers in huis hebt voor een vorstelijk ontbijt, want de supermarkten zijn gesloten of pas later open. Terwijl je op tv ziet hoe de koninklijke familie aankomt, schuif je een lekkere uitsmijter met kaas of een flinke bak ‘overnight oats’ met fruit naar binnen mét een glaasje verse jus. Want een goede bodem is het halve werk en scheelt een hoop teleurstellende shoarma, zo nét iets te vroeg op de dag.

Koningsdag survival kit

Een geslaagde Koningsdag valt en staat bij een goed survivalpakket. Zorg voor een lekker zittende rugzak, liefst eentje met plek voor een vrijmarktverovering. Verder stop je daarin:

  • een pakje zakdoekjes (onmisbaar in het geval van hoge nood of gemorste ketchup)
  • een opvouwbare regenjas of poncho (dan weet je zeker dat je het droog houdt)
  • een miniflesje zonnebrand voor je gezicht
  • vergeet dan niet meteen je zonnebril
  • een dopper of ander hervulbaar waterflesje voor wat extra hydratatie
  • oordopjes voor als je in de massa nét langs de speakers van een matig getalenteerde volkszanger schuifelt
  • een volle telefoon én een volle powerbank (je wil niet dat de paniek uitbreekt als je elkaar kwijt raakt)
  • cash. Want ellenlang in de rij staan, dat is niet feestelijk. Dus zorg dat je de middag ervoor even langs de geldautomaat gaat.

Alles mee? Tijd om op pad te gaan.

Vervoer binnen Amsterdam

Trams rijden deze dag niet in het centrum, dus op Koningsdag moet je het vooral van de benenwagen hebben. Maar, je kunt nog wel een deel met de fiets doen. Meestal zijn de grote straten als de Stadhouderskade (behalve rond het Leidseplein) Weesperstraat, Overtoom en Sarphatistraat nog prima te befietsen. Parkeer je fiets bijvoorbeeld bij het Marnixbad als je naar de Jordaan wilt, voor De Pijp en bijvoorbeeld Rembrandtplein is rond de Nederlandse Bank vaak plek. Wil je naar Noord, parkeer je fiets dan bijvoorbeeld bij de Pontsteiger in West en vaar over. Of zet je fiets bij een metrohalte en ga ondergronds naar het CS. Ga naar de website van de gemeente voor meer informatie over vervoer in en om Amsterdam op Koningsdag.

Oranje boven (op je neus)

Misschien ben je al helemaal in oranjekostuum. Zo niet: geen ramp. Dan duik je een park in, waar op deze dag kinderen hard hun best staan te doen om hun zakgeld voor het hele jaar bij elkaar te verdienen. Geef gul en laat je oranje of rood-wit-blauw schminken door een kleuter. Vergeet ook niet je kleingeld te lozen in een vioolkoffer en een plakkerig cakeje met oranje glazuur op te eten alsof het allerlekkerste is wat je ooit at. Locaties voor de leukste vrijmarkten: Vondelpark, Artisplein, Westerpark, Sarphatipark, Amstelveld, Amsterdamse Poort, Bellamyplein en Eikenplein.

Laat je vinden en doe een dansje

Op Koningsdag is niets vervelender dan dat je de hele dag naar je vrienden loopt te zoeken. Het geheim: zorg dat ze naar jou komen. Ook dat vraagt een stukje voorbereiding, maar het betaalt zich uit. Kies een leuk feestje uit en kondig ruim van tevoren aan dat jij daar te vinden bent. Hier vind je een overzicht van alle feesten, maar we hebben ook alvast een paar gratis feestjes uitgezocht om je vrienden te overtuigen. Ga bijvoorbeeld naar Noorderlicht NDSM Vrijhaven. Het beste feestje van Noord met bandjes bij Noorderlicht en allerlei vrolijkheid over de hele werf met dj’s en vrijmarkten. Of ga naar Kingsday bij het Homomonument, gezelligheid gegarandeerd bij het Homomonument op de Westermarkt. Liever swingen op r&b, funk en andere hitjes? Dan is Loesoe bij Café Thijssen in de Jordaan waar je moet zijn.

Plan je plaspauze

Sommige dingen zijn op Koningsdag nét een grotere uitdaging dan normaal. Plassen, bijvoorbeeld. Hoewel mannen een plaskruis op kunnen zoeken, is het voor de dames soms een grotere uitdaging. Gelukkig bieden sommige bewoners hun wc’s voor een euro aan. Niet gelukt? Dan moet je je in een café door de menigte wurmen. Niet zo prettig bij hoge nood dus wees slim en plan een toiletbezoek in! Kijk van te voren waar de openbare toiletten zich bevinden. 

Even rustig ademhalen

Misschien kun je niet goed tegen drukte en wil je helemaal geen wilde massa’s. Gelukkig is het lang niet overal in de stad een gekkenhuis. Zo is De Hortus een heerlijk rustige oase in de stad en gewoon open op 27 april. Ook in de Watergraafsmeer is het gezellig, maar niet massaal. Of bezoek een van de honderden kerken die in Amsterdam staan, als het goed is staat de deur gewoon open. Bekijk voordat je een plek in Amsterdam opzoekt de druktemeter van de gemeente Amsterdam. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

En we gaan nog niet naar huis...

Zo rond een uurtje of 7 is het uit met de pret. Iedereen is moe, de vrijmarkt is veranderd in nog wat losliggende troepjes, de muziek verstomt en de stoeten dagjesmensen trekken richting station. Je duikt een restaurantje in voor een spontane pizza of andere feesthap. Maar dan? Gelukkig zijn er ook nog genoeg plekken in de stad waar je je Koningsdag nog een laatste staartje kunt geven. Zo is er bij Noorderlicht NDSM Vrijhaven een afterparty. Of Straf Werk, De Koningsdag After in Club Atelier houdt het zelfs tot 04:00 vol, met onder anderen Tom Trago. Je kunt ook naar Ff Aftertje Lekker in Disco Dolly of Nachtbloesem in Het Sieraad, voor iedereen die nog voeten heeft.